Ο αληθινός Shrek, o Maurice Tillet είναι ο παλαιστής που ενέπνευσε τους δημιουργούς του αγαπημένου μας πράσινου γίγαντα!


Έχοντας κυκλοφορήσει πολλές πλέον ταινίες "Shrek", το κινηματογραφικό στούντιο DreamWorks, για κάποιο λόγο, έκρυψε το γεγονός ότι ο γίγαντας του πράσινου βάλτου ήταν έμπνευση απο πραγματικό πρόσωπο. Μια ματιά στη φωτογραφία του παλαιστή Maurice Tillet είναι αρκετή για να καταλάβουμε ότι αυτός ήταν που ενέπνευσε τους καλλιτέχνες όταν εργάζονταν στην εικόνα του κύριου χαρακτήρα.

Ο Maurice Tillet γεννήθηκε στη Ρωσία, κοντά στο Chelyabinsk, το 1903. Η γαλλική οικογένεια δεν κατέληξε τυχαία εκεί — ο πατέρας του Maurice εργάστηκε με σύμβαση για την κατασκευή του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου ως μηχανικός. Η μητέρα του, δίδασκε στα παιδιά των εργατών σιδηροδρόμων γαλλικά, τα οποία ήταν πολύ δημοφιλή εκείνη την εποχή.

Ο πατέρας του Maurice, πέθανε πολύ νωρίς και η μητέρα του έπρεπε να αντιμετωπίσει η ίδια την ανατροφή του αγοριού. Προφανώς, χάρη στις προσπάθειες της μητέρας του ο Maurice, στην ενηλικίωση, εκτός από τα γαλλικά και τα ρωσικά, μπορούσε να μιλήσει άπταιστα αγγλικά και γερμανικά.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, μητέρα και γιος επέστρεψαν στη Γαλλία, όπου ο Maurice αποφοίτησε από ένα διάσημο κολέγιο στη Ρεμς και μπήκε στο πανεπιστήμιο. Η αρχή της φοιτητικής του ζωής συνέπεσε με την επιδείνωση της υγείας του — ο Maurice διαγνώστηκε με ακρομεγαλία (σοβαρή διαταραχή του νευροενδοκρινικού συστήματος που προκαλείται από υπερέκκριση της λεγόμενης αυξητικής ορμόνης).

Η ασθένεια, στην οποία εμφανίζεται υπερβολική ανάπτυξη των οστών, δεν εμπόδισε τον νεαρό να σπουδάσει και να παίξει επαγγελματικά ράγκμπι στην πανεπιστημιακή ομάδα. Αλλά, δυστυχώς, λόγω της αλλαγής στην εμφάνιση, έπρεπε να "ξεχάσει" την καριέρα του δικηγόρου, την οποία ονειρευόταν ο νεαρός.

Όταν η εμφάνιση του Maurice άλλαξε σε σημείο που πολλές φορές δεν μπορούσε κανείς να τον αναγνωρίσει οτι ήταν αυτός, λυπημένος άφησε το σχολείο και άρχισε να ψάχνει για ένα μέρος  (όπως έλεγε ο ίδιος) όπου οι πράξεις είναι σημαντικές και όχι η εμφάνιση. Η διέξοδος για τον Maurice ήταν να υπηρετήσει στο ναυτικό, έτσι έπιασε δουλειά ως μηχανικός σε ένα πολεμικό πλοίο, στο οποίο πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής του.

Στο ναυτικό, άρχισε να δείχνει ένα ενδιαφέρον για την πάλη - ως άθλημα και ενασχόληση.  Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του σε όλο τον κόσμο, ο Maurice συμβιβάστηκε με την εμφάνισή του και μάλιστα άρχισε να αυτοσαρκάζεται. Ως εκ τούτου, όταν, μετά την απόλυσή του από το ναυτικό, έλαβε πρόσκληση να δοκιμάσει τον εαυτό του στον κινηματογράφο, συμφώνησε με χαρά.

Με την εμφάνιση του, ο Maurice είχε την ευκαιρία να παίξει μόνο σε κωμικές τηλεοπτικές παραγωγές και μάλιστα σε δευτερεύοντες ρόλους. Αφού συμμετείχε σε 12 ταινίες, συνειδητοποίησε τη "ματαιότητα" μιας τέτοιας καριέρας και έπιασε δουλειά ως φύλακας στα κινηματογραφικά στούντιο. Πιθανότατα, αυτή θα ήταν η δουλειά του και για το υπόλοιπο της ζωής του, αν δεν είχε συναντηθεί τυχαία  με τον Καρλ Πογκέλο, έναν επαγγελματία παλαιστή. 

