Ο λοχαγος του Καίπενικ, μια ασήμαντη αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία στη Γερμανία των αρχών του 19ου αιώνα !

Εκτός από τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, συμβαίνουν και άλλα μικρότερα χωρίς σπουδαία σημασία, που δίνουν όμως το στίγμα της κάθε εποχής. Σε ένα τέτοιο περίεργο και ενδιαφέρον γεγονός, αναφέρεται και η ιστορία του Λοχαγού του Καίπενικ, που συνέβη στη Γερμανία του Γουλιέλμου Β’. 

Στις 16 Φεβρουαρίου 1906 ο Γουλιέλμος Φόιτ παπουτσής το επάγγελμα, ντύθηκε σαν λοχαγός του Γερμανικού στρατού και βγήκε στους δρόμους του Βερολίνου. Στην αρχή συνάντησε τέσσερις στρατιώτες, τους οποίους διέταξε να μπουν στη γραμμή και να τον ακολουθήσουν. Η στολή του λοχαγού τους ενέπνευσε κύρος και σεβασμό ώστε τον υπάκουσαν στη στιγμή. Αφού μάζεψε μερικούς άλλους άνδρες καθ’ οδόν, η συντροφιά έφτασε με το τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Καίπενικ λίγο έξω από το Βερολίνο. Ο λοχαγός τράβηξε γραμμή για το δημαρχείο και στο δρόμο συνάντησε τρεις αστυνομικούς. Τους διέταξε κι αυτούς να μπουν στη σειρά και φυσικά εκείνοι τον υπάκουσαν. Φτάνοντας στο δημαρχείο ο λοχαγός ζήτησε να του πληρώσουν ένα ποσόν 4.002,50 μάρκων. Αφού πήρε τα χρήματα, υπέγραψε μια απόδειξη και αμέσως διέταξε τη σύλληψη του Δημάρχου, ο οποίος στάλθηκε με συνοδεία στο Βερολίνο. Το απίθανο αυτό γλέντι του λοχαγού κράτησε έξη ώρες, ώσπου τον συνέλαβαν και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. 

Η περίπτωση του λοχαγού έκανε πάταγο. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν με πρωτοσέλιδους τίτλους το περιστατικό. Η φυλακή όπου τον κρατούσαν πλημμύρισε από τα δώρα που του έστελνε ο κόσμος. Πολύ γρήγορα πέρασε στην περιοχή του θρύλου και αργότερα γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία. Η πραγματική αυτή ιστορία δείχνει πώς ένα σύστημα άκαμπτο και αυστηρό μπορεί να λειτουργήσει και εναντίον του εαυτού του.     

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Σχόλια