Αποβολές, όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις


Πολλές είναι οι γυναίκες που βιώνουν τη θλίψη μιας αποβολής, και μάλιστα πολλαπλές φορές.. και αναρωτιούνται το γιατί! Η Δρ Βασιλική Παπαγιάννη, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Εμβρυομητρικής, Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminΑrt & Επιστημ. Συνεργάτης νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ παραθέτει τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνει μια γυναίκα ...στον εαυτό της και δίνει τις απαντήσεις!

Γιατί απέβαλα;

Δυστυχώς, ακόμη δεν γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει μια αποβολή. Είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτείτε και ορισμένες γυναίκες ή ζευγάρια κατηγορούν τον εαυτό τους χωρίς λόγο.

Έφταιξα εγώ;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολύ σπάνια οι αποβολές οφείλονται σε κάτι που κάνατε ή δεν κάνατε. Ο πιο συχνός λόγος για μια πρόωρη αποβολή είναι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, οι οποίες συμβαίνουν εντελώς τυχαία. Πράγματι κάποιες επιλογές στον τρόπο ζωής, π.χ. η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, οι αποβολές είναι κάτι σύνηθες και πολλές γυναίκες που κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν μια υγιή εγκυμοσύνη, δυστυχώς μπορεί να χάσουν το μωρό τους. Αξίζει να θυμάστε ότι ακόμη και αν κάτι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα οδήγησε σε αυτή. Να φέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη. Να θυμάστε ότι είναι πολύ απίθανο να κάνατε κάτι που να προκάλεσε μια αποβολή.

Συνέβη επειδή έμεινα έγκυος πολύ γρήγορα μετά την τελευταία μου αποβολή;

Αν ακολουθήσατε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πότε έπρεπε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος ξανά, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ότι μια γρήγορη εγκυμοσύνη έπειτα από μια αποβολή, μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης σας. Να θυμάστε ότι τα περισσότερα ζευγάρια που αποβάλουν, είναι πιθανόν να βιώσουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Συνέβη επειδή έφαγα κάτι χαλασμένο;

Πράγματι η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και αν ήσασταν άρρωστη, αυτό δεν σημαίνει ότι η ασθένειά σας προκάλεσε την αποβολή. Πιθανόν να οφείλεται σε σύμπτωση.

Συνέβη λόγω του άγχους στη δουλειά;

Όχι. Είναι φυσικό να νιώθετε κάπως αγχωμένη όταν είστε έγκυος, και είναι κατανοητό να ανησυχείτε κατά πόσο το άγχος ή το στρες επηρέασε το μωρό σας. Ωστόσο, το άγχος δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Συνέβη επειδή έτρεξα να προφτάσω το τρένο;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια αποβολή. Τα μωρά είναι ασφαλή μέσα στη μήτρα.

Συνέβη επειδή πήρα αντικαταθλιπτικά;

Αν χρειάστηκε να πάρετε φάρμακα για κάποια ψυχική ασθένεια κατά την εγκυμοσύνη, δεν φταίτε εσείς που αποβάλατε. Οι ψυχικές ασθένειες χρειάζονται θεραπεία, ακριβώς όπως και οι σωματικές. Ποτέ μη σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα για ψυχικά προβλήματα υγείας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Συνέβη επειδή ταξίδεψα με αεροπλάνο;

Όχι. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη έως ένα συγκεκριμένο σημείο, εφόσον η εγκυμοσύνη σας δεν έχει επιπλοκές. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ένα αεροπορικό ταξίδι μπορεί να προκαλέσει μια αποβολή.

Συνέβη επειδή έκανα σεξ;

Το σεξ κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλές, εκτός αν ο γιατρός ή η μαία σάς συμβούλεψε να απέχετε. Αν έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, το σεξ δεν θα προκαλέσει αποβολή.

Θα σας συμβουλέψουν να αποφύγετε το σεξ αν:

- σπάσουν τα νερά σας

- έχετε βράχυνση τραχήλου

- κυοφορείτε πάνω από ένα μωρό

- είναι χαμηλά ο πλακούντας σας, καλύπτοντας τον τράχηλο.

Αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε και άλλους ερωτικούς συντρόφους, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν αποβολές.

Συνέβη επειδή είχα κάνει έκτρωση στο παρελθόν;

Όχι. Η έκτρωση δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, αν είχατε κάνει πολλαπλές εκτρώσεις, μπορεί να διατρέχετε έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Συνέβη επειδή έκανα το εμβόλιο της γρίπης;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί αποβολές. Μια γρίπη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επιφέρει επιπλοκές, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία, πρόωρο τοκετό ακόμη και εμβρυϊκό θάνατο. Οι δημόσιες αρχές υγείας συνιστούν στις εγκύους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πηγή: iatronet.gr

Περισσότερες πληροφορίες: Μαιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο FeminArt Τηλ. 210 6453400

www.feminart.gr   https://www.facebook.com/Feminart.gr 

Δείτε περισσότερα παρόμοια θέματα εδώ

Σχόλια