Ο υπέροχος οδοντωτός των Καλαβρύτων, μια απο τις ομορφότερες διαδρομές στην Ευρώπη (αφιέρωμα, φωτογραφίες & video)


Με μια μοναδική διαδρομή περίπου μιας ώρας που ξεκινά από το Διακοπτό, ο περίφημος Οδοντωτός σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, χαιρετά το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα.   

Αποτελεί έργο του Χαριλάου Τρικούπη κι εγκαινιάστηκε το 1896 επί κυβερνήσεως Θεόδωρου Δηλιγιάννη.   Για την εποχή του, το λες και δύσκολο έργο αν αναλογιστείς το ιδιαίτερα δύσβατο έδαφος, αλλά και το μεγάλο υψόμετρο. Μην ξεχνάτε ότι ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας. Το τρενάκι σήμερα κινείται σε δύο ταχύτητες: μια φορτσάτη στα 30-40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και μια πιο συγκρατημένη στα 6-15 χλμ. κατά το οδοντωτό κομμάτι. Η διαδρομή είναι σχετικά μικρή, 22 χλμ. συνολικά.  

Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να γαντζωθούν στις μεγάλες κλίσεις (10% και πάνω). Το τρένο αναρριχάται σε υψόμετρο 750 μέτρων.  

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.  Απο πάνω , συναντάμε τα Δικαστήρια. Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.  

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα συνειδητοποιείς με ευκολία την ετυμολογία του ονόματός τους, καθώς τα «Καλά βρυτά»,  σημαίνουν τα καλά νερά.  

Απολαύστε τις φωτογραφίες και το video ακολουθούν! 
Με την αγάπη που ξέρετε! Ian   


Σχόλια