Purple haze η ιστορία της δημιουργίας & ηχογράφησης της επιτυχίας του Jimi Hendrix


Το «Purple Haze» ήταν το τραγούδι στο οποίο ο Jimi Hendrix έφτασε πραγματικά στη μουσική σκηνή. Είχε τραβήξει τα βλέμματα με τις εκθαμβωτικές ζωντανές εμφανίσεις του και το πρώτο σινγκλ του The Jimi Hendrix Experience, το «Hey Joe», έφτασε στο νούμερο έξι των βρετανικών charts. Ωστόσο, το «Hey Joe» ήταν μια διασκευή που γράφτηκε από τον Μπίλι Ρόμπερτς και ο Χέντριξ έσπευσε να πει στον Τύπο ότι η συνέχεια του συγκροτήματος θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό θηρίο.

Είπε σε ένα δημοσίευμα: «Αυτός ο δίσκος δεν είμαστε εμείς. Το επόμενο θα είναι διαφορετικό. Δουλεύουμε σε ένα LP που θα είναι κυρίως το δικό μας θέμα». Ηχογραφώντας νέο υλικό για το ντεμπούτο τους άλμπουμ, το συγκρότημα έγραψε μελλοντικά κλασικά έργα όπως τα «Foxy Lady», «Third Stone from the Sun» και «Red House». Ωστόσο, πριν από πολύ καιρό, ο Hendrix και το συγκρότημα βρήκαν ένα riff, ένα από τα οποία θα εξελισσόταν σε μια από τις καθοριστικές στιγμές του Hendrix και στο τραγούδι που τον εδραίωσε ως πρωτοπόρο καλλιτέχνη.

Τον Δεκέμβριο του 1966, ο μάνατζερ και παραγωγός του συγκροτήματος, Τσας Τσάντλερ, άκουσε τον Χέντριξ να χαζεύει καινούργιο υλικό: «Τον άκουσα να το παίζει στο διαμέρισμα και έπεσα νοκ άουτ. Του είπα να συνεχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό, λέγοντας «Αυτό είναι το επόμενο σινγκλ!»», θυμάται.

Ο Τσάντλερ παρακάλεσε τον Χέντριξ να εξελίξει το riff σε ένα πλήρες τραγούδι και στο καμαρίνι ενός χώρου του Λονδίνου πριν από μια συναυλία την Boxing Day, τελείωσε. Παραδόξως, ο Hendrix συζήτησε την προέλευση του «Purple Haze» πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής του, αλλά ποτέ δεν είπε πού γράφτηκε πραγματικά το κομμάτι.

Γρήγορα μπροστά μερικές εβδομάδες. Στις 11 Ιανουαρίου 1967, το συγκρότημα ξεκίνησε τη διαδικασία ηχογράφησης για το «Purple Haze» στα στούντιο De Lane Lea. Σύμφωνα με μια αφήγηση του ντράμερ Mitch Mitchell, αυτός και ο μπασίστας Noel Redding έμαθαν το τραγούδι ενώ ήταν στο στούντιο: «Ο Hendrix μπήκε και μας βουίζει το riff και έδειξε στον Noel τις συγχορδίες και τις αλλαγές. Το άκουσα και είπαμε, «Εντάξει, ας το κάνουμε.» Το πήραμε στην τρίτη λήψη όπως θυμάμαι».

Παραδόξως, τα βασικά κομμάτια καταγράφηκαν σε μόλις τέσσερις ώρες. Η νέα τεχνολογία ηχογράφησης πολλαπλών κομματιών επέτρεψε τώρα στους μηχανικούς να ηχογραφήσουν και να προσθέσουν πρόσθετα μέρη για το τελικό master, έτσι αφού τα βασικά ήταν στη θέση τους, το συγκρότημα είχε χώρο να αυξήσει το τραγούδι με όποιον τρόπο έκρινε κατάλληλο και οι πιέσεις χρόνου μειώθηκαν.

Ο Chandler σχολίασε την εξέλιξη του τραγουδιού πέρα από τα βασικά στάδια:

«Με το «Purple Haze», ο Hendrix και εγώ προσπαθούσαμε για έναν ήχο και απλώς συνεχίζαμε να επιστρέφουμε (στο στούντιο), δύο ώρες τη φορά, προσπαθώντας να τον πετύχουμε. Δεν ήταν σαν να ήμασταν εκεί για μέρες. Το ηχογραφήσαμε και μετά ο Χέντριξ και εγώ καθόμασταν στο σπίτι και λέγαμε: «Ας το δοκιμάσουμε.» Μετά πηγαίναμε μέσα για μια ή δύο ώρες. Έτσι ήταν εκείνες τις μέρες. Όσο καιρό κι αν χρειαζόταν για να καταγράψουμε μια συγκεκριμένη ιδέα, τόσος χρόνος θα κάναμε κράτηση. Συνεχίσαμε να μπαινοβγαίνουμε».

