Πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία αλλά η ταυτότητα τους παραμένει ένα μυστήριο (μέρος 1ο)


The Zodiac Killer

Από το σπάσιμο της κρυπτογράφησης του Zodiac Killer, πολλοί ήλπιζαν ότι η ταυτότητά του, η οποία παρέμενε μυστήριο για περισσότερα από 50 χρόνια, θα ανακαλυφθεί επιτέλους. Με τουλάχιστον πέντε ανεξιχνίαστους φόνους στο ενεργητικό του, μεταξύ 1968 και 1969 στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο (που πολλοί πιστεύουν ότι έγιναν από έναν άνδρα), η υπόθεση Zodiac έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα άλυτα μυστήρια εγκλημάτων στην αμερικανική ιστορία.

Σε αντίθεση με άλλους κατά συρροή δολοφόνους, πιστεύεται ότι ο Zodiac Killer σταμάτησε πριν τον συλλάβουν και αυτό είναι ένδειξη ότι αναζητούσε τη φήμη και δεν ήταν κάποιος με ψυχαναγκαστική ανάγκη να σκοτώσει. Θα μπορούσε να είναι ο λόγος που συνέχισε να στέλνει γράμματα αφού είχε σταματήσει τα εγκλήματα του.

Το 2021, μια ομάδα αξιωματικών πληροφοριών, δημοσιογράφων και πρώην αξιωματούχων επιβολής του νόμου που αυτοαποκαλούνταν «The Case Breakers» ισχυρίστηκαν ότι είχαν λύσει το μυστήριο και αποκάλυψαν την ταυτότητα του Zodiac Killer. Αυτή η ομάδα πίστευε ότι ήταν ο αποθανών πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Gary Francis Poste, το όνομα του οποίου ισχυρίζονται ότι είναι ενσωματωμένο στον κωδικό Zodiac. Ωστόσο, σύμφωνα με το FBI, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι τίποτα περισσότερο απο μια ακόμα θεωρία.

Άλλες θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξαν ότι ένας άντρας με το όνομα Άρθουρ Λι Άλεν ήταν ο Δολοφόνος του Ζωδιακού επειδή φορούσε ρολόι Zodiac, είχε το ίδιο όπλο διαμετρήματος και έκανε μερικά αμφισβητήσιμα σχόλια ότι ήθελε να βλάψει τους ανθρώπους. Αν και ήταν ο κύριος ύποπτος, ποτέ δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Επιπλέον, μερικά άλλα ονόματα έχουν προβληθεί ως Zodiac Killer. Ο κατάλογος των υπόπτων περιλαμβάνει τον Ross Sullivan, έναν βοηθό βιβλιοθήκης που συνδέθηκε με έναν άλλο φόνο. Ο Λόρενς Κέιν, πρώην έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού που εργαζόταν στο ίδιο ξενοδοχείο ως πιθανό θύμα του Zodiac. Ο Richard Marshall, ο οποίος έζησε κοντά στις σκηνές των δολοφονιών. και ο Τζακ Τάρανς, που κατηγορήθηκε από τον ίδιο του τον θετό γιο.

Ο Banksy  - graffiti street artist

Είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες γκράφιτι της Βρετανίας δεν έχει αποκαλύψει ποτέ δημόσια την ταυτότητά του, ούτε έχει εμφανιστεί για να διεκδικήσει τη φήμη του. Ο κόσμος τον ξέρει μόνο με το όνομα «Banksy». Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Μπρίστολ, ο Banksy ζωγραφίζει με σπρέι δημόσιους χώρους με το χαρακτηριστικό στένσιλ του. Πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν το έργο τέχνης του ως πολιτικά μηνύματα, και κάποιοι έχουν ερμηνεύσει ορισμένα κομμάτια ότι αναφέρονται στη ρύπανση και την έλλειψη στέγης.

Για χρόνια, ο Banksy κρατούσε σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητά του μυστική, ίσως εν μέρει επειδή θα μπορούσε να συλληφθεί - το γκράφιτι και η τέχνη του δρόμου θεωρούνται εγκληματικές πράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη δεκαετία του 2000, η τέχνη του Banksy άρχισε να εμφανίζεται όχι μόνο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Παρίσι, η Βηθλεέμ και η Νέα Υόρκη. Γρήγορα έγινε ένα άγνωστο εικονίδιο του οποίου η τέχνη μπορεί να φτάσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες.

Σε μια ανώνυμη συνέντευξη, ο Banksy έδωσε μια μικρή εικόνα για την προέλευσή του ως καλλιτέχνη:

Κατάγομαι από μια σχετικά μικρή πόλη στη νότια Αγγλία. Όταν ήμουν περίπου δέκα χρονών, ένα παιδί που το έλεγαν 3D ζωγράφιζε τους δρόμους δυνατά. Νομίζω ότι είχε πάει στη Νέα Υόρκη και ήταν ο πρώτος που έφερε ζωγραφική με σπρέι πίσω στο Μπρίστολ. Μεγάλωσα βλέποντας μπογιά σε σπρέι στους δρόμους πριν το δω ποτέ σε περιοδικό ή σε υπολογιστή.

