Το εργασιακό στρες, επώδυνο για την καρδιά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» υποστηρίζει ότι όταν κάποιος κάνει μια δουλειά που είναι ιδιαίτερα απαιτητική και δεν μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να τη βάλει σε τάξη και να την ελέγξει, τότε προκύπτει ένας συνδυασμός ιδιαίτερα επικίνδυνος για την ανάπτυξη μιας σοβαρής καρδιοπάθειας και μάλιστα ιδιαίτερα επικίνδυνης για τη ζωή του εργαζομένου.
Στη μελέτη αυτή αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 13 ευρωπαϊκών μελετών που περιλάμβαναν περίπου 200.000 άτομα και οι οποίες κατέληξαν ότι υπήρξε αύξηση των καρδιακών προσβολών κατά 23% στα άτομα εκείνα που κατατάχθηκαν στην ομάδα του αυξημένου στρες από την εργασία τους.
Ενα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα της ίδιας μελέτης είναι ότι το στρες της εργασίας ως παράγοντας κινδύνου κατατάσσεται μετά το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του στρες της εργασίας δεν είναι καθόλου αμελητέος.
Τέλος, ορισμένοι επιστημονικοί κύκλοι από τη Δανία έθεσαν το θέμα της ανασφάλειας της εργασίας υπό την έννοια του πόσο ανασφαλής αισθάνεται ο εργαζόμενος υπό τον φόβο απώλειας της εργασίας του. Το θέμα αυτό στην Ευρώπη γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο με τις σημερινές συνθήκες της ανεργίας και των απολύσεων που προσλαμβάνουν μορφή επιδημίας στον ευρωπαϊκό Νότο.
Πηγή : ygeiasthemata.gr

Σχόλια