Μπορείς να μετρήσεις τα μαλλιά της κεφαλής σου;


Μέχρι που μπορείς να μετρήσεις;  Έχεις προσπαθήσει ποτέ να μετρήσεις τα αστέρια στον ουρανό; Τι θα λέγατε για τα φύλλα σε ένα δέντρο; Ίσως έχετε προσπαθήσει ακόμη και να μετρήσετε τις τρίχες στο κεφάλι σας!

Το να μετρήσετε τις τρίχες στο κεφάλι σας θα ήταν πολύ δύσκολο. Πολλοί έχουν προσπαθήσει, αλλά οι περισσότεροι τα παρατάνε αφού έχασαν το μέτρημα ή —ας το παραδεχτούμε— βαριούνται! Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν μια εκτίμηση. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έχουν περισσότερες από 100.000 τρίχες στο κεφάλι τους.

Φυσικά, αυτός ο αριθμός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα μαλλιά από άλλους. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο αριθμός των μαλλιών μπορεί να σχετίζεται με το χρώμα των μαλλιών, με τους ξανθούς να έχουν τα περισσότερα μαλλιά και τους κοκκινομάλληδες τα λιγότερα.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση; Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν. Το άγχος, οι ασθένειες και ορισμένα φάρμακα μπορούν όλα να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Λειτουργεί επίσης σε οικογένειες - συχνά, τα γονίδια συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών και τη φαλάκρα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι απλά χάνουν μαλλιά καθώς μεγαλώνουν.

Οι πρακτικές περιποίησης μαλλιών μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό των τριχών στο κεφάλι σας. Σκληρές χημικές ουσίες και styling μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Το τακτικό λούσιμο και περιποίηση μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή. Για να αποφύγετε τη ζημιά, είναι επίσης σημαντικό να είστε "ευγενικοί" όταν βουρτσίζετε ή χτενίζετε τα μαλλιά.

Η τριχόπτωση δεν είναι το ίδιο με την τακτική τριχόπτωση. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ρίχνουν 50-100 τρίχες την ημέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης των μαλλιών. Εάν χάνετε τακτικά περισσότερα μαλλιά από το μέσο όρο, ζητήσετε βοήθεια από γιατρό.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι έχουν τρίχες στο κεφάλι τους; Εξάλλου, τα περισσότερα άλλα θηλαστικά έχουν παχιά γούνα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους. Ενώ οι άνθρωποι αναπτύσσουν μικρές, λεπτές τρίχες σε μεγάλο μέρος του δέρματός τους, είναι πολύ πιο πυκνές στην κορυφή του κεφαλιού.

Οι επιστήμονες λένε ότι η απάντηση εξαρτάται από την εξέλιξη. Οι άνθρωποι πιθανότατα εξελίχθηκαν χωρίς γούνα επειδή έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες από άλλα θηλαστικά. Λιγότερες τρίχες σήμαιναν επίσης λιγότερες ευκαιρίες για παράσιτα όπως οι ψείρες και τα ακάρεα να ζήσουν στο ανθρώπινο σώμα.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι περπατούν όρθια με δύο πόδια, η κορυφή του κεφαλιού τους εξακολουθεί να χρειάζεται προστασία από τον Ήλιο. Αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι έχουν περισσότερες τρίχες στο κεφάλι τους παρά στο υπόλοιπο σώμα τους. Αυτή η τρίχα βοηθά επίσης στη διατήρηση της θερμότητας στον κρύο καιρό και στη διατήρηση μιας υγιούς θερμοκρασίας σώματος.

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να μετρήσετε τις τρίχες στο κεφάλι σας; Αν ναι, ξέρετε ότι είναι πολύ δουλειά! Ελπίζουμε να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε όλες τις τρίχες στο κεφάλι σας υγιείς—όσες κι αν είναι!

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

πηγή : wonderopolis.org

Σχόλια