ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ένας αγαπημένος ήρωας - Φτωχός και Μόνος Καουμπόι....


Ένας αγαπημένος ήρωας ο Lucky Luke, είναι μια σειρά κόμικ που δημιουργήθηκε από τον Βέλγο σκιτσογράφο Morris το 1946. Το χαρακτηριστικό μαύρο γιλέκο, κίτρινο πουκάμισο και κόκκινο μαντήλι, που φορούσε ο ήρωας σε κάθε περιπέτεια είναι μία σαφής αναφορά στα χρώματα της σημαίας του Βελγίου. Μαζί με τα κόμικς Αστερίξ και Τεντέν, το Λούκυ Λουκ είναι ένα από τα πιο εμπορικά και διάσημα κόμικ στην Ευρώπη.

O Morris κρατώντας ένα απο τα τεύχη του Λούκι Λούκ

Ο Morris έγραψε και σχεδίασε τη σειρά μόνος του μέχρι το 1955, όπου και άρχισε να συνεργάζεται με τον Γάλλο συγγραφέα René Goscinny. Η συνεργασία τους κράτησε μέχρι το θάνατο του Goscinny το 1977. Στη συνέχεια, ο Morris συνεργάστηκε με πολλούς άλλους συγγραφείς έως και το 2001. Από τον θάνατο του Morris το 2001, ο Γάλλος καλλιτέχνης Achdé επανασχεδίασε τη σειρά χρησιμοποιώντας τα πιο πετυχημένα σενάρια απο όλους τους προγενέστερους συγγραφείς.

Η σειρά διαδραματίζεται στην αμερικανική Παλιά Δύση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρωταγωνιστεί ο Lucky Luke, "πιστολάς" - γνωστός ως "ο άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του" και το έξυπνο άλογό του η Jolly Jumper. Ο Lucky Luke έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους κακούς, είτε φανταστικούς είτε εμπνευσμένους από την αμερικανική ιστορία ή λαογραφία. Οι πιο διάσημοι από αυτούς είναι οι Dalton Brothers, χαρακτήρες που βασίζονται στη συμμορία Dalton των αρχών της δεκαετίας του 1890. Οι ιστορίες είναι γεμάτες με χιουμοριστικά στοιχεία που παρωδούν το είδος γουέστερν.

Το Lucky Luke είναι μια από τις πιο γνωστές και πιο δημοφιλείς σειρές κόμικς στην Ευρώπη. Έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες. 81 άλμπουμ έχουν εμφανιστεί στη σειρά από το 2021 και 3 ειδικές εκδόσεις / αφιερώματα, που αρχικά δημοσιεύθηκαν από την Dupuis. Από το 1968 έως το 1998 εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Dargaud και στη συνέχεια από την Lucky Productions. Από το 2000 κυκλοφορούν από την Lucky Comics. Κάθε ιστορία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ένα περιοδικό: στο Spirou από το 1946 έως το 1967, στο Pilote από το 1967 έως το 1973, στο Lucky Luke το 1974-75, στη γαλλική έκδοση του Tintin το 1975-76 και σε διάφορα άλλα περιοδικά έκτοτε.

Η σειρά επίσης έχει γίνει ταινίες κινουμένων σχεδίων, τηλεοπτικές σειρές, βιντεοπαιχνίδια και επιτραπέζια παιχνίδια.

Τα κόμικς του Lucky Luke έχουν μεταφραστεί στα: Αφρικάνικα, Αραβικά, Μπενγκάλι, Καταλανικά, Κροατικά, Τσέχικα, Δανικά, Ολλανδικά, Αγγλικά, Εσθονικά, Φινλανδικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Εβραϊκά, Ουγγρικά, Ισλανδικά, Ινδονησιακά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Περσικά, Πολωνικά, Πορτογαλικά (τόσο στη βραζιλιάνικη όσο και στην ευρωπαϊκή μορφή), σερβικά, σλοβενικά, ισπανικά, σουηδικά, ταμίλ, τουρκικά, βιετναμέζικα και ουαλικά.

Αν και  καουμπόι, ο Λούκι Λούκ, γενικά ενεργεί ως προστάτης των αδικημένων ή κάποιου είδους σωματοφύλακας, όπου διαπρέπει χάρη στην επινοητικότητα και την απίστευτο ταλέντο του στα όπλα. Στο μεγαλύτερο μέρος των ιστοριών του σκοπός του είναι η σύλληψη των αδελφών Dalton, Joe, William, Jack και Averell. Καβαλάει τη Jolly Jumper, «το πιο έξυπνο άλογο στον κόσμο» και συχνά συνοδεύεται από τον σκύλο του  Rantanplan - ο σκύλος της φυλακής, «το πιο ανόητο σκυλί του σύμπαντος».