Ο Κάρλ, ή μάλλον ο Karolis Pozhela, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιθουανία, αλλά η καριέρα του στην πάλη του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ο Poggello είχε εμφανιστεί σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Κίνα και Ιαπωνία, όταν όμως συναντήθηκε με τον Maurice, είχε ήδη ολοκληρώσει την καριέρα του και ασχολούνταν με προπονητικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Ο Καρλ είδε τον Maurice σε μια από τις γαλλικές λεωφόρους — ήταν δύσκολο να μην προσέξει κανείς έναν τέτοιο νεαρό γίγαντα στο πλήθος. Ο Poggello κατάλαβε αμέσως ότι μπροστά του βρισκόταν ένα πραγματικό διαμάντι πάλης, στο οποίο έπρεπε μόνο να του δοθεί μια ευκαιρία, έτσι έσπευσε να του μιλήσει και να του το προτείνει.

Υπό την καθοδήγηση του Κάρλ, ο Maurice άρχισε γρήγορα να σημειώνει σημαντική πρόοδο στην πάλη. Ο Κάρλ ασχολήθηκε με τη δημιουργία της εικόνας του αθλητή, τη διοργάνωση ακροβατικών, την ανάπτυξη προγραμμάτων προπόνησης και την υπογραφή συμβολαίων σε όλο τον κόσμο. Ο Maurice ήταν ένας υπάκουος μαθητής και, όπως αποδείχτηκε, ένας ταλαντούχος παλαιστής, οπότε η συνεργασία τους απέδωσε και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Όντας χαρισματικός παλαιστής και σε συνδιασμό με την ασυνήθιστη του εμφάνιση ο Maurice πέτυχε σε πολύ λίγο χρόνο να γίνει δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη και στη συνέχεια και στις Η.Π.Α., έτσι κατάφερε να πάρει και την Αμερικάνικη υπηκοότητα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Maurice στην Αμερική ήταν γνωστός ως ο "Γάλλος Άγγελος" και κορωνίδα του ήταν η "λαβή αρκούδας" απο την οποία ο αντίπαλος δεν μπορούσε να ξεφύγει.

Η καριέρα του Maurice στην πάλη διήρκεσε είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, έγινε επανειλημμένα πρωταθλητής. Επίσης πολύ γνωστή ήταν και η φιλευσπλαχνία και φιλανθρωπία του, πολλές μαρτυρίες τον έχουν να "σκύβει" με όλες του τις δυνάμεις και δυνατότητες πάνω στα προβλήματα άλλων. Διοργάνωνε ανά πολύ τακτά διαστήματα φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και "μοίραζε" τα έσοδα σε όσους το είχαν ανάγκη.

Ο Maurice και ο Poggello, μετά απο τόσα χρόνια στενής συνεργασίας είχαν πλέον γίνει οικογένεια. Συμπωματικά, ο παλαιστής και ο μέντοράς του άρχισαν να έχουν προβλήματα υγείας σχεδόν ταυτόχρονα — ο Καρλ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα και ο Maurice άρχισε να έχει προβλήματα που σχετίζονται με την ακρομεγαλία. Ο Poggello πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου 1954 και ο Maurice — λίγες μόνο ώρες μετά τη λήψη της θλιβερής είδησης, από καρδιακή προσβολή.


Αποφασίστηκε να μην τους χωρίσουν μετά θάνατον, έτσι ο Καρλ και ο Maurice θάφτηκαν στον ίδιο τάφο στο λιθουανικό νεκροταφείο στο Justice, στην κομητεία Κουκ του Ιλινόις. Στην κοινή τους ταφόπλακα είναι σκαλισμένο ένα σύντομο αλλά με πολύ νόημα μήνυμα: «Ακόμα και ο θάνατος δεν μπορεί να χωρίσει τους φίλους».

Αυτή ήταν η ιστορία ενός υπέροχου αθλητή και ανθρώπου που δεν είναι πια μαζί μας, ο ήρωας όμως του DreamWorks Studio, βοήθησε να αναπαραχθεί η μορφή του σε όλο τον κόσμο, σε εκατομμύρια παιχνίδια και εικόνες. Κάθε φορά που βλέπετε τον καλό-πράσινο Shrek, θυμηθείτε τον ένδοξο Maurice Tillet - αναμφίβολα το άξιζε.

Με την αγάπη που ξέρετε! ΑΣΜΟΔΑΙΟΣ

Σχόλια