Παιδική νοημοσύνη, απο τι εξαρτάται και πως την ενισχύουμε..

Υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται χαζοί ή έξυπνοι; Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη νοημοσύνη του παιδιού και ποιες συνθήκες διαμορφώνουν έξυπνες συμπεριφορές, ενισχύοντάς την;

Πολλοί από εμάς νομίζουν ότι κάποιοι γεννιούνται μεγαλοφυίες ή χαρισματικοί άνθρωποι και ότι αυτό σχετίζεται αποκλειστικά με τα γονίδια και όχι με τη διδασκαλία. Μελέτες όμως που έχουν γίνει στην Αμερική, έχουν δείξει ότι το DNA δεν είναι απόλυτα υπεύθυνο για να μεγαλουργήσει κάποιος. 
Δεν υπάρχουν απαραίτητα λένε οι επιστήμονες, άνθρωποι που γεννιούνται χαζοί ή έξυπνοι, αλλά άνθρωποι που μπορούν να επηρεαστούν και από εξωγενείς παράγοντες. Την ευθύνη για τη νοημοσύνη την έχουν μαζί αυτοί οι δύο παράγοντες, η καταγωγή και το επίκτητο, σε συνδυασμό φυσικά με το περιβάλλον. Το μεγάλωμα και οι συνθήκες διαβίωσης επηρεάζουν οπωσδήποτε κάθε παιδί και διαμορφώνουν ανάλογα την ενήλικη ζωή του, αλλά δεν σχετίζονται απαραίτητα με τη νοημοσύνη του.

Τα παιδιά μεταφέρουν τα γονίδια που έχουν και η κοινωνία, η οικογένεια και το περιβάλλον, έρχονται να τα διδάξουν. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι συνθήκες που μπορούν να συνεισφέρουν στη συγγενή κατάσταση ενός παιδιού και να διαμορφώσουν έξυπνες συμπεριφορές, ενισχύοντας τη νοημοσύνη τους;
  • Οι γιατροί συνιστούν στις μητέρες να θηλάζουν τα βρέφη. Το μητρικό γάλα έχει μεγάλη σημασία για το μωρό και τρέφει τον εγκέφαλο. Τα μωρά που θηλάζουν δεν είναι μόνο πιο υγιή, αλλά οι στατιστικές έχουν δείξει ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον οκτώ μήνες θέτει τις βάσεις για πιο έξυπνα παιδιά.
  • Η διατροφή των παιδιών, όπως και των ενηλίκων, παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών. Η υγιεινή διατροφή, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πνευματική ανάπτυξή τους, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
  • Η τέχνη, μας πληροφορούν οι επιστήμονες, έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας για τη διανοητική εξέλιξη των παιδιών. Ειδικά η μουσική, εξασκεί τον εγκέφαλό τους και τα βοηθά στο να καταρτίζουν και να οργανώνουν τα μαθήματά τους σωστά και με πειθαρχία. Έρευνες έδειξαν, ότι τα παιδιά που ζωγραφίζουν, σχεδιάζουν ή μαθαίνουν μουσική, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην ενήλικη ζωή τους.
  • Η άσκηση επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πνευματική εξέλιξη των παιδιών. Οι αθλητικές επιδόσεις έχουν μεγάλη σχέση με τις επιτυχίες ενός παιδιού στα μαθήματά του, με λίγα λόγια ένας καλός αθλητής στο σχολείο πολύ συχνά είναι και εξαιρετικός μαθητής. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ειδικά, δυναμώνει την αυτοπεποίθηση, το αίσθημα συνεργασίας, αλλά ενισχύει και τις φιλοδοξίες ενός παιδιού.
  • Η ελευθερία και η πρόσβαση στα παιχνίδια, είναι ένας σπουδαίος παράγοντας ανάπτυξης των παιδιών. Μην τα περιορίζετε, θεωρώντας ότι τεμπελιάζουν, ακόμα και αν ασχολούνται με υπολογιστές ή videogames, λένε οι ειδικοί. Τα παιχνίδια εξασκούν το πνεύμα τους, τα οδηγούν να σκέφτονται, να βρίσκουν λύσεις, ακόμα και να έχουν υγιή ανταγωνισμό με τους φίλους του. Φυσικά ελέγχετε τα επικίνδυνα ή μοναχικά παιχνίδια, που μπορούν να αποπροσανατολίσουν την ψυχολογία και τη σκέψη τους και ενισχύσετε εκείνα που χρειάζονται στρατηγική και εγρήγορση στη σκέψη. Επίσης επιτραπέζια, παζλ, λέξεων κλπ. βοηθούν πολύ τη μνήμη τους, τα ωθούν να βρίσκουν λύσεις και ταυτόχρονα να παίρνουν αποφάσεις προς όφελός τους.
  • Το διάβασμα και η συζήτηση με τους μεγάλους είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών. Συζητήστε μαζί τους ακόμα και την πιο περίεργη απορία τους, μην τα απομακρύνετε από τα γεγονότα και καταστάσεις που τα ενδιαφέρουν, εξηγείστε, ερμηνεύστε. Μάθετε επίσης τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, χωρίς να το θεωρούν υποχρέωση σαν τα σχολικά μαθήματα, αλλά μόνο ευχαρίστηση, βοηθώντας τα αρχικά να διαλέγουν βιβλία μαζί σας, με θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο τους και την ηλικία τους.
πηγή : iatronet.gr

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σχόλια