Η δημιουργία των Led Zeppelin και το Γερμανικό αερόπολοιο του εξωφύλλου που καταστράφηκε πριν προσγειωθεί


Οι Led Zeppelin δημιουργήθηκαν στο Λονδίνο το 1968 από τις στάχτες των The Yardbirds και των Band of Joy. Ο Τζίμι Πέιτζ, ο βασικός κιθαρίστας και ο αρχικός δημιουργός των Led Zeppelin, ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως μουσικός συνεδριάσεων, ο οποίος αναγνωρίστηκε γρήγορα για την ικανότητά του και συνελήφθη από το μπλουζ-ροκ συγκρότημα Yardbirds το 1965. Αρχικά ως μπασίστας, ο Page επρόκειτο σύντομα να στραφεί στην κιθάρα μαζί με τον εκκολαπτόμενο μαέστρο της κιθάρας Jeff Beck. Αυτό το line-up δεν κράτησε πολύ με τον Beck να αποφασίσει να αποχωρήσει από το συγκρότημα μετά από μόλις ένα χρόνο που έπαιζε ως lead κιθαριστικό ντουέτο με τον Page.

Τα απομεινάρια των The Yardbirds πέρασαν τα επόμενα δύο χρόνια παίζοντας συναυλίες περιοδικά καθώς το συγκρότημα άρχισε να καταρρέει. Ο Πέιτζ είχε κάνει κάποιες προσπάθειες να ιδρύσει ένα σούπερ γκρουπ με τον Μπεκ με σχέδια να φέρει τον Κιθ Μουν από τους The Who στα ντραμς, τον Τζον Έντουιστλ στο μπάσο και τον Στιβ Μάριοτ των Small Faces για τα κύρια φωνητικά. Δυστυχώς, αυτό το έργο δεν υλοποιήθηκε πλήρως και το μόνο που έχουμε να δείξουμε για αυτό είναι μια απλή γεύση του τι θα μπορούσε να ήταν, με το σινγκλ «Beck's Bolero» που ηχογραφήθηκε από τους Page, Beck και Moon.

Το 1968, με τους The Yardbirds να έχουν αποτύχει, είχαν μια τελευταία σειρά παραστάσεων που είχαν δεσμευτεί να παίξουν στην Ευρώπη. Ο βασικός τραγουδιστής Keith Relf και ο ντράμερ Jim McCarty που δεν ήταν πρόθυμοι να συνεχίσουν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τον Jimmy Page και τον μπασίστα Chris Dreja να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το όνομα του συγκροτήματος. Με αυτό, ο Page προσπάθησε να φέρει τον αξιόλογο ροκ τραγουδιστή από το Band of Joy που συμφώνησε να συμμετάσχει και πρότεινε τον John Bonham, ως νέο ντράμερ για τους λεγόμενους «New Yardbirds». Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του συγκροτήματος στην Ευρώπη, με εντολή του Dreja, ο οποίος είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα για να γίνει φωτογράφος, το γκρουπ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του πριν από την ηχογράφηση νέου υλικού. Με την προσθήκη του John Paul Jones ως μπασίστα, γεννήθηκε η εποχή των Led Zeppelin.

Το 1969, το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Led Zeppelin κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, με την κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί. Το άλμπουμ πήρε τις παραδόσεις του ροκ εμπνευσμένου από τα μπλουζ που ήταν συνώνυμο με τα βρετανικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1960 και πρόσθεσε μια πιο βαριά, πιο γρήγορη ένταση στη μουσική που τελικά αποδείχθηκε παγκόσμια επιτυχία. Το άλμπουμ περιείχε μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα κομμάτια του συγκροτήματος όπως τα «Good Times Bad Times», «Communication Breakdown» και «Dazed and Confused». Σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την απήχηση της μουσικής ήταν η ιστορική σκηνή καταστροφής που μετατράπηκε σε ποπ αρτ για το εξώφυλλο του δίσκου.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ, που σχεδιάστηκε από τον George Hardie, ο οποίος αργότερα δημιούργησε το εξώφυλλο του άλμπουμ για το The Dark Side of the Moon και το Wish You Were Here των Pink Floyd, δείχνει τη φρικτή σκηνή της καταστροφής του Χίντενμπουργκ το 1937 όπου το γερμανικό αερόπλοιο σχεδίασης Zeppelin πήρε φωτιά καθώς ήρθε για να ελλιμενιστεί στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, αφού διέσχισε τον Ατλαντικό από τη Φρανκφούρτη. Η εικόνα προσαρμόστηκε σε ένα σχεδόν καρτούν μονόχρωμο σχέδιο για το εξώφυλλο του άλμπουμ. Η τέχνη δένει τέλεια για να δημιουργήσει μια σκοτεινή κωμική κλίση στο νέο όνομα για το συγκρότημα.

Φωτογραφία απο το  Hindenburg τυλιγμένο στις φλόγες 1936

Την επόμενη δεκαετία, οι Led Zeppelin θα έβαζαν σταθερά τη σημαία τους στη μουσική ιστορία ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών. Κανένα από τα επόμενα εξώφυλλα του άλμπουμ τους δεν ήταν τόσο εμβληματικό όσο αυτό που απεικονίστηκε στο Led Zeppelin. Πολλοί συλλέκτες δίσκων μέχρι σήμερα αναζητούν ένα πρωτότυπο αντίγραφο αυτού του πρωτοποριακού άλμπουμ σε δισκοπωλεία σε όλο τον κόσμο. Τα πρωτότυπα αντίγραφα του άλμπουμ είναι εξαιρετικά σπάνια και προσδιορίζονται από το χρώμα του κειμένου που χρησιμοποιείται στο εξώφυλλο για το όνομα του συγκροτήματος. Τα αρχικά μανίκια είχαν γραμμένο «Led Zeppelin» σε τιρκουάζ, το οποίο γρήγορα τροποποιήθηκε στο πιο οικείο σχέδιο με πορτοκαλί γράμματα. Αν βρείτε αυτό το σπάνιο αντίγραφο στη συλλογή σας, θα χαρείτε να μάθετε ότι θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 2.000 £ σε δημοπρασία. 

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή : faroutmagazine.co.uk


Σχόλια