Ποιος ήταν ο Μαθουσάλας και πόσα χρόνια μπορεί να έζησε;


Πώς αποκαλούμε σήμερα έναν υπεραιωνόβιο; Μαθουσάλα, δανειζόμενοι το όνομα του μακροβιότερου ανθρώπου που αναφέρεται στη Βίβλο.

Στο βιβλίο της Γένεσης ο Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ/Μετουσάλαχ (στα εβραϊκά) αναφέρεται ότι έζησε 969 χρόνια (!), όπως επίσης ότι ήταν γιος του Ενώχ και πατέρας του Λάμεχ, τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 187 ετών! Μελετητές της Βίβλου υποστηρίζουν ότι πέθανε στον κατακλυσμό, αλλά το κείμενο δεν ξεκαθαρίζει τα αίτια του θανάτου του. Κάποιοι άλλοι τον συνδέουν με την περίοδο χάριτος του Θεού προς τους ανθρώπους, που τερματίστηκε με τον θάνατο του Μαθουσάλα και την έναρξη του Κατακλυσμού.

Όντως έζησε τόσο;

Σήμερα η επιστήμη βάζει το όριο της ανθρώπινης ζωής, στην καλύτερη περίπτωση, στα 150 χρόνια. Ο μακροβιότερος άνθρωπος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Ζαν Καλμάν, που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Οπότε, για τους σύγχρονους επιστήμονες η περίπτωση Μαθουσάλα μάλλον αγγίζει τα όρια τη μυθοπλασίας.

Jeanne Louise Calment, Αρλ, 
21 Φεβρουαρίου 1875 – Αρλ, 4 Αυγούστου 1997

Ωστόσο κάποιες θεωρίες, που ξεκινούν από την παραδοχή ότι η βιβλική αναφορά στον Μαθουσάλα είναι πραγματική και όχι μύθος, προσπαθούν να εξηγήσουν τη μακροβιότητα του συγκεκριμένου αλλά και άλλων Βιβλικών προσώπων. Δύο από αυτές είναι οι εξής:

Η μετατροπή των αριθμών από τον αρχαίο σουμερικό τρόπο αρίθμησης, τον οποίο χρησιμοποιούσε αρχικά η Γένεση, στον μετέπειτα τρόπο αρίθμησης δημιούργησε προβλήματα στους μετατροπείς αλλοιώνοντας σημαντικά τους αριθμούς που αναφέρονται. Αν ισχύει αυτό, ο Μαθουσάλας έζησε μόλις 85 χρόνια και απέκτησε τον γιο του στα 17.

Από την άλλη, κάποιοι μελετητές της Βίβλου υποστηρίζουν ότι η μείωση του ορίου ζωής οφείλεται στην απομάκρυνση του πνεύματος του Θεού από τους ανθρώπους, όπως αναφέρεται στο χωρίο της Γένεσης 6:3.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή:poiostigiati.gr

Σχόλια