Έρπης ζωστήρας: Τα αφόρητα συμπτώματα που προκαλεί, οι επιπλοκές και πως να προστατευθείτε


Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα εξαιρετικά επώδυνο, λοιμώδες νόσημα που πλήττει συνήθως τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας.

Η κύρια αιτία εμφάνισής του είναι το γεγονός ότι οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού προοδευτικά εξασθενούν, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα λόγω ανοσοκαταστολής, νόσου ή θεραπείας.

Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού δίνει το περιθώριο της αναζωπύρωσης σε έναν ιό που υπάρχει στους περισσότερους ενήλικες. Πρόκειται για τον ιό της ανεμοβλογιάς, τον οποίο φέρει περισσότερο από το 90% των ενηλίκων. Ο ιός αυτός βρίσκεται σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση στον οργανισμό μας. Αν όμως βρει την ευκαιρία να αναζωπυρωθεί, προκαλεί έρπητα ζωστήρα.

Υπολογίζεται ότι ο ιός ενεργοποιείται εκ νέου στο ένα τρίτο των ενηλίκων. Το γεγονός αυτό καθιστά τον έρπητα ζωστήρα ένα από τα συχνότερα νοσήματα στη μέση και τρίτη ηλικία.

Τα συμπτώματα

Ο έρπης ζωστήρας τυπικά προκαλεί ένα επώδυνο δερματικό εξάνθημα. Αυτό έχει τη μορφή μιας λωρίδας (σαν ζώνη) από φυσαλίδες, γύρω από την μία πλευρά του κορμού. Το εξάνθημα αναπτύσσεται κατά μήκος κάποιας νευρικής οδού.

Εκτός από τον κορμό, μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια, στους μηρούς ή στο κεφάλι, ακόμα και στα μάτια ή στα αυτιά. Ωστόσο οι πιο συχνές θέσεις εκδήλωσής του είναι στον θώρακα και την κοιλιά. Στα μάτια αναπτύσσεται στο 25% των περιπτώσεων, προκαλώντας τον λεγόμενο οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα.

Ο πόνος που προκαλεί ο έρπητας ζωστήρας έχει έντονη αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, διότι συχνά είναι συνεχής και αφόρητος. Οι πάσχοντες τον περιγράφουν ως καυστικό (κάψιμο), διαξιφιστικό (σαν μαχαιριά) ή διαπεραστικό. Συνήθως επηρεάζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, από το ντύσιμο έως τον ύπνο.

Άλλα συμπτώματα που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας είναι ευαισθησία στον φως, πονοκέφαλος και ένα αίσθημα αδιαθεσίας.

Μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν πόνο, κνησμό ή «μυρμήγκιασμα» στο δέρμα τους τις ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα. Άλλοι νιώθουν μούδιασμα εντοπισμένο στην περιοχή όπου αργότερα αναπτύσσεται το εξάνθημα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προηγηθούν 48-72 ώρες του εξανθήματος.

Σε άλλους πάλι ο πόνος εμφανίζεται ξαφνικά, ταυτοχρόνως με το εξάνθημα και είναι αφόρητος – κάποιοι ασθενείς δεν αντέχουν καν το άγγιγμα ενός υφάσματος.  Επίσης, μπορεί να εκδηλωθούν πυρετός, ρίγη ή στομαχικές διαταραχές.

Οι πιθανές επιπλοκές

Για να επουλωθεί το εξάνθημα που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας ενδέχεται να χρειασθούν έως 4 εβδομάδες. Μολονότι, όμως, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, μερικοί μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η μεθερπητική νευραλγία
  • Οι οφθαλμικές επιπλοκές

Η μεθερπητική νευραλγία (PHN) αναπτύσσεται στο περίπου 30% των ασθενών που νοσούν από έρπητα ζωστήρα. Είναι ένας μακράς διάρκειας νευροπαθητικός πόνος ο οποίος παραμένει και μετά την επούλωση του εξανθήματος.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιμείνει για μήνες ή και χρόνια, στην ίδια περιοχή του δέρματος όπου είχαν παρουσιαστεί οι φυσαλίδες. Η εμφάνιση της μεθερπητικής νευραλγίας είναι συχνότερη στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς. Σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί επίσης να είναι και πιο σοβαρή. Ο μακροχρόνιος πόνος που την χαρακτηρίζει μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την καθημερινότητά τους.

Αντίστοιχα, οι οφθαλμικές επιπλοκές που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας παρατηρούνται στους μισούς ασθενείς που είχαν εκδηλώσει το δερματικό εξάνθημα στην περιοχή των ματιών ή της μύτης.

Στο 30% των περιπτώσεων οι ασθενείς παρουσιάζουν διπλωπία (βλέπουν διπλά είδωλα). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (κάτω του 0,5%) παρατηρείται βλάβη στο οπτικό νεύρο.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Δυστυχώς, ο έρπης ζωστήρας δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Ούτε η καταπράυνση του πόνου που προκαλεί είναι πάντοτε επαρκής.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, που συνίσταται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων που ισχύει στη χώρα μας, ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα συνιστάται και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία:

  • Σε ενήλικες 60-75 ετών
  • Σε ενήλικες 60 ετών και άνω με ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό)
  • Σε ενήλικες 18-59 ετών με ανοσοκαταστολή που έχουν εκδηλώσει 2 ή περισσότερα επεισόδια έρπητα ζωστήρα.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είναι μία ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα. Έχουν έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έρπητα ζωστήρα σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επομένως, η προστασία τους από αυτόν είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με την αγάπη που ξέρετε! Όλα Για Την Υγεία Μου

Σχόλια