Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Γίνεται, αρκεί να ενημερωθείτε σωστά!

O Δρ Παναγιώτης Καραντζής, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ & Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, μας εξηγεί ποιες επιλογές έχουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών όταν επιθυμούν να μείνουν έγκυες και ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας μέσω κάποιας μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης.  www.karantzisivf.gr

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που επιλέγουν ή τους προτείνεται να ακολουθήσουν κάποια μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Σήμερα πιστεύεται ότι η μέση ηλικία των γυναικών είναι πλέον των 37 ετών.

Η 10ετής οικονομική κρίση μετέθεσε την απόφαση για τεκνοποίηση, λόγω της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας. Η κατάσταση αυτή επηρέασε όχι μόνο τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Η αναβλητικότητα οφείλεται επίσης και στην απόφαση των γυναικών να επιλέγουν την επαγγελματική τους ανέλιξη ως σημαντική προτεραιότητα εις βάρος της τεκνοποίησης.

Πάνω από την ηλικία των 40, λοιπόν, αν επιθυμείτε να αποκτήσετε μωρό, να γνωρίζετε ότι θα είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος και ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά η εγκυμοσύνη δεν είναι ανέφικτη. Χάρη στην ηλικία σας και την πείρα της ζωής, είστε περισσότερο υπεύθυνη και μπορείτε να αποδεχθείτε ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς και συγκεκριμένες θεραπείες.

Τι συμβαίνει λοιπόν στις γυναίκες άνω των 40 (ή αλλιώς προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας);

Οι ορμόνες γονιμότητας στατιστικά κινούνται προς οριακά επίπεδα και οι ωοθήκες προοδευτικά ‘αδειάζουν’ από ωάρια, δηλαδή το ωοθηκικό δυναμικό φθίνει. Ο ρυθμός της πτωτικής αυτής τάσης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό αναγνωρίζεται εύκολα και υπερηχογραφικά. Η ποιότητα των ωαρίων -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- φθίνει προοδευτικά, αλλά σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση αυτή δυστυχώς δεν εξατομικεύεται. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι η πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμιακών ανωμαλιών στα ωάρια αυτών των γυναικών, αυξάνεται σημαντικά. Ωάρια μέτριας ποιότητας σημαίνει ανώμαλες γονιμοποιήσεις και κατ’ επέκταση, μέτριας ποιότητας έμβρυα.

Ας δούμε πώς αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες όσο μεγαλώνει ηλικιακά μια γυναίκα:

Πιθανότητα για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες

  • 25 ετών -> 1:500
  • 35 ετών -> 1:175
  • 39 ετών -> 1: 75
  • 40 ετών -> 1: 60
  • 44 ετών -> 1: 25
  • 49 ετών -> 1: 10

Αυτό με την σειρά του οδηγεί είτε σε αρνητικά αποτελέσματα, είτε σε αποβολές.

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας κύησης άνω των 40;

  1. Υπέρταση
  2. Πλακουντιακή ανεπάρκεια
  3. Υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου
  4. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
  5. Προεκλαμψία
  6. Συνδυασμοί όλων των παραπάνω

Ποιες επιλογές έχουν οι γυναίκες άνω των 40, όταν επιθυμούν να μείνουν έγκυες;

1. Απόφαση για τεκνοποίηση όσο το δυνατόν σε νεαρότερη ηλικία

2. Περιορισμός του διαθέσιμου χρόνου σε ‘ενδιάμεσες’ λύσεις όπως το expectant management (wait and see), παρακολούθηση ωορρηξίας με ελεύθερες επαφές ή σπερματέγχυση σε 6 μήνες.

3α. Προσπάθεια για τεκνοποίηση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης: Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν, είναι πολύ σημαντικές και αφορούν στον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων και στον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων, αντίστοιχα. Τα παραπάνω δεν μπορούν να απαντηθούν με άλλο τρόπο.

3β. Προσπάθεια για καλλιέργεια εμβρύων στο στάδιο των βλαστοκύστεων: Εδώ γίνεται έλεγχος για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες των εμβρύων πριν την μεταφορά τους στην μήτρα, μέσωτου PGT-A. Η μεταφορά χρωμοσωμιακώς υγιών εμβρύων, μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας (Live Birth Rate- LBR) σε σημαντικό βαθμό.

4. Κρυοσυντήρηση ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία (37-39 ετών) ως μια εναλλακτική λύση διατήρησης ωαρίων καλύτερης ποιότητας, εάν η τεκνοποίηση δεν προβλέπεται στα άμεσα πλάνα της γυναίκας.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας μέσω κάποιας μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, το ποσοστό επιτυχίας με δικά τους ωάρια είναι 10-20% ανά κύκλο IVF. Στην ομάδα 45-49 ετών το ποσοστό είναι 3-4% και το LBR 0-1%.

Πρέπει να γίνεται γνωστό στις γυναίκες άνω των 45 ετών, η πιθανότητα γέννησης υγιούς τέκνου είναι <3%.Η ασφαλέστερη μέθοδος στις γυναίκες αυτές είναι η χρήση ωαρίων δότριας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αμφιλεγόμενες επιλογές, όπως τα συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση της ποιότητας και του αριθμού των ωαρίων. Αυτά εμπεριέχουν αυξητικούς παράγοντες, αντιοξειδωτικές ουσίες, συνένζυμα, βιταμίνες και ορμόνες και είναι διαθέσιμα στην αγορά. Σήμερα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρουν, αλλά χρειάζονται να γίνουν περισσότερες.

Η Χρήση των PRP (Platelets Rich Plasma) προς ‘αναζωογόνηση’ των ωοθηκών, παράλληλα, έχει προταθεί σε γυναίκες, πτωχές αποκρίτριες, δηλαδή που το ωοθηκικό δυναμικό είναι εξαιρετικά χαμηλό, ωστόσο, πάλι οι μελέτες είναι περιορισμένες σε αριθμό και περιστατικά.

Θα λέγαμε λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό στις γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας με φτωχά ή ατυχή αποτελέσματα να ενημερώνονται σωστά και αναλυτικά.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή: iatronet.gr

Σχόλια