Απόδραση απο το Αλκατράζ, η αληθινή ιστορία και ο θρύλος πίσω απ' αυτήν

Το νησί ALCATRAZ

Επισήμως, δεν υπήρξαν ποτέ επιτυχημένες απόπειρες απόδρασης από τη διαβόητη φυλακή Αλκατράζ της Καλιφόρνια. Με το παρατσούκλι «The Rock», το Αλκατράζ βρίσκεται στο μικροσκοπικό ομώνυμο νησί στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Απέχει περίπου 1,3  μίλια από την ηπειρωτική χώρα, εκτός λογικής απόστασης κολύμβησης και περιβάλλεται από ισχυρά ωκεάνια ρεύματα. Αυτή η τοποθεσία του παρείχε τρομερή ασφάλεια στο ζήτημα των αποδράσεων. Μεταξύ 1934 και 1963, όταν λειτουργούσε η φυλακή, έγιναν μόνο δεκατέσσερις προσπάθειες απόδρασης, οι περισσότεροι από τους δραπέτες  πυροβολήθηκαν από φρουρούς ή συνελήφθησαν ξανά.

Μια εξαίρεση, ωστόσο, έγινε το 1962. Οι κρατούμενοι Frank Lee Morris, Clarence Anglin και John Anglin είχαν περάσει μήνες αναπτύσσοντας ένα περίπλοκο σχέδιο για να βγουν από την επιβλητική κατασκευή, καθώς και έναν τρόπο να διασχίσουν τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στην ηπειρωτική χώρα με αυτοσχέδια σχεδία. Αφού έσβησαν τα φώτα τη νύχτα της 11ης Ιουνίου 1962, η τριάδα αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Μετά από αυτό, δεν τους ξαναείδε κανείς και ποτέ.

Αναμφισβήτητα ο αρχηγός της ομάδας ήταν ο Morris, ο οποίος πέρασε την παιδική του ηλικία σε μια σειρά από ανάδοχα σπίτια και τα εφηβικά του χρόνια στην παρανομία. Φημολογείται ότι ήταν εξαιρετικά ευφυής, ο Μόρις έδειξε σίγουρα ταλέντο στο να βγαίνει από τις φυλακές. Ωστόσο, αυτή η εξυπνάδα ήταν ανεπαρκής για να τον κρατήσει μακριά τους για πολύ. Κάθε φορά που κατέληγε στη φυλακή, κατάφερνε να αποδράσει, έτσι αποφασίστηκε να τον φυλακίσουν στο Αλκατράζ.

Frank Lee Morris (1926 - 1962 ?)

Στις 20 Ιανουαρίου 1960, ο 33χρονος Morris στάλθηκε στο The Rock. Εκεί, επανασυνδέθηκε με μερικούς παλιούς φίλους από μια ομοσπονδιακή φυλακή της Ατλάντα, τους αδελφούς Κλάρενς και Τζον Άνγκλιν. Οι Anglins βρίσκονταν στο Αλκατράζ αφού συνελήφθησαν για μεγάλη ληστεία τράπεζας. Και ο Κλάρενς και ο Τζον, όπως ο Morris, ήταν έμπειροι καλλιτέχνες απόδρασης.

Αν και ο Μόρις είχε αρχίσει να αναζητά πιθανούς τρόπους για να ξεφύγει από τη στιγμή που έφτασε, θα περνούσαν σχεδόν δύο χρόνια πριν αυτός και οι Άνγκλιν αρχίσουν να οργανώνουν τις προσπάθειές τους. Μαζί τους ήταν επίσης ο συγκρατούμενος Άλεν Γουέστ που γνώριζε τον Τζον Άνγκλιν από το χρόνο που πέρασε σε μια φυλακή της πολιτείας της Φλόριντα. Τα τέσσερα κελιά των κρατουμένων ήταν σχετικά κοντά, γεγονός που διευκόλυνε τα σχέδιά τους.

Το σχέδιο διαφυγής είχε πολλά μέρη. Κατά την προετοιμασία, οι άντρες κατασκεύασαν ψεύτικα κεφάλια χρησιμοποιώντας υλικά που βρέθηκαν γύρω από τη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών μαλλιών που συλλέχθηκαν κατά τις επισκέψεις τους στο κουρείο των κρατουμένων. Οι άντρες δούλευαν τα κεφάλια των μοντέλων σε ζευγάρια: ο ένας πρόσεχε για φρουρούς. Τοποθετώντας αυτά τα κεφάλια στο κρεβάτι τους τη νύχτα της απόδρασης, οι κρατούμενοι ήλπιζαν να μην γίνει αντιληπτή η απουσία τους κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης κεφαλών που θα γινόταν εκείνο το βράδυ.

