5 Εργαλεία και Καινοτομίες της Εποχής του Σιδήρου


Η Εποχή του Σιδήρου ήταν η περίοδος κατά την οποία η χρήση του σιδήρου έγινε ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη, την Ασία και μέρη της Αφρικής. Επειδή η υιοθέτηση του σιδήρου δεν συνέβη ταυτόχρονα σε κάθε μέρος του κόσμου, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μία Εποχή του Σιδήρου, αλλά μάλλον πολλαπλές σε διαφορετικές περιοχές.

«Τα παλαιότερα σιδερένια αντικείμενα στον κόσμο… αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω στο 3000 π.Χ.», λέει ο Nathaniel Erb-Satullo, λέκτορας αρχαιολογικής επιστήμης στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο Cranfield στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά «αυτό είναι πολύ πριν από αυτό που θα αποκαλούσε κανείς [την] «Εποχή του Σιδήρου»».

Οι Ευρωπαίοι μελετητές άρχισαν να χρησιμοποιούν τις κατηγορίες της Λίθινης Εποχής, της Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου τον 19ο αιώνα (μ.Χ.) για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια χρονολογία των ευρωπαϊκών τεχνουργημάτων με βάση τη σύνθεσή τους. Στην Ευρώπη και την Ασία, αυτές οι Εποχές του Σιδήρου ξεκίνησαν γύρω στη δεύτερη και την πρώτη χιλιετία π.Χ. Εδώ είναι μερικές από τις εφευρέσεις και τις καινοτομίες που προέκυψαν από αυτές.

1.Χυτοσίδηρος 

Ο παλαιότερος γνωστός χυτοσίδηρος χρονολογείται στην Κίνα τον 8ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advances in Archaeomaterials τον Μάιο του 2021. Η διαδικασία χύτευσης σιδήρου περιλαμβάνει ανάμειξη σιδήρου με άνθρακα και άλλα κράματα, δημιουργώντας ένα κράμα σιδήρου που είναι πιο εύθραυστο, αλλά επίσης πιο δύσκολο.

Καλλιτεχνική ανακατασκευή όπλων χύτευσης στην Εποχή του Σιδήρου.

Ο χυτοσίδηρος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη της Κίνας στην Εποχή του Σιδήρου. Το άροτρο που εμφανίστηκε στην Κίνα της Εποχής του Σιδήρου γύρω στον τρίτο αιώνα π.Χ. χρησιμοποίησε μια αιχμή από χυτοσίδηρο για να απομακρύνει το έδαφος, επιτρέποντας την ανάπτυξη του οργώματος περιγράμματος, το οποίο μείωσε τη διάβρωση του εδάφους.

2.Σβήσιμο

Το σβήσιμο είναι μια άλλη διαδικασία για να γίνει ο σίδηρος πιο σκληρός και πιο εύθραυστος που έγινε σημαντική κατά την Εποχή του Σιδήρου στην Ευρώπη και την Ασία. Ο ίδιος ο σίδηρος δεν είναι απαραιτήτως σκληρότερος από τον μπρούντζο, αλλά μόλις μετατραπεί σε χάλυβα, ο οποίος είναι σκληρότερος από τον μπρούντζο, το σβήσιμο μπορεί να κάνει το ατσάλι ισχυρότερο.

Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πότε ξεκίνησε το σβήσιμο, λέει ο Erb-Satullo. Επισημαίνει ότι η Οδύσσεια, την οποία ο Έλληνας ποιητής Όμηρος συνέθεσε γύρω στον 8ο ή 7ο αιώνα π.Χ., περιέχει μια αναφορά στο σβήσιμο. Αυτό συμβαίνει κατά τη σκηνή στην οποία ο Οδυσσέας ρίχνει ένα ακονισμένο και θερμαινόμενο κομμάτι σιδήρου στο μάτι του Κύκλωπα

3.Χαλύβδινα όπλα

Τα σιδερένια ξίφη και τα στιλέτα δεν ξεκίνησαν με την Εποχή του Σιδήρου. Ο βασιλιάς Τουταγχαμών θάφτηκε με ένα σιδερένιο στιλέτο που πιθανότατα κατασκευάστηκε από μετεωρίτη τον 14ο αιώνα π.Χ., κάτι που είναι πολύ πριν οι μελετητές θέτουν την αρχή της Εποχής του Σιδήρου. Η βασική καινοτομία των όπλων της Εποχής του Σιδήρου δεν ήταν ότι χρησιμοποιούσαν σίδηρο, αλλά ότι χρησιμοποίησαν τελικά χάλυβα που παρήχθη από νέες τεχνικές μεταλλουργίας.