Αν και υπάρχουν μερικές δημοφιλείς θεωρίες για την ταυτότητά του, μια από τις πιο δημοφιλείς είναι ότι είναι ένας άντρας που ονομάζεται Robin Gunningham. Πολλοί πρώην συμμαθητές του Gunningham πιστεύουν ότι είναι ο Banksy επειδή ήταν γνωστός ως ταλαντούχος εικονογράφος κατά τη διάρκεια της σχολικής του καριέρας.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Banksy είναι ο Robert Del Naja των Massive Attack, ένας εξέχων καλλιτέχνης γκράφιτι που συνήθιζε να χρησιμοποιεί το 3D, το ίδιο πρόσωπο που ο Banksy ονόμασε ως έμπνευση. Θα μπορούσαν το 3D και ο Banksy να ήταν στην πραγματικότητα ο ίδιος καλλιτέχνης από τότε; Άλλοι προτείνουν ότι ο Banksy είναι στην πραγματικότητα πολλά άτομα, με αρχηγό τον Del Naja. Ο Del Naja διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι είναι ο Banksy.

Περαιτέρω υποψίες προέκυψαν όταν ένας Βρετανός μουσικός γνωστός ως DJ Goldie πήρε συνέντευξη σε ένα podcast. Ενώ συζητούσε για τον Banksy, η Goldie σχολίασε: "Καμία ασέβεια προς τον Rob, νομίζω ότι είναι ένας λαμπρός καλλιτέχνης. Νομίζω ότι έχει ανατρέψει τον κόσμο της τέχνης." Μερικοί ακροατές πιστεύουν ότι η Goldie χρησιμοποίησε κατά λάθος το πραγματικό όνομα του Banksy. Δυστυχώς, ο "Rob" θα μπορούσε ακόμα να αναφέρεται σε έναν από τους κύριους ύποπτους τους, τον Robin ή τον Robert.


Τζακ ο Αντεροβγάλτης

Αν και αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν αποκαλύψει την αληθινή ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, πολλοί παραμένουν αμετάπειστοι. Ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος ήταν ενεργός από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 1888 και σκότωνε γυναίκες με ανείπωτους τρόπους, αν και ακόμη και ο κατάλογος των θυμάτων του συζητείται έντονα. Η υπόθεση έκλεισε επίσημα το 1889 όταν οι αρχές δεν μπόρεσαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά του παρά τις εκτεταμένες προσπάθειές τους.

Υπήρξαν αμέτρητες θεωρίες, μερικές λιγότερο αξιόπιστες από άλλες, σχετικά με την αληθινή ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, που κυμαίνονται από τον πατέρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον συγγραφέα Λιούις Κάρολ μέχρι τον Πρίγκιπα Άλμπερτ Βίκτορ (ο εγγονός της βασίλισσας Βικτώριας). Μερικοί πιστεύουν ότι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης δεν ήταν στην πραγματικότητα άντρας, αλλά ήταν μια γυναίκα με το όνομα Mary Pearcey. Η Pearcey εκτελέστηκε το 1890 για εγκλήματα κατά της γυναίκας και του παιδιού του εραστή της, αλλά κανένα στοιχείο δεν τη συνδέει με τον Jack the Ripper.

Το 2011, ένας ιατροδικαστής προσλήφθηκε από τον  Russell Edwards για να κάνει τεστ DNA σε ένα σάλι που είχε αγοράσει και βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος της Catherine Eddowes το 1888. Ο γενεαολόγος χρησιμοποίησε το μιτοχονδριακό DNA που ελήφθη από το σάλι και το ταίριαξε με έναν από τους υπόπτους από την αρχική υπόθεση. Αυτός ο γενεαλόγος μπόρεσε να ταιριάξει το DNA που βρέθηκε στους απογόνους τόσο της Catherine Eddowes όσο και του Aaron Kosminski, ενός Πολωνού μετανάστη που ήταν ο κύριος ύποπτος κατά την αρχική έρευνα.

Παρά αυτό το ταίριασμα, πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι απόδειξη ότι ο Κοσμίνσκι ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, εν μέρει επειδή η έκθεση DNA δεν δημοσιεύτηκε σε κανένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Επιπλέον, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να πιστέψουν τον ισχυρισμό, επειδή το μιτοχονδριακό DNA δεν είναι το καλύτερο αναγνωριστικό. Άλλοι ειδικοί λένε ότι η γενεαλογική δοκιμή είχε ένα "λάθος ονοματολογίας" που θα έκανε τον αγώνα πολύ λιγότερο συγκεκριμένο από ό,τι απαιτείται για να είναι οριστικό.

Ωστόσο, ο Έντουαρντς ήταν ανένδοτος ότι έλυσε την υπόθεση, δηλώνοντας,

"Έχω περάσει 14 χρόνια δουλεύοντας πάνω σε αυτό και λύσαμε οριστικά το μυστήριο του ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης... Μόνο οι μη πιστοί που θέλουν να διαιωνίσουν τον μύθο θα αμφιβάλλουν. Αυτό είναι τώρα - τον έχουμε ξεσκεπάσει."

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian
Πηγή: ranker.com

Σχόλια