Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, η ιστορία πίσω απο την πραγματική πρωταγωνίστρια - ποια ήταν η Αλίκη; (Φωτογραφίες & αφιέρωμα)


Είναι πιθανότερο να γνωρίζετε τον Charles Lutwidge Dodgson ως Βρετανό συγγραφέα Lewis Carroll. Έγραψε τις Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων και το σίκουελ του Through the Looking-Glass. Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πόσο στενή σχέση δημιούργησε με μια νεαρή κοπέλα ονόματι Alice Liddell, την πραγματική Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και την έμπνευση πίσω από τα μυθιστορήματά του. Αυτή η σχέση έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό, με πολλούς να πιστεύουν ότι είχε φιλοδοξίες τύπου Lolita.

Ο Dodgson έγραψε με ψευδώνυμο και το πρώτο στη σειρά, που συχνά συντομεύεται σε Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, επικεντρώνεται στον τίτλο του χαρακτήρα που πέφτει σε μια τρύπα από κουνέλι και συναντά μια σειρά από φανταστικά πλάσματα. Το βιβλίο είναι ένα από τα λίγα που έχει διατηρήσει τη δημοτικότητά του παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, όπως η σειρά Little House On The Prairie της Laura Ingalls Wilder.

Ο Dodgson δεν ήταν απλώς συγγραφέας. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ήταν επιδέξιος φωτογράφος. Οι φωτογραφίες του Charles Lutwidge Dodgson είναι ενδιαφέρουσες λόγω του θέματός τους: περισσότερες από τις μισές από τις σωζόμενες φωτογραφίες του απεικονίζουν προεφηβικά κορίτσια. Ο Lewis Carroll και τα παιδιά πάνε χέρι-χέρι - αγαπούσε τα παιδιά και τον αγαπούσαν. Αλλά με τα χρόνια, πολλοί αμφισβήτησαν τις σχέσεις του με νεαρά κορίτσια, αν και δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι ενήργησε με ακατάλληλες παρορμήσεις.

Χαρακτήρισε την ημέρα που συνάντησε για πρώτη φορά την Αλίκη ως πολύ σημαντική

Στις 25 Απριλίου 1856, ο Dodgson, τότε 24 ετών, συνάντησε για πρώτη φορά την Alice Liddell και τις αδερφές της ενώ έπαιζαν σε έναν κήπο. Αργότερα έγραψε στο ημερολόγιό του ότι η ημερομηνία είχε ιδιαίτερη σημασία. Εκείνη την εποχή, ήταν απασχολημένος με τη φωτογράφιση του καθεδρικού ναού και τα κορίτσια έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τότε νέα τεχνολογία που χρησιμοποιούσε.

Η οικογένεια του ζήτησε αργότερα να τους τραβήξει φωτογραφίες. Είχε ρούχα και παιχνίδια στο στούντιό του για να διασκεδάζει τα κορίτσια και, για ένα διάστημα, ήταν σχεδόν τόσο διάσημος για τη φωτογραφία του όσο και για τα γραπτά του.

Ο Κάρολ ανέπτυξε τη διάσημη ιστορία του αφού έκανε μια βόλτα με βάρκα με την Αλίκη και τις αδερφές της

Στις 4 Ιουλίου 1862, ο Dodgson έκανε μια βόλτα με βάρκα στο Godstow της Οξφόρδης, με τον αιδεσιμότατο Robinson Duckworth και τις τρεις κόρες του καλού του φίλου Dean Henry Liddell: την οκτάχρονη Edith, την 10χρονη Alice και την 13χρονη Λορίνα. Ο Dodgson ανέλαβε να διασκεδάσει τα παιδιά και δημιούργησε μια απολαυστική ιστορία με ένα πλήθος παράξενων και ασυνήθιστων χαρακτήρων.

Έκανε την Αλίκη πρωταγωνίστρια. Από την πλευρά της, η νεαρή Άλις απόλαυσε την ιστορία που ειπώθηκε σε εκείνη τη βόλτα με τη βάρκα τόσο πολύ που ζήτησε από τον Ντόντζσον να τη γράψει – και γεννήθηκε ένα από τα πιο αξέχαστα και μακροχρόνια μυθιστορήματα για νέους.

Ο Κάρολ είχε πολυάριθμους «παιδικούς φίλους», αλλά η Αλίκη ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή γι' αυτόν

Το 1960, ο ιστορικός Martin Gardner δημοσίευσε το The Annotated Alice (οι αναθεωρήσεις έγιναν το 1999.) Σημείωσε ότι ο Carroll έγινε φίλος με πολλά νεαρά κορίτσια κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά η Alice ήταν διαφορετική από όλες τις άλλες.

