Καθιστική ζωή και μυοσκελετικά προβλήματα. Συμβουλές για σωστή στάση σώματος στον υπολογιστή.

Καθιστική ζωή και μυοσκελετικά προβλήματα. Συμβουλές για σωστή στάση σώματος στον υπολογιστή.

Η σύγχρονη ζωή με τους ρυθμούς της και όπως έχει διαμορφωθεί μας φέρνει συχνά πίσω από ένα γραφείο και μπροστά σε έναν υπολογιστή. Οι εργατοώρες αυξάνονται με συνέπεια ακόμα περισσότερες ώρες σε ένα γραφείο αλλά και η ψυχαγωγία έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στο σπίτι με συνέπεια πολλές ώρες καθιστικής ζωής και ελάχιστη φυσική άσκηση.

Τι προβλήματα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από την κακή στάση σώματος και πως μπορούμε να τα προλάβουμε;

Ρωτήσαμε την κα Καντή Χρυσάνθη ,φυσικοθεραπεύτρια , να μας λύσει τις απορίες

Τι εννοούμε όταν λέμε κακή στάση σώματος;

Το ανθρώπινο σώμα θα λέγαμε ότι είναι ένα παζλ που συνδέεται από διάφορα κομμάτια. Αυχένας ,άνω άκρα ,σπονδυλική στήλη , λεκάνη κα. 

Όταν δεν έχουνε σωστή ευθυγράμμιση τα μέλη μας και τα καταπονούμε , τότε λέμε ότι έχουμε κακή στάση σώματος και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που το συνοδεύουν. Συγκεκριμένα για την εργασία γραφείου ο τρόπος που καθόμαστε στην καρέκλα ή που χρησιμοποιούμε το ποντίκι είναι τις περισσότερες φορές λανθασμένος.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η λάθος στάση σώματος;

Ένα μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πλέον οι φυσικοθεραπευτές είναι προβλήματα όπως: 

  • Αυχενικό σύνδρομο
  • Οσφυαλγία ,δηλαδή πόνος στη μέση
  • Ισχιαλγία, πόνος στην πλάτη
  • Τενοντίτιδες
  • Μυϊκές θλάσεις
  • Πόνοι σε ώμους και σε καρπούς

Φυσικά από την κακή στάση σώματος στο γραφείο , πχ πρόσωπο κοντά σε οθόνη υπολογιστή, προκαλούνται και άλλης φύσεως προβλήματα όπως ξηροφθαλμία ή πονοκέφαλοι.

Ποια τα συμπτώματα της κακής λάθος σώματος;

Πόνοι στον αυχένα και τους ώμους ,μούδιασμα στα άκρα και γενικά συμπτώματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αγνοηθούν αφού δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας. Γι’ αυτό και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό το «προλαμβάνειν» και να φροντίζουμε για τη σωστή στάση του σώματος και την εργονομία του γραφείου.

Όταν λέμε σωστή στάση σώματος και εργονομία χώρου, τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε;

Αρχικά θα πρέπει να έχουμε σωστή καθιστή στάση και σωστή καρέκλα γραφείου. Ακούγεται απλό αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν τα εφαρμόζει. 

Η καρέκλα θα πρέπει να προσφέρει στήριξη στην σπονδυλική στήλη και να ρυθμίζεται το ύψος και η ανάκληση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μαξιλαράκι για την μέση αν είναι απαραίτητο. Σχετικά με τη στάση του σώματος, θα πρέπει να καθόμαστε ώστε η λεκάνη να ακουμπάει την πλάτη της καρέκλας και τα γόνατα να σχηματίζουν 90 μοίρες.

Το σταυροπόδι επίσης δεν είναι καλή ιδέα. Τα πέλματα θα πρέπει να ακουμπάνε στο έδαφος . Αντίστοιχα οι βραχίονες θα πρέπει να είναι κάθετοι προς το έδαφος και να μην ανασηκώνονται και οι αγκώνες να είναι κοντά στο σώμα.

Επίσης θα πρέπει να δώσουμε βάση στη σωστή επιλογή ποντικιού ώστε να ταιριάζει στο μέγεθος του χεριού μας και να μη χρειάζεται να κάνουμε επιβαρυντικές για το χέρι κινήσεις . Τέλος να αναφέρω ότι η οθόνη και το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ακριβώς απέναντι μας και σε καμία περίπτωση πλάγια του γραφείου γιατί θα δημιουργήσουμε προβλήματα στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη. Η οθόνη να προσέξουμε να είναι στο κέντρο με μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω.

Τι μπορούμε να κάνουμε εν ώρα εργασίας;

Το μυστικό είναι πολλά διαλείμματα. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω γίνονται σωστά, εξακολουθεί να είναι απαραίτητα τα συχνά διαλείμματα ανά 15-20 λεπτά. Θα πρέπει να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και να κάνουμε ελαφριές διατάσεις και ασκήσεις για τον αυχένα και την πλάτη. Αυτό γίνεται τόσο για ανακούφιση όσο και για σωστή αιμάτωση των μυϊκών ομάδων. Μια απλή λύση είναι λίγα βήματα στο γραφείο και τέντωμα κορμού και άκρων. Αυτά τα διαλειμματάκια είναι απαραίτητα και ανεξάρτητα του φόρτου εργασίας πρέπει να τα προσφέρουμε στον εαυτό μας.

Αναφέρω τέσσερις απλές ασκήσεις:

  • Για χαλάρωση των μυών της σπονδυλικής στήλης. Σηκωνόμαστε από τη θέση μας και τεντώνουμε τον κορμό προς τα πάνω έχοντας τα χέρια ψηλά σα να προσπαθεί κάποιος να μας τραβήξει με ένα σκοινί.
  • Κάνουμε αργές κυκλικές κινήσεις με το κεφάλι και το κινούμε αριστερά –δεξιά χωρίς να πιέζουμε αν δούμε ότι μας προκαλεί ενόχληση.
  • Ομοίως κάνουμε κυκλικές κινήσεις με τους ώμους και αφήνουμε τα χέρια μας χαλαρά προς το έδαφος σα να προσπαθούμε να ξεμουδιάσουμε.
  • Φροντίζουμε να ξεκουράζουμε τους καρπούς μας κάνοντας ομοίως κυκλικές κινήσεις και ανοιγοκλείνουμε σε γροθιές τις παλάμες μας.

Είναι ότι πιο σημαντικό να φροντίσουμε τα παραπάνω και να ακούμε τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας για να προλάβουμε μυοσκελετικες δυσλειτουργίες που φυσικά έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και την απόδοση μας.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian
Πηγή:medonline.gr

Σχόλια