Οι χειρότερες περίοδοι που θα μπορούσε να ζει κανείς σε διάφορες πόλεις του κόσμου - ένα ταξίδι στο χρόνο (μέρος 1ο)

Η ανθρωπότητα έχει υπομείνει πολύ τρομερά πράγματα τα τελευταία 2.000 χρόνια, από πολέμους έως φυσικές καταστροφές και λοιμούς. Ποια ήταν όμως η χειρότερη περίοδος ζωής σε ορισμένες χώρες; Ή για να το θέσω αλλιώς, ποια γεγονότα και φυσικές καταστροφές στην ιστορία πρέπει να χαίρεσαι κάθε μέρα που δεν έτυχε να είσαι εκεί και να τις ζήσεις;

Αν κοιτάξετε τις κύριες αιτίες θανάτου σε διαφορετικές εποχές, είναι εύκολο να δείτε πώς ορισμένες χρονικές περίοδοι ήταν αντικειμενικά καλύτερες από άλλες. Η Τοσκάνη είναι ένα φανταστικό μέρος, αλλά γύρω στο 1348, η πόλη μετρούσε εκατοντάδες θύματα πανώλης. Και αν πάντα θέλατε να δείτε το Λονδίνο, να είστε χαρούμενοι που δεν είναι το 1666, το έτος της Μεγάλης Πανούκλας και της Μεγάλης Φωτιάς.

Οι άνθρωποι μερικές φορές ισχυρίζονται ότι η σύγχρονη εποχή είναι μια από τις χειρότερες στιγμές για να ζεις. Μάλιστα, οι δύο εβδομάδες μετά τις 26 Μαρτίου 2020, καταγράφονται ως οι πιο «θλιβερές» στο Twitter από αρχής του ιστότοπου. Οι μαθηματικοί του Πανεπιστημίου του Βερμόντ Κρις Ντάνφορθ και Πίτερ Ντοντς χρησιμοποίησαν ένα γλωσσικό εργαλείο που ονομάζεται «ηδονόμετρο» για να παρακολουθούν τη σχετική συναισθηματική κατάσταση των χρηστών σε πολλές γλώσσες. Σε μια συνέντευξη για το Nature, ο Danforth και ο Dodds ανέφεραν όχι μόνο μια σημαντική πτώση στην «παγκόσμια διάθεση», αλλά και μια αύξηση του όγκου των tweet, πιθανότατα επειδή «τόσο η πανδημία όσο και οι διαμαρτυρίες ήταν πολύ πιο συνεκτικές όσον αφορά τη συλλογική προσοχή από οτιδήποτε άλλο. έχουμε δει ποτέ».

Ιταλία 1348

Ο Μαύρος Θάνατος ήταν  παντού, αλλά κανείς δεν έζησε την απόγνωση και τη φρίκη όπως οι Ιταλοί, που έβλεπαν περισσότερους από τους μισούς συμπολίτες τους να πεθαίνουν. Όπως έγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας Boccaccio, «Ο αδελφός εγκατέλειψε τον αδερφό... Πατέρες και μητέρες αρνήθηκαν να δουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους»

Ένας άλλος Φλωρεντινός, ο Marchionne di Coppo Stefani, περιέγραψε την καταστροφή με ακόμη πιο έντονους όρους. Οι πολίτες έπρεπε να σκάψουν γρήγορα ομαδικούς τάφους, όπου  σώματα και βρωμιά γέμιζαν λάκκους, «όπως ακριβώς φτιάχνει κανείς λαζάνια με στρώσεις ζυμαρικών και τυριών».

Η πανούκλα στοίχισε τις ζωές περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη σε μια από τις χειρότερες περιόδους για να βρεθείς οπουδήποτε στην ήπειρο.

Γερμανία 1918

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος εισήγαγε τις αιματηρές συνέπειες του πολέμου των χαρακωμάτων και τους κινδύνους των χημικών όπλων. Και ενώ καμία χρονιά μεταξύ 1914 και 1918 δεν ήταν σπουδαία, το 1918 ήταν αναμφίβολα η χειρότερη. Ο πόλεμος σκότωσε μεταξύ 16 και 20 εκατομμυρίων ανθρώπων και η Γερμανία μέτρησε ένα από τα σκληρότερα χτυπήματα. Το 80% του γερμανικού ανδρικού πληθυσμού μεταξύ 15 και 49 ετών πήγε στη μάχη.

Ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου, το μακελειό δεν είχε τελειώσει. Την ίδια χρονιά, το 1918, η πανδημία της ισπανικής γρίπης απογειώθηκε, μολύνοντας τελικά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού και αποδεκατίζοντας κατ' εκτίμηση 20 με 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν τουλάχιστον τόσο θανατηφόρος όσο ο πιο φρικιαστικός πόλεμος που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

Αμερική 1520

Ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι Ισπανοί κατακτητές έφεραν πολλά περισσότερα από όπλα και άλογα στον Νέο Κόσμο. Έφεραν επίσης θανατηφόρα μικρόβια που σχεδόν εξάλειψαν τους αρχικούς κατοίκους της Αμερικής. Σύμφωνα με τον Charles C. Mann, συγγραφέα του 1493: Uncovering the New World Columbus Created, η επιδημία της ευλογιάς στοίχισε τις ζωές μεταξύ του 60% και 90% του γηγενούς πληθυσμού, αφήνοντας τον Νέο Κόσμο αδύναμο ενάντια στον ευρωπαϊκό αποικισμό.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η ευλογιά ήρθε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1520 και δεν ήταν η μόνη θανατηφόρα ασθένεια που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι. Μέσα σε λίγες γενιές, 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω μολυσματικών ασθενειών έναντι των οποίων δεν είχαν κληρονομική ανοσία.

Σοβιετική Ένωση 1930

Ο Ιωσήφ Στάλιν εκβιομηχάνισε ανελέητα τη Σοβιετική Ένωση με τα πενταετή σχέδιά του, ενώ εδραίωσε τη δύναμή του μέσω της Μεγάλης Εκκαθάρισης. Ανάγκασε εκατομμύρια αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη τους, έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και δολοφόνησε αμέτρητους πολιτικούς κρατούμενους χρησιμοποιώντας τη σοβιετική μυστική πολιτική αστυνομία. Οι δίκες ανάγκασαν τους κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους να ομολογήσουν τα εγκλήματα και ο Στάλιν διέταξε τους οπαδούς του να εντοπίσουν τον Λέον Τρότσκι και να τον εξολοθρεύσουν.

Πόσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια της αδίστακτης διακυβέρνησης του Στάλιν; Το 1989, ένας ιστορικός υπολόγισε ότι ο Στάλιν είχε σκοτώσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 6 έως 7 εκατομμύρια σε τεχνητό λιμό και 1 εκατομμύριο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τρόμου του 1937-1938. Άλλοι μελετητές πιστεύουν ότι ο αριθμός μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος - έως και 60 εκατομμύρια.

Ιαπωνία 1945

Ως ο πιο θανατηφόρος πόλεμος της ιστορίας, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν παντού καταστροφικός. Στη Σοβιετική Ένωση, 25 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν. Η Κίνα είδε 15 εκατομμύρια χαμένες ψυχές. Και 6 εκατομμύρια Εβραίοι, μαζί με εκατομμύρια άλλους πολίτες και πολιτικούς κρατούμενους, πέρασαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Με περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους, η Ιαπωνία είχε σχετικά χαμηλές απώλειες σε σύγκριση με την ΕΣΣΔ και την Κίνα, αλλά η Ιαπωνία ήταν η μόνη χώρα που γνώρισε πυρηνική επίθεση κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν επέλεξε να ρίξει ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι για να πιέσει τους Ιάπωνες να παραδοθούν. Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο παραδόθηκε λίγες μέρες μετά την επίθεση που στοίχισε ακαριαία τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 Ιάπωνες πολίτες.

Ιρλανδία 1840

Ο ιρλανδικός λιμός πατάτας άλλαξε την Ιρλανδία για πάντα. Ήταν το 1845, όταν μια μόλυνση που μοιάζει με μύκητα κατέστρεψε την καλλιέργεια πατάτας της Ιρλανδίας για επτά συνεχόμενα χρόνια, καταστρέφοντας περίπου το 75% της συγκομιδής. Οι ενοικιαστές αγρότες της χώρας βασίζονταν στις πατάτες ως κεντρική πηγή τροφής και οι απώλειες οδήγησαν γρήγορα σε μεγάλο λιμό.

