Τι είναι η Μαρμάγκα που μας… τρώει και εξαφανίζει τα ίχνη μας;

 


Τον έφαγε η μαρμάγκα, λέμε για κάποιον/κάτι που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Τι είναι αυτή η μαρμάγκα; Κάποιο τέρας ή απλώς ένας λαϊκός μύθος;

Η μαρμάγκα είναι υπαρκτή. Είναι ευμεγέθης αράχνη με δαγκάνες, η οποία ανήκει στα Γαλεώδη (Solifugae, Galeodes) – ένα γένος αραχνίδιων αρθροπόδων που περιλαμβάνει περίπου 175 είδη.

Τα Γαλεώδη απαντώνται στη Μέση Ανατολή και τη Μογγολία, βορειοανατολικά της Κίνας και της Ινδίας, καθώς και στην Αφρική, βόρεια του Ισημερινού. Επίσης είναι γνωστά και στη Βαλκανική χερσόνησο. Είναι νυχτόβια σαρκοφάγα και τρέφονται με άλλα έντομα, ενώ αν το επιτρέπει το μέγεθός τους, ακόμη και με μικρά τρωκτικά.

Στην Ελλάδα το πιο κοινό είδος είναι το Galeodes graecus, η γνωστή μαρμάγκα. Ωστόσο, τα Γαλεώδη, παρά την τρομακτική τους εμφάνιση και τους λαϊκούς μύθους, θεωρούνται ακίνδυνα για τον άνθρωπο, καθώς δεν διαθέτουν αδένες δηλητηρίου. Παρόλα αυτά το δάγκωμά τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό. Η κοινή ονομασία τους, ανάλογα με την περιοχή, είναι μαρμάγκα, μαρμάγκαλος η μυρμηγκάνα.

Η ελληνική λέξη μαρμάγκα προέρχεται από την αλβανική merimangë (=αράχνη).

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή: poiostigiati.gr

Σχόλια