Γιατί οι γυναίκες αδυνατίζουν πιο δύσκολα απο τους άνδρες ;

Έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής με τον σύντροφο σας, για να χάσετε τα περιττά κιλά; Ένα σύνηθες παράπονο των γυναικών είναι ότι ο σύντροφος τους αδυνατίζει γρηγορότερα. Πράγματι, οι άνδρες χάνουν κιλά πιο άμεσα, παρά το ότι κάνουν περισσότερες διατροφικές παρασπονδίες. Μάλιστα, πολλαπλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, όχι μόνο αδυνατίζουν πιο δύσκολα, αλλά προσλαμβάνουν κιλά ευκολότερα από τους άνδρες. Γιατί όμως οι γυναίκες αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους άνδρες;

Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα

Η μυϊκή μάζα είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός, από τον οποίο καθορίζεται ο μεταβολισμός. Λόγω των υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης, οι άνδρες έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα. Αυτό συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολικού ρυθμού. Επομένως, ακόμα και σε στιγμές ανάπαυσης, «καίνε» πιο εύκολα θερμίδες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι γυναίκες, λόγω της μικρότερης μυϊκής μάζας, έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Χρειάζονται λιγότερες ποσότητες φαγητού, για να αδυνατίσουν, ενώ «καίνε» πολύ πιο λίγες θερμίδες, όταν κάθονται.

Το λίπος αποθηκεύεται διαφορετικά σε κάθε φύλο

Το λίπος συσσωρεύεται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος κυρίως στην κοιλιά. Το λίπος αυτό είναι υποδόριο. Εντοπίζεται κάτω από το δέρμα και το άτομο μπορεί να το αγγίξει, αν τσιμπήσει κάποιες πτυχές του δέρματος του. Το υποδόριο λίπος μπορεί να μειωθεί εύκολα. Οι άνδρες, λοιπόν, χάνουν στοχευμένα το περίσσιο λίπος στην κοιλιά, γι’ αυτό και καθίσταται άμεσα αντιληπτή η απώλεια βάρους.

Οι γυναίκες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος, λόγω Ορμονών

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα αποθέματα λίπους. Για την ακρίβεια, στο γυναικείο οργανισμό υπάρχουν περίπου 40 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα, ενώ στους άνδρες μόνο 20 δισεκατομμύρια. Το λίπος στις γυναίκες κατανέμεται σε όλο το σώμα, ειδικότερα στους γοφούς και τους μηρούς.

Όπως ισχυρίζεται και η διατροφολόγος Janet Brill, από τη Philadelphia των ΗΠΑ, οι αυξημένες συγκεντρώσεις λίπους στα συγκεκριμένα σημεία του σώματος οφείλονται στα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη γονιμότητα. Πρόκειται για μία υποτιθέμενη εξελικτική προσαρμογή, που βοηθάει, κατά τη διάρκεια της κύησης. Το γυναικείο σώμα έχει «προγραμματιστεί» να αποθηκεύει περισσότερο λίπος.

Οι Ορμονικές Ανισορροπίες στην Εμμηνόπαυση ή την Εγκυμοσύνη παίζουν ρόλο

Η Εμμηνόπαυση ευθύνεται σημαντικά για την πρόσληψη βάρους, εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών. Μετά την ηλικία των 50 ετών, ο  μεταβολισμός των γυναικών επιβραδύνεται η καύση των θερμίδων φθίνει κατά 10% περίπου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται αύξηση του λιπώδους ιστού. Πολλές γυναίκες που δεν καταφέρνουν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, αφότου γεννήσουν. Σύμφωνα με μία Ολλανδική μελέτη, διαπιστώθηκε ότι, έπειτα από κάθε εγκυμοσύνη, οι γυναίκες προσλάμβαναν 1,5 έως 2 κιλά.

Οι γυναίκες συνήθως ασκούνται λιγότερο από τους άνδρες

Σε μία μελέτη του Brigham Young University, παρακολουθούταν, επί 10 έτη, μέχρι το 2018, το βάρος 13.000 ανδρών και γυναικών. Βάσει των αποτελεσμάτων, το βάρος των γυναικών αυξανόταν κατά 10% περίπου, ανά δεκαετία, ενώ των ανδρών μόλις κατά 3,8%. Ο Dr. Larry Tucker, ειδικός στην επιστήμη της άσκησης, και οι συνεργάτες του υποστήριξαν ότι οι γυναίκες τείνουν να μην είναι τόσο δραστήριες σωματικά όσο οι άνδρες, γι’ αυτό και προσλαμβάνουν περισσότερα κιλά.

