Υγεία των ανδρών: πρόληψη των σημαντικότερων απειλών

 

Πολλές από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας των ανδρών μπορούν να προληφθούν. Παρακάτω παρατίθενται κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζετε για να ζήσετε μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή.
Γνωρίζετε ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή των ανδρών; Η λίστα είναι παραδόξως μικρή. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενηλίκων ανδρών στις είναι οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και οι χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα καλά νέα είναι ότι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσετε από τα συγκεκριμένα θανατηφόρα νοσήματα.

www.empista.gr | ασφάλιση στις καλύτερες τιμές !

Ξεκινήστε από τον τρόπο ζωής σας
Αποκτήστε έλεγχο πάνω στην υγεία σας κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα:
• Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα καπνού, ζητήστε τη συμβουλή του ιατρού σας για να το κόψετε. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε χημικές ουσίες (όπως στο χώρο εργασίας).
• Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής. Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άπαχες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
• Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Χάνοντας τα περιττά κιλά – και διατηρώντας ένα σταθερό σωματικό βάρος – μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς και διαφόρων τύπων καρκίνου.
• Ασκηθείτε. Συμπεριλάβετε τη φυσική άσκηση στην καθημερινότητα σας. Γνωρίζετε ήδη ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το σωματικό σας βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ξέρετε όμως ότι μπορεί να μειώσει εξίσου τον κίνδυνο να νοσήσετε από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου; Επιλέξετε αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε, από μπάσκετ μέχρι γρήγορο περπάτημα.
• Περιορίστε το αλκοόλ. Εάν αποφασίσετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει έως 2 ποτά την ημέρα για άνδρες ηλικίας 65 ετών και νεότερους και 1 ποτό για άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο κίνδυνος για διάφορους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του ήπατος, φαίνεται να αυξάνει με την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε και το χρονικό διάστημα που πίνετε τακτικά. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.
• Διαχειριστείτε το άγχος. Εάν αισθάνεστε συνέχεια υπό πίεση και ένταση, ο τρόπος ζωής σας μπορεί να «νοσεί» – και το ίδιο μπορεί και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Πάρτε μέτρα για να μειώσετε το στρες – ή μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος σας με πιο υγιείς τρόπους.

Σταματήστε να αποφεύγετε τον ιατρό
Μην περιμένετε να επισκεφθείτε τον ιατρό μέχρι να σας συμβεί κάτι άσχημο. Ο ιατρός σας μπορεί να είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε πιστά τις θεραπευτικές οδηγίες του ιατρού σας εάν έχετε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, φροντίστε να ρωτήσετε τον ιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να προβαίνετε σε προσυμπτωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο και σε άλλες ιατρικές εξετάσεις.

Εξειδικευμένοι ασφαλιστές στον κλάδο της υγείας !

Τι άλλο σας θέτει σε κίνδυνο;
Μια άλλη συνηθισμένη αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών είναι τα τροχαία ατυχήματα. Για να είστε ασφαλείς στο δρόμο, χρησιμοποιείστε την κοινή λογική. Φοράτε τη ζώνη ασφαλείας. Τηρείστε τα όρια ταχύτητας. Μην οδηγείτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών καθώς και όταν αισθάνεστε υπνηλία.
Η αυτοκτονία αποτελεί άλλον έναν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανδρών. Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία στους άνδρες είναι η κατάθλιψη. Εάν έχετε ενδείξεις ή συμπτώματα κατάθλιψης – όπως συναισθήματα θλίψης ή δυστυχίας καθώς και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνηθισμένες σας δραστηριότητες – συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Η θεραπεία είναι εφικτή. Εάν σκέφτεστε το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, αναζητείστε ιατρική βοήθεια ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Συμπέρασμα
Η κατανόηση των κινδύνων για την υγεία είναι το ένα μέρος. Η ανάληψη δράσης για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι το άλλο. Ξεκινήστε με υγιεινές επιλογές αναφορικά με τον τρόπο ζωής σας – υγιεινή διατροφή, φυσική άσκηση, διακοπή καπνίσματος και κατάλληλοι προσυμπτωματικοί έλεγχοι. Το όφελος μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που νομίζετε.


Πηγή: Men’s health: Prevent the top threats
MayoClinic.org

Σχόλια