Ο πιο σύντομος πόλεμος στην παγκόσμια ιστορία που κράτησε 38 λεπτά!


Η Μεγάλη Βρετανία κατέχει έως και σήμερα το «ρεκόρ» για τον πιο σύντομο – σε διάρκεια – πόλεμο στην ανθρώπινη ιστορία. Φυσικά τον πόλεμο δεν το έκανε μόνη της – σε κάθε πόλεμο «απαιτείται» και ένας αντίπαλος, συνεπώς μοιράζεται το ρεκόρ με το Σουλτανάτο της Ζανζιβάρης το 1896 και συγκεκριμένα 27 Αυγούστου ..
Επρόκειτο για μια διαφωνία στη διαδοχή του Σουλτάνου της Ζανζιβάρης μετά τον θάνατο του 39χρονου έως τότε σουλτάνου  Χαμάντ μπιν Τουβαϊνί αλ Μπουσαίντ , ο οποίος ήταν αρεστός και πιστός σύμμαχος της Βρετανικής αυτοκρατορίας. Η διαφωνία αφορούσε στον ανιψιό του Μπουσαίντ τον Χαλίντ αλ Μπαργκάς (1874 – 1927) ο οποίος με πραξικόπημα κατέλαβε την εξουσία, οι Άγγλοι όμως δεν το ήθελαν, προτιμούσαν τον θείο του Χαλίντ αλ Μπαργκάς (1874 – 1927). Οι Βρετανικές δυνάμεις αντέδρασαν αστραπιαία στο πραξικόπημα και έστειλαν τελεσίγραφο στον Μπαργκάς να εγκαταλείψει το παλάτι έως τις 9:00 το επόμενο πρωί, ο Μπαργκάς δεν υπάκουσε και έτσι οι Άγγγλοι – το επόμενο πρωί – συγκέντρωσαν έναν ολόκληρο στρατό στο λιμάνι της Ζανζιβάρης και στις 9:02 ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Οι βομβαρδισμοί κόστισαν τη ζωή σε 500 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και άμαχοι και ήταν συνεχόμενοι έως και τις 9:40 όπου το παλάτι σήκωσε λευκή σημαία και παραδόθηκε. 

Αμέσως μετά – οι Άγγλοι - εγκατέστησαν στην εξουσία τον εκλεκτό τους σουλτάνο Χαμούντ μπιν Μουχάμεντ, από τον οποίον απαίτησαν και πέτυχαν να λάβουν αποζημίωση για το κόστος του πιο σύντομου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας ο οποίος διηρκησε μόλλις 38 λεπτά !
Πάνω : Σκηνή δρόμου στη Ζανζιβάρη (αρχές του 20ου αιώνα)
Κάτω : Μια ομάδα Ζανζ σκλάβων στη Ζανζιβάρη (1889)

Η Ζανζιβάρη είναι νησιωτικό σύμπλεγμα της Ανατολικής Αφρικής, τμήμα από το 1964 της Τανζανίας. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστή ως Μενουθιάς. Τον 19ο αιώνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα δουλεμπορίου στην αφρικανική ήπειρο, το οποίο κατάργησαν οι Άγγλοι το 1897, ένα χρόνο μετά τον βραχύβιο πόλεμο της 27ης Αυγούστου 1896.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Σχόλια