Τα γονίδια μας «μιλάνε» κι αυτά

Τις τελευταίες δεκαετίες, η αποκωδικοποίηση του DNA έχει αποτελέσει το εφαλτήριο για την απόκτηση εμπεριστατωμένων και πλήρους ακριβείας δεδομένων όσον αφορά στην έκφραση χιλιάδων γονιδίων. Τα γονίδια, λοιπόν, του καθενός καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται το λίπος.

Οι άνδρες δεν πρέπει να επαναπαύονται

Παρά το ότι οι γυναίκες παχαίνουν πιο εύκολα από τους άνδρες, στατιστικές δείχνουν ότι έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η αναλογία θανάτων του ανδρικού φύλου από καρδιακές νόσους, καρκίνο, εγκεφαλικό ή χρόνιες παθήσεις είναι από 40% έως 220% υψηλότερη σε σύγκριση με αυτή των γυναικών. Όπως επισημαίνει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου David Katz, MD, MPH, ιδρυτής του ερευνητικού κέντρου πρόληψης Yale-Griffin στο Πανεπιστήμιο του Yale University, «οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ροπή να πάρουν βάρος στη μέση».

Η πρόσληψη λίπους γύρω από τη μέση εντείνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά είναι ένα πλεονέκτημα των ανδρών, που τους βοηθά να φανεί άμεσα η απώλεια κιλών. Όμως, εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία τους. Αντιθέτως, το σωματικό λίπος των γυναικών μεταφέρεται στους μηρούς και στην πλάτη, σημεία πολύ πιο ακίνδυνα, για να διατηρούν βάρος.

Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας εντοπίζουν τα αίτια αύξησης βάρους

Πλέον, Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας αποκωδικοποιούν, σε κυτταρικό και σε γονιδιακό επίπεδο, τα αίτια που προκαλούν την αύξηση βάρους. Οι Μοριακές Εξετάσεις ανιχνεύουν ενδεχόμενες ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, προσδιορίζουν τα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και οργανικών οξέων και διερευνούν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος.

Με τα Γονιδιακά Τεστ, κατανοείται καλύτερα ο τρόπος παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός και καθορίζεται το πώς το σώμα μεταβολίζει το λίπος, τους υδατάνθρακες και τη γλυκόζη. Αξιολογείται ο βαθμός προδιάθεσης ανάκτησης του χαμένου βάρους, έπειτα από διατροφικούς περιορισμούς και εκτιμάται το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να χάσει κιλά, κατά τη διάρκεια διατροφικών παρεμβάσεων. Εντοπίζονται τυχόν τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες, ώστε συγκεκριμένες τροφές να απομακρυνθούν από τη διατροφή. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και την προδιάθεση του ατόμου να αναπτύξει ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή (π.χ. Παχυσαρκία, Διαβήτης, Καρδιαγγειακά Νοσήματα, καρκίνος του παχέος εντέρου κ.λ.π.).

Αυστηρά Εξατομικευμένα Διατροφικά Σχήματα εκπονούνται στην κλινική πράξη

Με βάση τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, προσδιορίζονται συστάσεις διατροφής και άσκησης, με στόχο την πρόληψη ασθενειών αλλά και την απώλεια βάρους. Παρέχεται ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής (Διατροφή Ακριβείας). Σε αυτό, περιλαμβάνεται μία λίστα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται ή να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή. Επιλέγονται τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και χορηγούνται στις ιδανικές για κάθε άτομο ποσότητες βιταμίνες, μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Αν κριθεί απαραίτητο, χορηγούνται και πρωτόκολλα Φυσικής Ορμονικής Αποκατάστασης.

Η στοχευμένη διόρθωση των ελλείψεων, η εξατομικευμένη κυτταρική και ορμονική αποκατάσταση αποκαθιστούν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού. Η χημεία του σώματος εξισορροπείται, το άτομο απαλλάσσεται από τα περιττά κιλά, χωρίς διατροφικές στερήσεις, με ταυτόχρονη ενίσχυση των επιπέδων  ενέργειας. Μειώνεται η μάζα λίπους, βελτιώνεται η οστική και μυϊκή μάζα, καταπολεμούνται οι φλεγμονές, αντιμετωπίζεται η αυτοανοσία και μπορεί να επιβραδυνθεί έως και να αναχαιτιστεί η εξέλιξη Χρόνιων Νοσημάτων.

Με την αγάπη που ξέρετε! Nefeli Argyrou
Πηγή:functionalmedsystem.com

Σχόλια