Εκείνη την εποχή, η Ιρλανδία ήταν ουσιαστικά αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, και ακόμη και κατά τη διάρκεια του λιμού, οι Ιρλανδοί αγρότες ενοικιαστές εξήγαγαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων για να μπορέσουν να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες τους. Μέχρι το 1852, όταν τελείωσε ο λιμός, υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν πεθάνει από την πείνα και τις σχετικές ασθένειες, και τουλάχιστον ένα άλλο εκατομμύριο είχαν εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα.

Αγγλία 1666

Για πολλούς λόγους, το 1666 ήταν μια κακή χρονιά για να ζεις στο Λονδίνο, την πρωτεύουσα της Αγγλίας. Η μητρόπολη υπέφερε τόσο από μια θανατηφόρα πανώλη όσο και από μια καταστροφική πυρκαγιά. Σχεδόν 1 στους 5 Λονδρέζους αρρωστησε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πανούκλας, η οποία ξεκίνησε το 1665 και σκότωσε περίπου 100.000 ανθρώπους. Ο βασιλιάς Κάρολος Β' εγκατέλειψε την πόλη όταν άρχισε, αρνούμενος να επιστρέψει για μήνες, και τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Τον Σεπτέμβριο του 1666, ξέσπασε φωτιά σε σπίτι ενός αρτοποιού και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη. Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου κατέστρεψε περισσότερο από το 80% της πόλης, καίγοντας κτίρια από ξύλο και πίσσα. Υπήρχε μόνο ένα "θετικό" στην καταστροφική πυρκαγιά - πολλοί πίστευαν ότι βοήθησε στον τερματισμό της πανούκλας.

Ινδονησία 1815

Από τα ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία, το Κρακατόα μπορεί να είναι το πιο διάσημο, αλλά η έκρηξη του όρους Tambora το 1815 είχε τον πιο καταστροφικό αντίκτυπο. Η έκρηξη του Tambora ήταν 10 φορές πιο ισχυρή από εκείνη του Κρακατόα το 1883 και κατατάσσεται ως η πιο καταστροφική έκρηξη στη γη τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Στεκόμενος ψηλότερα από 13.000 πόδια, ο Tambora εκτόξευσε 12 κυβικά μίλια αερίου, σκόνης και βράχου στην ατμόσφαιρα όταν εξερράγη, έβρεχε πυρακτωμένη τέφρα στο νησί Sumbawa. Εξολόθρευσε αμέσως περίπου 10.000 ανθρώπους και 90.000 πέθαναν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης του νερού και της πείνας στη συνέχεια.

Η έκρηξη ήταν τόσο τεράστια, που προκάλεσε ακόμη και το παγκόσμιο αίσθημα το 1816, το οποίο έγινε γνωστό ως «έτος χωρίς καλοκαίρι».

Κίνα 1958-1962

Το μεγάλο άλμα της Κίνας προς τα εμπρός, που ξεκίνησε το 1958 από τον Μάο Τσε Τουνγκ, οδήγησε στο θάνατο περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Μάο σχεδίαζε να μετατρέψει την Κίνα από μια αγροτική κοινωνία σε ένα βιομηχανοποιημένο έθνος, αλλά όπως και οι προσπάθειες του Στάλιν στη Σοβιετική Ρωσία του 1930, οι σκληρές και αναποτελεσματικές πολιτικές του προγράμματος αφαίρεσαν τις ζωές εκατομμυρίων.

Η αδίστακτη εκβιομηχάνιση του Μάο υπέβαλε τους Κινέζους αγρότες σε σωματική κακοποίηση, πείνα και θανατική ποινή. Εκατομμύρια δούλευαν μέχρι θανάτου, ενώ εκατομμύρια λιμοκτονούσαν ή ξυλοκοπήθηκαν. Στο τέλος, το Μεγάλο Άλμα Προς τα εμπρός μπορεί να σκότωσε σχεδόν τόσους ανθρώπους όσο ο παγκόσμιος απολογισμός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στα 55 εκατομμύρια.