Ένα ξίφος με σιδερένια λεπίδα και μπρούτζινο χερούλι από την Εποχή του Σιδήρου.

Τα πρώιμα σιδερένια ξίφη δεν ήταν απαραίτητα καλύτερα ή σκληρότερα από τα χάλκινα, αλλά καινοτομίες όπως το σβήσιμο βοήθησαν να κατασκευαστούν δυνατά, ατσάλινα ξίφη που έγιναν πιο κοινά με την πάροδο του χρόνου. Ένα από τα πιο διάσημα σωζόμενα χαλύβδινα ξίφη της Εποχής του Σιδήρου είναι το Vered Jericho, το οποίο χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ. στο αρχαίο Ισραήλ.

Ακόμη και όταν ο σίδηρος και ο χάλυβας έγιναν πιο διαδεδομένοι, οι άνθρωποι της Εποχής του Σιδήρου συνέχισαν να κατασκευάζουν επίσης χάλκινα όπλα και εργαλεία. Επιπλέον, υπήρξαν νέες τεχνολογικές εξελίξεις που χρησιμοποίησαν παλαιότερα υλικά όπως χρυσό, ασήμι και ακόμη και πέτρα.

4.Νομίσματα

Τα βάρη χρυσού και αργύρου υπήρχαν κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά τα πρώτα νομίσματα -δηλαδή, αποτυπωμένα μεταλλικά κομμάτια για ανταλλαγή- φαίνεται ότι εμφανίστηκαν στην Ανατολία της Εποχής του Σιδήρου, λέει ο Erb-Satullo.

Μερικά από τα χιλιάδες νομίσματα της Εποχής του Σιδήρου 
που βρέθηκαν στο Σόμερσετ της Αγγλίας.

Τα πρώτα νομίσματα εμφανίστηκαν γύρω στο 600 π.Χ. στη Λυδία, ένα βασίλειο στη χερσόνησο της Ανατολίας (σημερινή Τουρκία). Αυτά τα νομίσματα, αποτυπωμένα με εικόνες σαν λιοντάρια, είχαν παρόμοιο βάρος και καθαρότητα, και έτσι μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως μορφή νομίσματος.

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να παράγει νομίσματα στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ξεκινώντας από το μπρούντζο και αργότερα μετατράπηκε σε ασήμι και χρυσό. Νομίσματα που ανακαλύφθηκαν στο Λονδίνο και χρονολογούνται στον πρώτο αιώνα π.Χ., περίπου την εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εισέβαλε στην περιοχή, δείχνουν τον θεό Απόλλωνα στη μία πλευρά και έναν ταύρο στην άλλη.

5.Περιστροφικός λίθος - αλέτρι

Μια άλλη εφεύρεση της Εποχής του Σιδήρου που δεν περιλαμβάνει άμεσα σίδηρο είναι ο περιστροφικός λίθος. Αυτό ήταν ένας νέος τύπος κερνιού, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για το τρόχισμα των σιτηρών με το χέρι που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, πριν από το 5600 π.Χ.

Ο περιστροφικός λίθος που εμφανίστηκε στη Βρετανία της Εποχής του Σιδήρου γύρω στο 400 π.Χ. αποτελούνταν από δύο πέτρες η μία πάνω στην άλλη. Η επάνω πέτρα είχε μια τρύπα μέσα στην οποία ένα άτομο έριχνε σιτηρά. Στη συνέχεια, ο χρήστης περιστρέφει την επάνω πέτρα για να αλέσει τους κόκκους ανάμεσα στις πέτρες και ο αλεσμένος κόκκος θα χυθεί στις πλευρές.

Ο περιστροφικός λίθος χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να φτιαχτεί από άλλα αντίστοιχα εργαλεία, αλλά ήταν σε θέση να παράγει κόκκους πολύ πιο γρήγορα.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Πηγή: history.com

Σχόλια