Μπαστέτ, η αρχαία Αιγύπτια θεά γάτα ...


Μπαστέτ, ή Μπάστετ, είναι η ονομασία που συνήθως χρησιμοποιείται από μελετητές για να αναφερθούν σε μια θεά γάτα στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, που λατρευόταν τουλάχιστον από τη Δεύτερη Δυναστεία (περίπου 2890 π.Χ.). Το όνομά της επίσης προφερόταν και Μπαστ, Ουμπάστι και Μπασέτ.

Ονομασία

Μπαστέτ, η μορφή του ονόματος που έχει υιοθετηθεί από Αιγυπτιολόγους μέχρι και σήμερα, είναι μια σύγχρονη σύμβαση που προσφέρει μια πιθανή ανασυγκρότηση. Στις αρχές της Αιγυπτιακής εποχής, το όνομα της φαίνεται να ήταν bȝst, όπου το ȝ αποτελεί aleph. Στην αιγυπτιακή γραφή, το δεύτερο t σηματοδοτεί μια θηλυκή κατάληξη, αλλά δεν προφερόταν συχνά, και το aleph ȝ μπορεί να έχει μετακινηθεί σε μια θέση πριν την τονισμένη συλλαβή, όπως αποδεικνύεται από την αραμαϊκή γραφή.

Μπαστέτ, η θεά των Αίλουρων

Η Μπαστέτ θεωρούν οι αιγυπτιολόγοι πως ήταν η θεά των αιλούρων. Αυτό επειδή συχνά απεικονιζόταν να έχει γατίσιο κεφάλι. Συνδέεται με τη Μόριγκαν, θεά των όρνεων (ανιψιά). Ζούσε στο σκοτάδι, επειδή κατά την παράδοση δεν άντεχε τον ήλιο. Όταν λοιπόν πήγε μαζί με την ανιψιά της να πολεμήσει την αδελφή της νίκησε λόγω της γρηγοράδας της.

Μύθοι

Ο πιο γνωστός για τη θεά Μπαστέτ είναι αυτός όπου αντιμάχεται με τον θεό Άποφι. Η Μπαστέτ ήταν το «μάτι του Ρα». Η προασπίστρια του θεού ήλιου, το όργανο της θέλησής του. Η πρώτη προασπίστρια του ήταν η Σεκχμέτ, η λέαινα. Αλλά ήταν υπερβολικά βίαιη, υπερβολικά εκτός ελέγχου. Τελικά, η Σεκχμέτ αναγκάστηκε να αποσυρθεί και ο Ρα διάλεξε τη θεά Μαστέτ για πολεμίστρια του. Η θεά πολεμούσε τον θεό Απόφι, τον θεό ερπετό για αιώνες. Αργότερα, όμως ο Ρα αποσύρθηκε στους ουρανούς. Με το τελευταίο του ξόρκι έδεσε τη μοίρα της με του ερπετού. Με τη μαγεία του, τους έστειλε και τους δυο στην άβυσσο και της ανέθεσε την αποστολή να αντιμάχεται με το ερπετό, ώστε να το κρατάει για πάντα αποδυναμωμένο.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή: el.wikipedia.org

Σχόλια