Όταν ο Άλ Καπόνε γέμισε την Αθήνα με πλαστά χαρτονομίσματα ...


Το ότι ο Αλ Καπόνε ήταν ένας περιβόητος γκάγκστερ είναι γνωστό σε όλους. Ότι η δράση του είχε φτάσει, όμως, μέχρι και στην Αθήνα, ίσως το ακούς πρώτη φορά. Και όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια και συγκεκριμένα πολλά Χριστούγεννα από τότε. 

Η δράση του Αλ Καπόνε που δυσκόλευε τις διωκτικές αρχές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αλ Καπόνε είχε καταφέρει να συζητιέται, όχι μόνο για τις απάτες του αλλά για το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν επί σειρά ετών.  Συγκεκριμένα οι διωκτικές Αρχές στις ΗΠΑ προσπαθούσαν για πολλά χρόνια να τον συλλάβουν χωρίς επιτυχία. Τελικά η τύχη κυρίως, τα έφερε έτσι, ώστε να καταδικαστεί σε 11 χρόνια φυλακή, πρόστιμο 50.000 δολαρίων και να οδηγηθεί στις φυλακές του Αλκατράζ.

Το κελί του Αλ Καπόνε στο Αλκατράζ

Τα Χριστούγεννα του 1932 στην Αθήνα, που γέμισε από τα πλαστά δολάρια του Αλ Καπόνε

Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, της γκαγκτερικής του καριέρας κατάφερε να φτάσει, με τον τρόπο του και στην Αθήνα. Γεμίζοντάς την με πλαστά δολάρια! Και όλα αυτά όντας μέσα στη φυλακή. Ήταν Χριστούγεννα του 1932 όταν η συμμορία του Αλ Καπόνε, υπό τις οδηγίες του, είχε εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές του πλανήτη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι ελληνικές διωκτικές Αρχές και οι τράπεζες της χώρας, έλαβαν ένα πολύ επείγον έγγραφο. Με αυτό προειδοποιούνταν, πως μια διεθνής σπείρα παραχαρακτών, ετοιμαζόταν να προωθήσει στην ελληνική αγορά πλαστά εικοσαδόλαρα. Η ειδοποίηση ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Τα πλαστά δολάρια έχουν τυπωθεί ειδικώς επί χάρτου εμπεποτισμένου με μεταξωτάς κλωστάς προς απομίμηση των γνήσιων δολαρίων. Είναι δε εσπαρμένα καθ’ όλην την επιφάνεια του χάρτου αυτών ίνες, ελαφρώς ερυθραί και υπάρχουν και κυανοί τοιαύται συνεστραμμένα. Αντιθέτως εις τα τεθέντα εις κυκλοφορίαν πλαστά δολάρια αι ίνες είνε ευθείαι και ελαφρώς ελισσόμεναι με κλωστοειδείς γραμμάς»

Καταγεγραμμένο "ιστορικό" του Άλ Καπόνε υπουργείο δικαιοσύνης Ατλάντα

Η διασπορά των πλαστών δολαρίων

Η συμμορία του Αλ Καπόνε είχε ήδη ξεκινήσει να τροφοδοτεί την αγορά με τα πλαστά δολάρια. Στόχος του να περάσουν τα εικοσαδόλαρα τόσο απαρατήρητα ώστε ούτε οι έμπειροι ταμίες να μην μπορούσαν να τα ξεχωρίσουν. Μια τυχαία επίσκεψη στην τράπεζα, ωστόσο, οδήγησε σταδιακά στην σύλληψη της συμμορίας

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο χρηματομεσίτης Αθανάσιος Τριγωνίδης πήγε στην Εκδοτική Τράπεζα της Ελλάδος για για να κάνει μια συναλλαγή, έχοντας μαζί του εικοσαδόλαρα. Φυσικά δεν είχε ιδέα ότι ήταν πλαστά. Όταν ο ταμίας τα είδε, έχοντας στο μυαλό του το προειδοποιητικό έγγραφο, για το πώς να ξεχωρίζει τα πλαστά, υποψιάστηκε και άρχισε να τα εξετάζει. Έβγαλε έναν μεγεθυντικό φακό και εξέτασε προσεκτικά τις ίνες τους. Τα δολάρια ήταν πλαστά. Ο χρηματομεσίτης δήλωσε ότι είχε πάρει τα πλαστά χρήματα από τον χρηματιστή Λεωνίδα Ντερτιλή.

Από εφημερίδα της εποχής
πηγή φωτογραφίας: Μηχανή Του Χρόνου

Το κουβάρι άρχισε να λύνεται. Κλιμάκιο αστυνομικών πήγε στην τράπεζα, καθώς όλοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για το συμβάν για το οποίο είχε προειδοποιήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής αστυνομικός Άγγελος Έβερτ, (πατέρας του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας), ξεκίνησε αμέσως τις ανακρίσεις.

Η σύλληψη ήταν κοντά...

Ο χρηματιστής είχε πάρει τα πλαστά δολάρια από έναν λογιστή, ενώ σε εκείνον τα είχε δώσει ο αδερφός του, έμπορος πουκαμίσων, Ιωάννης Παπαλεξανδρής. Ο τελευταίος υπέδειξε, με τη σειρά του, τον ελαιέμπορο Μπάρλα, ως τον άνθρωπο που του είχε δώσει τα πλαστά εικοσαδόλαρα. Και κάπου εκεί το μυστήριο λύθηκε. Όταν η αστυνομία έφτασε στον Μπάρλα, εκείνος αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως τα χρήματα ήταν κατευθείαν εξ Αμερικής. Συγκεκριμένα πριν από κάποια χρόνια είχε γνωρίσει στη Νέα Υόρκη δύο Αμερικανούς οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί του και του ζήτησαν μια χάρη. Ο λόγος για τους Σάμουελ Μπίλζεμπεργκ και Αντόνιο Ντερίγο. Του είχαν ζητήσει να «ρίξει» στην αγορά 3.500 δολάρια σε πλαστά χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων, τα οποία τα διέθετε προς απο 197 έως 208 δραχμές το ένα. Ο Μπάρλας έδωσε τους Αμερικανούς και έτσι οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις, συνέλαβαν φυσικά τον Μπάρλα και μια ιερόδουλη που έκρυβε τους Αμερικανούς.

Σάμουελ Μπίλζεμπεργκ και Αντόνιο Ντερίγο 
πηγή φωτογραφίας: Μηχανή Του Χρόνου

Οι Σάμουελ Μπίλζεμπεργκ και Αντόνιο Ντερίγο, όταν αντελήφθησαν πως η αστυνομία είναι στο κατόπι τους, επιχείρησαν να διαφύγουν με πλοίο για την Ιταλία, οι Ελληνικές αρχές όμως που γνώριζαν πλέον τις κινήσεις τους, τους πρόλαβαν και τους συνέλαβαν. Όπως αποκαλύφθηκε τότε απο την αστυνομία, οι δύο αυτοί Αμερικανοί ήταν ενεργά μέλη της συμμορίας του Αλ Καπόνε. Συνολικά συνελήφθησαν 8 άτομα και αποδείχθηκε πως η δράση τους στην Αθήνα ήταν απλά ένα μέρος του σχεδίου τους αφού είχαν ήδη ρίξει πλαστά χαρτονομίσματα σε Παρίσι, Αλεξάνδρεια και Κωνσταντινούπολη.

Με την αγάπη που ξέρετε! ΑΣΜΟΔΑΙΟΣ

Σχόλια