Ως γνωστόν, ο Ρέντινγκ και ο Μίτσελ δεν χρειάζονταν για τη διαδικασία της υπερμεταγλώττισης, επειδή ο Τσάντλερ πίστευε ότι μεταξύ αυτού και του Χέντριξ, θα μπορούσαν να τελειώσουν το κομμάτι με πιο αποδοτικό τρόπο. Θέλοντας μια καλύτερη ποιότητα κοπής, ο Chandler πήγε τη βασική κασέτα τεσσάρων κομματιών στα Olympic Studios, όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπερμεταγλώττισης. Αυτή επρόκειτο να είναι μια σημαντική απόφαση, καθώς στην Olympic, τους ανατέθηκε ο ηχολήπτης Eddie Kramer, ο οποίος θα εξακολουθούσε να είναι καθοριστική επιρροή σε μελλοντικά κομμάτια από τον Hendrix.

Ο Χέντριξ πρόσθεσε νέα φωνητικά και μέρη κιθάρας την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 1967. Προσπαθώντας να δημιουργήσει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό, ο Τσάντλερ χρησιμοποίησε τα νέα εφέ και τους ήχους που προσφέρονταν. Ο εγκέφαλος του Geordie εμπλούτισε τους ήχους φόντου αναπαράγοντάς τους μέσω ακουστικών, τα οποία μετακινήθηκαν γύρω από ένα μικρόφωνο ηχογράφησης δημιουργώντας «μια περίεργη ηχώ». Ο Chandler χρησιμοποίησε επίσης επιταχυνόμενα μέρη κιθάρας που ηχογραφήθηκαν στη μισή ταχύτητα, γεγονός που ανέβασε τον τόνο. Επιπλέον, πειραματίστηκε επίσης με το panning, το οποίο βοήθησε να δώσει την εμβληματική φανταστική αίσθηση στους θορύβους του φόντου.

Αυτός ο πειραματισμός θα ήταν επίσης η γέννηση του χαρακτηριστικού ήχου του Jimi Hendrix. Το σόλο της κιθάρας με το κλάμα ήταν η πρώτη χρήση της μονάδας εφέ κιθάρας της Octavia. Δημιουργήθηκε από τον μηχανικό ήχου Roger Mayer και αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τη συμβολή του Hendrix. Ο διπλασιασμός της συχνότητας του ήχου που τροφοδοτείται έδωσε στον ήχο μια ανώτερη οκτάβα. Προχωρώντας, ο Χέντριξ είχε βρει το στυλ του και επρόκειτο να εμπνεύσει λεγεώνες στη διαδικασία.

Από πολλές απόψεις, μια βολή στο σκοτάδι, ο πειραματισμός στο στούντιο σε συνδυασμό με την ιδιοφυή ικανότητα του Hendrix να συνθέσει τραγούδι, κατέληξε να δημιουργήσει το μουσικό σύμβολο που όλοι αγαπάμε σήμερα. Το «Purple Haze» ήταν η πρώτη σωστή γεύση από όλα τα θαύματα που δεν είχαν έρθει ακόμη από τους ντόπιους του Σιάτλ.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πηγή: faroutmagazine.co.uk


Στίχοι
Purple haze, all in my brain
Lately things they don't seem the same
Actin' funny, but I don't know why
Excuse me while I kiss the sky
Purple haze, all around
Don't know if I'm comin' up or down
Am I happy or in misery?
What ever it is, that girl put a spell on me
Help me
Help me
Oh, no, no
Ooh, ah
Ooh, ah
Ooh, ah
Ooh, ah, yeah!
Purple haze all in my eyes
Don't know if it's day or night
You got me blowin', blowin' my mind
Is it tomorrow, or just the end of time?
Ooh
Help me
Ahh, yeah, yeah, purple haze
Oh, no, oh
Oh, help me
Tell me, tell me, purple haze
I can't go on like this
(Purple haze) you're makin' me blow my mind
Purple haze, n-no, no
(Purple haze)

Σχόλια