Μια μακρά πομπή γοητευτικών μικρών κοριτσιών (σήμερα γνωρίζουμε ότι ήταν γοητευτικά από τις φωτογραφίες τους) πέρασε από τη ζωή του Carroll, αλλά κανένα δεν πήρε ποτέ τη θέση της πρώτης του αγάπης, της Alice Liddell. «Είχα πολλά παιδιά-φίλους από την εποχή σου», της έγραψε μετά τον γάμο της, «αλλά ήταν εντελώς διαφορετικά».

Η φωτογραφία και οι πίνακές του εγείρουν ερωτήματα για τις κοινωνικές αξίες σε διαφορετικές εποχές

Αυτό που φαίνεται σε έναν σύγχρονο παρατηρητή να είναι η αμφισβητήσιμη γοητεία του Dodgson με τα νεαρά κορίτσια έχει κάνει τους βιογράφους να εξετάσουν το είδος των σχέσεων που είχε με τα παιδιά για τα οποία έγραψε, φωτογράφιζε και ζωγράφιζε. Τα περισσότερα από τα θέματά του ήταν κορίτσια ηλικίας μεταξύ 10 και 15 ετών. Ενώ μεγάλο μέρος του φωτογραφικού του χαρτοφυλακίου λείπει, περισσότερο από το ήμισυ της εναπομείνασας δουλειάς του επικεντρώνεται σε πορτρέτα κοριτσιών που δεν έχουν ντυθεί ή είναι μισοντυμένα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απόδειξη ότι μπορεί να ήταν παιδόφιλος. Πριν πεθάνει, έγραψε: «Ένα κορίτσι περίπου 12 ετών είναι η ιδανική μου ομορφιά».

Ωστόσο, κατά τη βικτοριανή εποχή, δεν ήταν ασυνήθιστο να απεικονίζονται  φωτογραφίες μισοντυμένων παιδιών σε καρτ ποστάλ, κάρτες γενεθλίων ή έργα τέχνης. Τα παιδιά θεωρούνταν αθώα όντα. Αυτές οι απεικονίσεις δεν ήταν σεξουαλικής φύσης αλλά αγνότητας.

Αυτό φυσικά εγείρει τη συζήτηση για το εάν η τέχνη του Dodgson είχε έναν πιο σκοτεινό, αποκλίνοντα σκοπό ή εάν η θέαση αυτής της τέχνης μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου πολιτισμού έχει διαφθείρει μια κατά τα άλλα καθαρή πρόθεση. Αυτή η ερώτηση δεν έχει ακόμη σαφή απάντηση.

Η σχέση του με την Αλίκη έληξε απότομα

Το 1863, κάτι συνέβη μεταξύ του Dodgson και των Liddells που διέκοψε τη σχέση τους για αρκετό καιρό. Πριν από αυτό, έβλεπε τα παιδιά σχεδόν κάθε μέρα. Οι μελετητές δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε τη ρήξη, αλλά ο Ντόντζσον σταμάτησε να συναναστρέφεται με τους Λίντελ για αρκετούς μήνες.

Μετά το θάνατο του Dodgson, αφαιρέθηκε μια σελίδα από το ημερολόγιό του που μπορεί να έδινε κάποιες πληροφορίες. Η Florence Becker Lennon έγραψε στο Victoria Through the Looking Glass (1945) ότι ο Dodgson μπορεί να ενδιαφερόταν να παντρευτεί την Alice, η οποία ήταν 11 ετών. Η πρότασή του μπορεί να τρόμαξε την οικογένεια γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό, ακόμη και στη βικτωριανή εποχή.

Ο Dodgson τελικά συμφιλιώθηκε με τους Liddells, αλλά δεν πέρασε ποτέ ξανά χρόνο με τις κόρες τους. Το 1864, ο Dodgson χάρισε στην Alice το βιβλίο του, Alice’s Adventures Under Ground. Την επόμενη χρονιά, όταν η Άλις ήταν 12 ετών, ο Ντόντζσον έγραψε ότι είχε αλλάξει ως άτομο.