Brothers Clarence και John Anglin

Η διαδρομή προς την ελευθερία θα ήταν ένας σπάνια χρησιμοποιούμενος βοηθητικός διάδρομος που βρισκόταν πίσω από όλα τα κελιά τους. Οι κρατούμενοι ξεκίνησαν ανοίγοντας τρύπα στον τοίχο - ένα σχετικά εύκολο έργο, δεδομένου ότι ο τοίχος ήταν κατεστραμμένος από το νερό. Χρησιμοποίησαν πολυμήχανα εφευρεμένα εργαλεία, όπως έναν κινητήρα από μια ηλεκτρική σκούπα φυλακών και μια σμίλη που δημιουργήθηκε από ένα κουτάλι ενισχυμένο με το μέταλλο ενός νομίσματος. Δούλευαν στις τρύπες μόνο κατά τη διάρκεια της μουσικής ώρας για να μην είναι εμφανής ο θόρυβος και έκρυβαν τη δουλειά τους πίσω από υποτυπώδεις ψεύτικους τοίχους. μέσα στο σχετικό σκοτάδι των κελιών, αυτό ήταν αρκετό για να εξαπατήσει τους δεσμοφύλακες. Η επόμενη πρόκληση ήταν ένας αεραγωγός που κάλυπτε τον διάδρομο. Ο εξαερισμός περιλάμβανε αρκετούς ανεμιστήρες, έτσι οι κρατούμενοι τα αφαίρεσαν και τα αντικατέστησαν με ψεύτικες γρίλιες σκαλισμένες σε ράβδους κλεμμένου σαπουνιού.

Η εύκολη πρόσβαση σε αυτόν τον διάδρομο παρείχε χώρο για την κατασκευή που σχετίζεται με το επόμενο στάδιο του έργου διαφυγής τους. Το να φύγουν από το νησί κολυμπώντας δεν θα ήταν εφικτό, έτσι οι άνδρες χρειάζονταν σχεδία για να φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα. Έφτιαξαν μια σχεδία  που δημιουργήθηκε από περίπου πενήντα αδιάβροχα από καουτσούκ της φυλακής - μερικά κλεμμένα, άλλα δωρισμένα. Οι άνδρες συχνά έβγαιναν κρυφά από τα κελιά τους για να δουλέψουν στη σχεδία. Όταν τελικά ολοκληρώθηκε, είχε πλάτος έξι πόδια και μήκος δεκατέσσερα πόδια. Για την απόδραση, οι άνδρες κατασκεύασαν επίσης τα δικά τους σωσίβια και κουπιά από κόντρα πλακέ.

Όλα αυτά χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να προετοιμαστούν. Τελικά, μόλις έσβησαν τα φώτα στις 9:30 μ.μ. στις 11 Ιουνίου 1962, ο Morris αποφάσισε ότι η ομάδα ήταν έτοιμη να διαφύγει. Αυτός και οι Άνγκλιν έβγαλαν τα ανδρείκελα κεφάλια από την κρυψώνα τους πάνω από το κελί, τα τοποθέτησαν στα κρεβάτια, μάζεψαν τη σχεδία, τα αξεσουάρ και μια σειρά από υπάρχοντα και μετά άφησαν τα κελιά τους για τελευταία φορά.

Ο Άλεν Γουέστ δεν μπόρεσε να τους ακολουθήσειι, αν και οι λόγοι για αυτό δεν είναι ξεκάθαροι. Μερικές πηγές λένε ότι δεν είχε σκάψει αρκετά για να μπορέσει να βγεί από το κελί. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είχε ενισχύσει τον αδύναμο ψεύτικο τοίχο του με μπετόν και είχε πήξει, σφραγίζοντας τον μέσα στο κελί του. Όπως και να έχει, οι άλλοι τρεις προχώρησαν χωρίς αυτόν. Σκαρφαλώνοντας μια σειρά από σωλήνες, πήραν τη σχεδία και τα υπάρχοντά τους τριάντα πόδια μέχρι την οροφή της φυλακής και μετά κατέβηκαν από την πλευρά του κτιρίου μέχρι την άκρη του νερού. Εκεί φούσκωσαν τη σχεδία με μια κλεμμένη κονσέρτινα, ένα μουσικό όργανο που μοιάζει με ακορντεόν. Κάποια στιγμή γύρω στις 10 μ.μ. εκείνο το βράδυ ανέβηκαν στο σκάφος και άρχισαν να κωπηλατούν. Έκτοτε δεν τους έχουν δει ποτέ.

