Ποιά σημάδια δείχνουν οτι το παιδί σας μπορεί να πέφτει θύμα bulling


Το bullying είναι ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά-πυκνά τα μέσα, αλλά ίσως όχι όσο συχνά θα έπρεπε. Αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Γράφει ο Θοδωρής Διάκος

Το bullying δεν είναι ξένο κόνσεπτ για τα παιδιά και για το περιβάλλον του σχολείου. Ως μικρογραφία της κοινωνίας, είναι η πρώτη φορά που πολλά παιδιά θα ανακαλύψουν ότι ο κόσμος μπορεί να είναι πιο σκληρός μαζί τους - για κανέναν απολύτως λόγο, τις περισσότερες φορές.

Ας δούμε τα πράγματα όμως κάπως ρεαλιστικά: Το bullying είναι μια λέξη που κάνει ιδιαίτερα "τζιζ" στο ίντερνετ τα τελευταία χρόνια. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι που ξεκίνησε να συμβαίνει χθες, αλλά όπως η κοινωνία προχωρά, έτσι αλλάζουν και οι απόψεις για αυτές τις συμπεριφορές. Και, ναι, όταν λέμε πως η κοινωνία προχωρά, ρίχνουμε την ευθύνη στους γονείς. Κανένα παιδί δεν γεννιέται με μοχθηρότητα μέσα του, αυτά είναι συμπεριφορές που μαθαίνει από το σπίτι ή από την ανεξέλγκτη κατανάλωση υλικού (στην τηλεόραση ή στο ίντερνετ) που δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα.

Και η ευθύνη δεν σταματά μόνο στο ότι οι γονείς μπορούν ακόμα και άθελά τους να θέσουν τις βάσεις για μια τέτοια συμπεριφορά του παιδιού τους. Η ευθύνη υπάρχει και όταν οι γονείς αδυνατούν να καταλάβουν τα σημάδια ότι το παιδί τους έχει μπλεξίματα στο σχολείο. Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε.

Τραυματισμοί

Η λεκτική και ψυχολογική βία πιάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό bullying που συμβαίνει στο σχολείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις σωματικής βίας. Αν παρατηρήσετε τραυματισμούς, μελανιές ή γρατζουνιές στο παιδί σας που το κάνουν να νιώθει άβολα αν το ρωτήσετε πώς προέκυψαν, δώστε περισσότερη προσοχή.

Περισσότερη - ή και λιγότερη - χρήση συσκευών

Τα περισσότερα παιδιά πλέον είναι online σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ήμασταν εμείς. Αυτό σημαίνει ότι α) ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο αλλάζει, και β) αυξάνονται οι πιθανότητες για cyberbullying. Αν δείτε ξαφνικά τις συνήθειες του παιδιού σας γύρω από το ίντερνετ να αλλάζουν, να περνά δηλαδή πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο χρόνο, ίσως να συμβαίνει κάτι.

Έχουν πέσει οι βαθμοί του

Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά που δέχονται bullying αρχίζουν να μην τα πηγαίνουν καλά στα μαθήματά τους, καθώς μπορεί να είναι πολύ αγχωμένα ή φοβισμένα για να προσέξουν στο μάθημα, αλλά και για να συγκεντρωθούν και να διαβάσουν στο σπίτι.

Αλλαγές και στο φαγητό

Είναι πολύ πιθανό οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας να επηρεαστούν αν είναι θύμα bullying. Σε περιπτώσεις που δέχεται ενόχληση για το βάρος του μπορεί να αρνείται να φάει. Η συναισθηματική υπερφαγία, επίσης, είναι μια πιθανή αντίδραση.

(Αυτο) καταστροφική συμπεριφορά

Δεν ξεσπούν όλα τα θύματα bullying στον εαυτό τους. Ενώ συμπεριφορές όπως ο αυτοτραυματισμός και η στέρηση φαγητού είναι συνηθισμένες ανάμεσα σε παιδιά που δέχονται σχολικό εκφοβισμό, είναι εξίσου πιθανό το παιδί σας να εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε άλλους (ή και προς εσάς) επειδή δεν ξέρει πώς να ξεσπάσει με άλλο τρόπο τα συναισθήματά του.

"Δεν θέλω να πάω σχολείο"

Αν το παιδί σας πει αυτή την φράση, και όχι επειδή η άλγεβρα τού φαίνεται πολύ δύσκολη, τότε είναι μια καλή στιγμή για να ρωτήσετε ψύχραιμα γιατί. Μην φερθείτε σαν να έχετε καταλάβει ότι συμβαίνει κάτι δραματικό, καθώς αυτό μπορεί να τρομάξει το παιδί και να το κάνει να αισθάνεται λιγότερη σιγουριά για να σας μιλήσει. Ρωτήστε καλύτερα "Υπάρχει κάποιος που σε ενοχλεί;" αντί να χρησιμοποιήσετε την ίδια την λέξη "bullying".

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Πηγή:iatronet.gr

Ασφάλιση υγείας για παιδιά με 100% κάλυψη απο 18€/μήνα 

Σχόλια