Η καταστροφή των Ψαρών - Διονύσιος Σολωμός

 


Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλικάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γεναμένο από λίγα χορτάρια

που είχαν μείνει στην έρημη γη.

 

Ακολουθεί σχολιασμός του ποιήματος απο την Ανδρούλα Σατραζάμη :

 

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη:

Οι τρεις αυτές λέξεις, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λίνος Πολίτης, δεν περιγράφουν· με την αδυσώπητη λιτότητά τους είναι σαν να αφηγούνται ολόκληρη των ηρωική ιστορία του τραγικού νησιού.

«Ράχη»: Τα Ψαρά έχουν ισοπεδωθεί από την μανία του Τούρκου. Η έκφραση των ανθρώπων του λαού «κουβαλώ στη ράχη» δηλώνει υποταγή και ζυγό. Έπειτα υπολανθάνει μια προσωποποίηση: ράχη έχουν μόνο οι ζωντανές υπάρξεις· η χρήση της για πράγματα άψυχα είναι πάντα καταχρηστική.

«Ολόμαυρη»: Με βουβό πόνο ξεστομίζεται το επίθετο που μιλά για μπαρούτι και στάχτη.

«Το επίθετο ολόμαυρη κυριαρχεί, αγγίζει πιο μέσα στην ψυχή, υποβάλλει την ιδέα της φοβερής καταστροφής που το πένθιμο ίχνος  της σ ’όλη τη ράχη, τη χαροκαμένη ερημιά που μαυρίζει ολούδε».


Περπατώντας η Δόξα μονάχη

Ιδανική φιγούρα γυναίκας φαντάζεται να ενσαρκώνει την ιδέα της Δόξας ο ποιητής. Ο Θέμελης παρατηρεί ότι το ποίημα «έχει την ίδια τελειότητα με τις δύο πρώτες στροφές του ύμνου εις την Ελευθερίαν», που αποτελούν και αυτές ένα επίγραμμα.

Το επίθετο «μονάχη» εντείνει την αίσθηση της ερήμωσης που έχει υποβάλει ο ποιητής με το στίχο 1. Ο Σολωμός δε βάζει τη Δόξα να περπατάει μέσα σε χαλάσματα, μα στη «ράχη» του νησιού. Έτσι η μορφή της Δόξας μεγεθύνεται: δεν έχει τη σωματική κατασκευή του μέσου ανθρώπου, είναι μια γιγαντόσωμη γυναίκα. Αυτή κρατά το νησί στην προστασία της.

Μελετά τα λαμπρά παλικάρια

Ο δυνατότερος στίχος του ποιήματος, ένας από τους δυνατότερους που έγραψε ο Σολωμός και που κατά συνέπεια, διαθέτει η νεότερη λογοτεχνία μας.

Το επίγραμμα φανερώνει τον καινούργιο σταθμό, όπου έφτασε η ψυχή του Σολωμού. Η μορφή (η Δόξα) που γυρνά και ζωντανεύει όλους τους στίχους είναι η καλύτερη απόδειξη για την αλήθεια του ιδανισμού.

Η κυριότερη λέξη στο επίγραμμα είναι το μελετά. Αυτή το βαστά ολάκαιρο και αυτή το ζωντανεύει. Μ ’αυτή τη λέξη φανερώνει το μυστικό του ο ποιητής. Είναι η έκφραση βαθιάς συλλογής. Ο άνθρωπος που μελετά είναι αποτραβηγμένος από το θόρυβο του κόσμου. Το «μελετά» μας κάνει να φανταστούμε το αδιάκοπο φτερούγισμα της ψυχής του Σολωμού. Σημαίνει ολόψυχη αφοσίωση σε κάτι πνευματικό.

Και στην κόμη στεφάνι φορεί

Με το στίχο ο Σολωμός προσκομίζει ένα σημαντικό στοιχείο αναφορικά προς το παρουσιαστικό της Δόξας: είναι στεφανωμένη· το στεφάνι υπήρξε ανέκαθεν σύμβολο τιμής· κόσμημα νίκης.

Η Δόξα φορώντας το στεφάνι, είναι δύο φορές «ανώτερη», σαν ιδέα, ιδανικό, ιδεατή φιγούρα. Το στεφάνι αποτελεί τιμή για αυτήν αλλά, καθώς οι στίχοι 5-6 θα μας φανερώσουν, και για τη γη των Ψαρών.

 

Γεναμένο από λίγα χορτάρια & Που είχαν μείνει στην έρημη γη.

Το στεφάνι της Δόξας είναι πλεγμένο, το έχει πλέξει σ’ ένδειξη τιμής προς τη γη που έδωσε τόσα θύματα στον κατακτητή και ποτίστηκε από τόσο ηρωικό αίμα. φορώντας ένα τέτοιο στέμμα η Δόξα αυτοταπεινώνεται για να προσεγγίσει το νόημα της θυσίας των ανώνυμων ηρώων. Κλείνοντας το ποίημα, μένει η εντύπωση δύο στοιχείων στο νου του ακροατή-αναγνώστη.

Η κίνηση της Δόξας: περπατά στο νησί σιωπηλή και συλλογισμένη, κατονομάζει τους ήρωες, τους συμπονά, τους αναλογίζεται: «λαμπρή παλικαριά».

Η αίσθηση της ερήμωση· αφορμή θλίψης αλλά και θαυμασμού. Η Δόξα προβάλλεται σε ζωντανή ύπαρξη. «είναι η ζωή που αντισταθμίζει με τη ζωή του πνεύματος το κενό. Δεν υπάρχει κενό, δεν υπάρχει θάνατος».

Από το ιστορικό γεγονός εμπνεύστηκε και ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, ο οποίος, συμπορευόμενος με τον εθνικό ποιητή, φιλοτέχνησε τον ομώνυμο πίνακα εκφράζοντας μέσα από την κεντρική του μορφή το ιδεώδες της αθάνατης δόξας. Ο πίνκας βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

 


Λεζάντα πίνακα:

Γύζης Νικόλαος (1842 – 1901) Μετά την καταστροφή των Ψαρών, π. 1896-1898 Λάδι σε μουσαμά, 133 x 188 εκ. αρ. έργου: Π.460

Ανδρούλλα Σατραζάμη έχει προσφέρει στον χώρο της εκπαίδευσης μέσω της φιλολογίας για περισσότερα από 30 χρόνια και έχει πραγματοποιήσει μελέτες σχετικές με τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στη Μέση Εκπαίδευση.

Με την αγάπη που ξέρετε !

IanAnto

Το παρόν άρθρο το βρήκα αυτούσιο εδώ

Σχόλια