Το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο, για τον μεγαλύτερο Μογγόλο κατακτητή στον κόσμο .. τον Τζένγκις Χάν (φωτογραφίες, αφιέρωμα & videos)


Ένα σύμβολο για τα 800 χρόνια της Μογγολίας.

Ο Τζένγκις Χαν (Μογγολικά: Чингис Хаан, σημαίνει καθολικός κυβερνήτης) (1162 - 18 Αυγούστου 1227) ήταν Μογγόλος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης. Ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Μογγόλων (1206 - 1368), μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία.

Οι κατακτήσεις του λέγεται ότι έφτασαν στο σημείο να κατέχει το 22% της γής ενώ για να το καταφέρει αυτό, σκότωσε το 11% του τότε παγκόσμιου πληθυσμού - κατοίκους των περιοχών που κατέκτησε.

Γεννημένος στη φυλή Μποργιτζήν, δημιούργησε έναν ισχυρό στρατό και έγινε ένας από τους σημαντικότερους και πλέον επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζένγκις Χαν σε πολλές περιοχές του κόσμου θεωρείται κατ' εξοχήν αιμοβόρος κατακτητής, στη Μογγολία είναι μια αγαπητή προσωπικότητα και θεωρείται ως ο πατέρας του μογγολικού έθνους. Πριν γίνει Χαν (Хаан, ελλ. Κυβερνήτης), εξόντωσε και κατόπιν ένωσε πολλές από τις νομαδικές φυλές της ανατολικής και κεντρικής Ασίας και τους έδωσε ταυτότητα ως Μογγόλους.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Τεμουζίν, και σε ηλικία 13 χρονών έγινε αρχηγός 30 μογγολικών φυλών, μετά το θάνατο του πατέρα του. Συνάντησε βίαιη αντίδραση από το μέρος των υποτελών του φυλών, αλλά όταν παντρεύτηκε την κόρη του μεγάλου Χαν των Κοραϊτών Μογγόλων Ουνγκ και πήρε βοήθεια και υποστήριξη από αυτόν, γρήγορα επιβλήθηκε κι απέδειξε τις έξοχες στρατιωτικές του ικανότητες. 

Τόση μεγάλη ήταν η δύναμη που απέκτησε, ώστε ο πεθερός του άρχισε να φοβάται για την αρχηγία του και διέταξε να τον σκοτώσουν.  Ο Τζένγκις Χαν όμως δραπέτευσε και κατόρθωσε μετά από πολλές συγκρούσεις να ανακηρυχθεί Χαν και να στραφεί ενάντια στην Κίνα. Κατέλαβε το Πεκίνο κι ύστερα τη Μπουχάρα και τη Σαμαρκάνδη και έφτασε μέχρι τη Ρωσία. 

Πέθανε αφού νίκησε ολοκληρωτικά το βασιλιά της βορειοδυτικής Κίνας.

Το άγαλμα του Τζένγκις Χαν είναι ίσως το μόνο τουριστικό κέντρο της Μογγολίας.  Δεν είναι απλώς ένα μνημείο, αλλά και ένα διώροφο τουριστικό συγκρότημα. Μέσα είναι μουσείο με χάρτη των επιδρομών του Χαν, μια γκαλερί τέχνης, μια αίθουσα συνεδριάσεων, εστιατόρια και ένα κατάστημα με σουβενίρ. Το κεφάλι αλόγου είναι 30 μέτρα ύψος, από εκεί μπορεί κανείς να παρατηρήσει τρομερή θέα το απέραντο της στέπας.

Σχεδιάζουν να χτίστει ένα θεματικό πάρκο γύρω από το άγαλμα. Θα είναι αφιερωμένο στον τρόπο ζωής της Μογγολίας στην εποχή του Τζένγκις Χαν.  Το πάρκο θα αποτελείται από 5 τμήματα: στρατόπεδο πολεμιστών, βιοτεχνών, στρατόπεδο νομάδων, κτηνοτρόφων και εκπαιδευτική κατασκήνωση. Θα υπάρχει ένα κάμπινγκ, μια πισίνα, ένα υπαίθριο θέατρο και ένα γήπεδο του γκολφ και το συγκρότημα θα περικλείεται από το πέτρινο τοίχο. 

Εκτός αυτού, το μνημείο από χάλυβα που είναι τώρα θα καλυφθεί με χρυσό  προκειμένου να φαίνεται καλύτερα στη στέπα ενώ θα φυτέψουν 100.000 δέντρα.  Αυτό το μέρος είναι 50 χλμ από Ουλάν Μπατόρ και δεν είχε επιλεγεί τυχαία, σύμφωνα με το μύθο ήταν το ίδιο μέρος όπου ο νεαρός άνδρας βρήκε  ένα επιχρυσωμένο μαστίγιο που τον βοήθησε να γίνει ο Τζένγκις Χαν.

Το κόστος του αγάλματος και του συγκροτήματος γύρω απο αυτό ήταν 4.1 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. τα οποία δαπανήθηκαν απο μια τουριστική εταιρεία της Μογγολία που προωθεί τον τουρισμό της χώρας την Genco Tour Bureau.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πληροφορίες για το άρθρο βρήκα :

- εδώ :periergaa.blogspot.com

- εδώ :el.delachieve.com

Σχόλια