Γαλλία 1793

Ξένοι στρατοί απείλησαν να εισβάλουν στη Γαλλία, ο εμφύλιος πόλεμος εξαπλώθηκε στη χώρα και οι Γάλλοι Επαναστάτες φοβούνταν ότι η λαβή τους στην εξουσία θα τελείωνε σύντομα. Το 1793, οι ηγέτες της Γαλλίας -κυρίως ο Μαξιμιλιέν Ροβεσπιέρος- ξεκίνησαν ένα κύμα συλλήψεων και εκτελέσεων που έγινε γνωστό ως η Βασιλεία του Τρόμου.

Οι ύποπτοι «εχθροί της Επανάστασης» συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στη γκιλοτίνα. Εκτός Παρισιού, τοπικοί αξιωματούχοι έκαναν το ίδιο. Τουλάχιστον 300.000 ύποπτοι συνελήφθησαν και σχεδόν 40.000 δικάστηκαν και εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν χωρίς δίκη ή πέρασαν στη φυλακή.

Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην βασιλιάς και βασίλισσα της Γαλλίας Λουδοβίκος XVI και η Μαρία Αντουανέτα.

Κρήτη 365

Το πρωί της 21ης Ιουλίου 365, ένας τεράστιος σεισμός ταρακούνησε το νησί της Κρήτης και προκάλεσε ένα τσουνάμι, το οποίο μαζί εξαφάνισε περίπου 50.000 ανθρώπους στην περιοχή. Ο Έλληνας ιστορικός Ammianus Marcellinus ανέφερε την καταστροφή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου: "Η γή άρχισε να να σείεται... και η θάλασσα απομακρύνθηκε. Τα νερά που επέστρεψαν [πήραν] πολλές χιλιάδες με πνιγμό."

Ο σεισμός, με ύποπτο μέγεθος έως 8,5 Ρίχτερ, και το τσουνάμι που ακολούθησε άλλαξαν οριστικά τις ακτές της Κρήτης, της Αιγύπτου και άλλων περιοχών, ισοπεδώνοντας ακόμη και ολόκληρες πόλεις.

Η.Π.Α. 19ος Αιώνας

Πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο (και πολύ μετά), η ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες κάτω από τη γραμμή Mason-Dixon επικρατούσε η φρίκη της ανισότητας και της κοινωνικής αδικίας. Η δουλεία ήταν καθημερινότητα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, καθώς ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού απέκτησε τεράστιο πλούτο χάρη στους αγώνες και τις θυσίες ανθρώπων που έβλεπαν ως κατώτερους.

Σε ορισμένες πολιτείες, μόλις το 1% του πληθυσμού ήλεγχε σχεδόν το ένα τρίτο του πλούτου στην περιοχή. Μεταξύ της εκτεταμένης φτώχειας και των εκατομμυρίων ανθρώπων που υποδουλώθηκαν προς όφελος των λίγων, ο Νότος Antebellum ήταν κόλαση για πολλούς.

Ρώμη 476

Σε ένα σημείο, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκτεινόταν από τους Στύλους του Ηρακλή στα δυτικά (γύρω από το στενό του Γιβραλτάρ) μέχρι το σύγχρονο Ιράν. Αλλά μέχρι τον πέμπτο αιώνα, η αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της μακράς, αργής παρακμής της.

Το 410, οι Βησιγότθοι λεηλάτησαν την πόλη της Ρώμης. Έκαψαν σπίτια, αφαίρεσαν τις ζωές Ρωμαίων και άρπαξαν λάφυρα και αιχμαλώτους. Η αυτοκρατορία έχασε επίσης τη Βρετανία το 410 και την Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική το 430. Η Ιταλία αντιμετώπισε την εισβολή του Αττίλα και των Ούννων γύρω στο 450.

Μέχρι το 476, ήταν αναπόφευκτο ότι η ρωμαϊκή εξουσία θα έπεφτε στη Δύση, και μια γερμανική δύναμη με επικεφαλής τον Odovacar ανέτρεψε τον τελευταίο δυτικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, σηματοδοτώντας το τέλος της αρχαίας Ρώμης. Ήταν μια κακή χρονιά να βρίσκομαι στην πρωτεύουσα της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πηγή: ranker.com

Σχόλια