Τράβηξε αυτή την προκλητική φωτογραφία της Αλίκης ως επαίτη

Μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του της Alice Liddell τραβήχτηκε από τον Dodgson όταν ήταν έξι ετών. σε αυτό, εμφανίζεται ως ένα κορίτσι ζητιάνο. Δεν φοράει παπούτσια και το φόρεμά της πέφτει από τους ώμους της. Η εικόνα μπορεί να είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Λόρδου Tennyson «The Beggar Maid». Η Αλίκη στέκεται σε έναν τοίχο μέσα σε έναν κήπο.

Φαίνεται αξιολύπητη και όμως, λόγω των σκισμένων και αναστατωμένων ρούχων της, του σοβαρού βλέμματος και του σηκωμένου ανοιχτού χεριού της (ικετεύει ή γνέφει), η εικόνα αποκτά επίσης μια άβολα υποβλητική ποιότητα.

Κάποτε έγραψε: «Μου αρέσουν τα παιδιά (αλλά όχι τα αγόρια)»

Ίσως ένας λόγος για τον οποίο οι μελετητές αμφισβήτησαν τη σχέση του Dodgson με νεαρά κορίτσια ήταν επειδή του πιστώνεται ότι έγραψε: «Μου αρέσουν τα παιδιά (εκτός από τα αγόρια).» Ήταν επίσης ένας καταξιωμένος φωτογράφος και τα περισσότερα από τα θέματά του ήταν μικρά κορίτσια. Τους γνώρισε σε κάθε λογής μέρη (στην παραλία, στα τρένα, μέσω γνωστών) και έγινε φίλος τους. Η Alice Liddell, συγκεκριμένα, ήταν ένα από τα αγαπημένα του κοριτσάκια.

Η καλλιτέχνης Gertrude Thomson, η οποία σχεδίασε εικόνες νεράιδων και νυμφών, έλαβε ένα γράμμα από τον Dodgson στο οποίο έγραφε:

"Ομολογώ ότι δεν θαυμάζω τα γυμνά αγόρια στις φωτογραφίες. Πάντα φαίνονται... να χρειάζονται ρούχα, ενώ δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να καλύπτονται τα σώματα των κοριτσιών".

Κοιτάζοντας προς τα πίσω, ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να κατηγορηθεί ο Dodgson για κάτι, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ενήργησε ως παιδόφιλος. 

Ο Κάρολ έγραψε θερμές και υποδεικτικές επιστολές στους μικρούς του φίλους

Ο Ντόντζσον ήταν τολμηρός για την τρυφερότητα (και την πιθανή ρομαντική αγάπη) που ένιωθε για τις νεαρές φίλες του. Κάποτε έγραψε σε ένα 10χρονο κορίτσι ότι ήταν χαρούμενος που είχε τα μαλλιά της να φιλήσει, αλλά θα προτιμούσε να φιλήσει την ίδια αντ 'αυτού:

"Επιπλέον ευχαριστώ και φιλιά για την τούφα των μαλλιών σου. Τα έχω φιλήσει αρκετές φορές - γιατί θέλω να σε φιλήσω, ξέρεις, ακόμα και τα μαλλιά είναι καλύτερα από το τίποτα."

Ήταν σύνηθες για τον Dodgson να γράφει τέτοιου είδους πράγματα στα γράμματά του. Σε ένα άλλο, έγραψε σε μια μητέρα για να φέρει την κόρη της στο δείπνο:

"Θα ήταν κακό να υπάρχει και ένα τρίτο άτομο στο δείπνο; Το Tête à tête είναι πολύ το πιο ωραίο."

Ο Dodgson και η Alice σε βόλτα πιθανότατα στην Οξφόρδη

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι είχε παρορμήσεις προς τα νεαρά κορίτσια και ενήργησε με αυτές.

Ο Dodgson περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του με τους παιδικούς του φίλους και φαίνεται πολύ ξεκάθαρο ότι τον έλκυαν τα νεαρά κορίτσια με κάποιο τρόπο. Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με κάποια από αυτές. Κάποτε ανέφερε ότι υπέφερε από «τις κλίσεις της αμαρτωλής καρδιάς [του]». Ωστόσο, με τα δικά του λόγια, μπόρεσε να αντιπαρατεθεί στις ακάθαρτες σκέψεις του εστιάζοντας στην εργασία του στα μαθηματικά, γράφοντας ότι η εκτέλεση υπολογισμών βοήθησε στην καταπολέμηση των «ανίερων σκέψεων, που βασανίζουν με την απεχθή παρουσία τους, τη φαντασία του που ήταν αγνή».