Allen West

Το επόμενο πρωί, οι φρουροί ανακάλυψαν ότι οι κρατούμενοι αγνοούνταν και ότι τα κρεβάτια ήταν κατειλημμένα από ασώματα τεχνητά κεφάλια. Ειδοποίησαν αμέσως το FBI. Αφού ανακάλυψαν ότι ο Άλεν Γουέστ ήταν αρχικά μέρος της πλοκής, οι πράκτορες τον πίεσαν για πληροφορίες. Το σχέδιο, είπε, ήταν να κωπηλατήσουμε στο κοντινό νησί των Άγγελων και μετά να κολυμπήσουμε στα στενά του Ρακούν μέχρι το Marin Headlands, κοντά στο βόρειο άκρο της γέφυρας Golden Gate. Από εκεί σκόπευαν να κλέψουν ένα αυτοκίνητο, να βρουν ένα κατάστημα ρούχων, να το ληστέψουν και μετά να τραβήξουν χωριστούς δρόμους.

Η έρευνα που περιλάμβανε αυτή τη συνέντευξη ήταν τεράστια, αλλά απλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι του Μόρις ή των αδελφών Άνγκλιν. Δεν αναφέρθηκαν κλοπές αυτοκινήτων ή ληστείες σε καταστήματα ρούχων τοπικά τις ημέρες που ακολούθησαν και οι άνδρες δεν φαινόταν να είχαν φίλους ή επαφές στο Σαν Φρανσίσκο που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στη διαφυγή τους.

Αργότερα, θραύσματα της αυτοσχέδιας σχεδίας και μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα των κρατουμένων ανακαλύφθηκαν στην ακτή του Angel Island. Αυτά ήταν προσεκτικά τυλιγμένα για να γίνουν αδιάβροχα, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να υποψιαστούν ότι οι άνδρες είχαν πνιγεί αφού δεν θα είχαν εγκαταλείψει πρόθυμα τα υπάρχοντά τους. Επίσης, λίγη ώρα αργότερα, στη θάλασσα ανακαλύφθηκε νεκρός άνδρας με στολή φυλακής. Αν και οι αρχές υποψιάζονταν ότι ήταν το σώμα ενός από τους τρεις δραπέτες, είχε φθαρεί πάρα πολύ για να αναγνωριστεί.

Επισήμως, οι τρεις καταγράφονται ως αγνοούμενοι και εικάζεται ότι πνίγηκαν. Η Red & White Fleet, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πορθμείο στο σημερινό Αλκατράζ, έχει προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια για την σύλληψη των τριών ανδρών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι κάποιος από αυτούς επέζησε. 

Το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκύνιο το 2003 στο MythBusters του Discovery Channel. Το πρόγραμμα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο εξετάζει αστικούς θρύλους μέσω πειραμάτων. Για να διερευνήσουν τι μπορεί να είχε συμβεί με τον Morris και τους αδερφούς Άνγκλιν εκείνη τη νύχτα του 1962, οι οικοδεσπότες Jamie Hyneman και Adam Savage προσπάθησαν να αναπαράγουν τα γεγονότα της απόπειρας απόδρασης. Κατασκεύασαν μια σχεδία χρησιμοποιώντας αδιάβροχα από παρόμοιο υλικό. περίμεναν μια μέρα με παρόμοια ωκεάνια ρεύματα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. και, με έναν τρίτο άνδρα να στέκεται για το τρίτο μέλος της αρχικής διάβασης, κωπηλάτησαν με επιτυχία την απόσταση.

Το πείραμα των MythBusters οδήγησε σε μια νέα υπόθεση που υποδηλώνει ότι οι άνδρες θα μπορούσαν να φτάσουν στα Marin Headlands απευθείας με τη σχεδία τους και τα ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να είχαν μεταφέρει τα υπάρχοντά τους στο νησί των Αγγέλων στη συνέχεια.

Ως εκ τούτου, οι οικοδεσπότες της εκπομπής αποφάνθηκαν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο οι δραπέτες να είχαν τελικά επιζήσει 

Πιο πρόσφατα, η ιστορία της απόδρασης μεταδόθηκε εκ νέου στο America's Most Wanted τον Νοέμβριο του 2005. Αν και οι άνδρες είχαν επισήμως κηρυχτεί νεκροί εδώ και πολύ καιρό, η έλλειψη κλεισίματος της υπόθεσης κρατά τον θρύλο ζωντανό. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα ισχυρό στοιχείο που να υποστηρίζει κανένα από τα δύο αποτελέσματα, και ίσως να μην υπάρξει ποτέ. Αν και φαίνεται πιθανό ότι οι τρεις άντρες χάθηκαν στη θάλασσα, ορισμένοι δεν μπορούν παρά να αναρωτιούνται αν αυτοί οι έξυπνοι καλλιτέχνες της απόδρασης, θα μπορούσαν τελικά να τα έχουν καταφέρει.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Το άρθρο το βρήκα εδώ:damninteresting.com

Σχόλια