Το 1933, ο συγγραφέας Α.Μ.Ε. Ο Goldschmidt υπέβαλε ένα δοκίμιο στην Οξφόρδη με τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων Ψυχοαναλύεται». Υπαινίχθηκε ότι ο Dodgson είχε σεξουαλικά συναισθήματα για την Alice. Η απόδειξη? Η πτώση της Αλίκης στο πηγάδι ήταν μια μεταφορά για τη συναναστροφή. Ο Goldschmidt δεν ήταν ειδικός στην ψυχολογία, ωστόσο το σχόλιό του απέρριψε άλλους να κάνουν παρόμοιους συσχετισμούς.

Ο βιογράφος Morton Cohen εξέτασε τα ημερολόγια του Dodgson και διαπίστωσε ότι ο συγγραφέας ήταν πιο διαταραγμένος και είχε προβλήματα με τον ύπνο μετά τις μέρες που πέρασε με την Alice. Αντιμετώπισε τα συναισθήματά του γράφοντας ιδιόρρυθμες ιστορίες και τελικά το tour de force του, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

Η τελευταία του φωτογραφία της Αλίκης λέει

Με τον καιρό, η Άλις βαρέθηκε την προσοχή του Ντόντζσον. Ενώ ζούσε σαν τον Πήτερ Παν – το αγόρι που δεν μεγάλωσε ποτέ – η Άλις μεγάλωσε. Φωτογράφισε τη μούσα του για τελευταία φορά όταν ήταν 18 ετών. Η εικόνα, τραβηγμένη το 1870, είναι εντυπωσιακή. Είναι ντυμένη με ωραία ρούχα με τα χέρια πιασμένα στην αγκαλιά της.

Αν τα μάτια είναι πραγματικά το παράθυρο στην ψυχή, τότε φαίνεται σαν να έχει βαρεθεί με τη φωτογράφιση. Αφού παντρεύτηκε και απέκτησε τρεις γιους (οι δύο από τους οποίους χάθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο), γνώρισε μια σύντομη φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγραψε σε ένα τελευταίο γράμμα στον επιζώντα γιο της Caryl (προσέξτε το όνομα) ότι "βαρέθηκε να είναι η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων!"

Το μοιρολόγιό του σημείωσε ότι αγαπούσε πολύ τα παιδιά

Η αγάπη του Dodgson για τα παιδιά δεν ήταν μόνο γνωστή, αλλά και γιορτάστηκε. Η νεκρολογία του στην εφημερίδα London Daily Graphic τον περιέγραψε ως εξής:

«Όπως πολλοί εργένηδες, ήταν πολύ δημοφιλής στα παιδιά και τους άρεσε πολύ».

Ο ανιψιός του Στιούαρτ Κόλινγκγουντ σημείωσε ότι ο θείος του είχε αρκετούς «παιδικούς φίλους» και έγραψε μια βιογραφία που περιλάμβανε δύο κεφάλαια για αυτά τα κορίτσια. Ανέφερε πώς ο Dodgson αγκάλιαζε και φιλούσε τακτικά τα παιδιά. Και παρόλο που ο Dodgson ήταν φίλος και με γυναίκες, αυτές οι φιλίες δεν συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο. Γενικά, οι άνθρωποι τον έβλεπαν ως ευγενικό, γενναιόδωρο άνθρωπο που τα πήγαινε πολύ καλά με τα παιδιά.

Η Αλίκη σχεδόν παντρεύτηκε τον γιο της βασίλισσας Βικτώριας

Ως έφηβη, η Alice Liddell γνώρισε τον μικρότερο γιο της βασίλισσας Βικτώριας, τον πρίγκιπα Λεοπόλδο. Το ζευγάρι ερωτεύτηκε, αλλά δεν μπόρεσε να παντρευτεί γιατί δεν είχε βασιλικό αίμα. Η Αλίκη παντρεύτηκε έναν άντρα που ονομαζόταν Ρέτζιναλντ Χάργκρειβς και ο πρίγκιπας παντρέυτηκε με μια Γερμανίδα πριγκίπισσα. Το 1883, ο Λεοπόλδος απέκτησε μια κόρη την οποία ονόμασε Αλίκη.

Με τη σειρά της, η Alice ονόμασε τον δεύτερο γιο της Leopold και η πρώτη της αγάπη έγινε νονός του.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Πηγή: ranker.com

Δείτε επίσης: Αλις Πλαίζανς Λίντελ η ζωή της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων


Σχόλια