Ο Λουκ συναντά πολλές ιστορικές φυσιογνωμίες της Δύσης, όπως η Calamity Jane, ο Billy the Kid, ο δικαστής Roy Bean και η συμμορία του Jesse James, τη Γαλλίδα ηθοποιό Sarah Bernhardt, ενώ πολλές φορές συμμετέχει στη φύλαξη των βαγονιών του Wells Fargo, του Pony Express, του κτιρίου του First Transcontinental Telegraph. Οι ιστορίες διαδραματίζονται σε αχανής και απροσδιόριστες περιοχές της Οκλαχόμα, οι οποίες σε κάποια τεύχη παρουσιάζονταν με ένα μονοσέλιδο άρθρο.

Εντυπωσιακό είναι οτι ο Morris προσπάθησε να βασίσει τις ιστορίες του Λούκι Λούκ σε πραγματικά γεγονότα χωρίς όμως να ξεφύγει απο την αστεία πλευρά εξέλιξης σε κάθε σενάριο.

Η χρονολογία εξέλιξης των περιπετειών του Λούκι Λούκ είναι σκόπιμα θολή, και στα περισσότερα άλμπουμ δεν δίνεται συγκεκριμένη χρονιά, οι περισσότερες ιστορίες όμως τοποθετούνται μετά τη λήξη του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, δηλαδή περίπου στο 1880. 

Οι κακοί και οι τυχαίοι χαρακτήρες βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα έζησαν κυρίως απο τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Για παράδειγμα, στο άλμπουμ Daily Star, ο Lucky Luke συναντά έναν νεαρό τον Horace Greeley, πριν μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το 1831. Ο δικαστής Roy Bean, ο οποίος διορίστηκε το 1882, εμφανίζεται σε άλλο άλμπουμ και σε άλλο άλμπουμ ακόμα, ο Λουκ συμμετέχει στη διαμάχη του 1892 στο Coffeyville εναντίον της συμμορίας Dalton. Ο Lucky Luke εμφανίζεται ίδιος σε όλες τις ιστορίες.

Εκτός από τις πρώτες ιστορίες, όπου πυροβολεί και σκοτώνει τον Mad Jim και την παλιά συμμορία των αδελφών Dalton στο Coffeyville, ο Luke δεν φαίνεται ποτέ να σκοτώνει κανέναν, προτιμώντας να αφοπλίζει τους ανθρώπους πυροβολώντας τα όπλα από τα χέρια τους. Ένας "κακός" ο Phil Defer σκοτώθηκε στην πρώτη δημοσίευση στο Le Moustique, αλλά στην επόμενη συλλογή άλμπουμ, αυτό μετατράπηκε σε μια εξουθενωτική πληγή στον ώμο.

Στην τελευταία εικόνα κάθε ιστορίας, εκτός από την πρώτη, ο Lucky Luke πηγαίνει μόνος με τη Jolly Jumper στο ηλιοβασίλεμα, τραγουδώντας (στα αγγλικά) "I'm a poor lonesome cowboy, and a long away from home...".

Το τσιγάρο του Λούκι Λούκ

Ο Μόρις, ο οποίος είχε επικριθεί για το τσιγάρο του Λάκι Λουκ για μεγάλο χρονικό διάστημα, απάντησε στους επικριτές του: «το τσιγάρο είναι μέρος του προφίλ του χαρακτήρα, ακριβώς όπως η πίπα του Ποπάι ή του Μαιγκρέ». Υποστηρίζεται ότι ο Morris αναγκάστηκε να αφαιρέσει τα τσιγάρα που καπνίζει ο Lucky Luke και παρόλο που «ήταν βαρύς καπνιστής», έπρεπε να σταματήσει το κάπνισμα για «εμπορικούς λόγους», προφανώς για «να αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά». Η απόφαση αυτή του έφερε βραβείο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1988 για την αντικατάσταση του πανταχού παρών τσιγάρου με ένα άχυρο στην ιστορία Fingers (1983).

Ο Λούκι Λούκ στην Ελλάδα

Η πρώτη κυκλοφορία του Λούκυ Λουκ στην Ελλάδα έγινε το 1968 από τον εκδότη Θ. Ανδρεόπουλο και τις εκδόσεις Στρατίκη. Εκδόθηκαν συνολικά 48 τεύχη. Στα τέλη του 1975 οι εκδόσεις Τ. Ψαρόπουλος παίρνουν τα δικαιώματα των σειρών του Λούκυ Λουκ από τις εκδόσεις Στρατίκη που τα είχαν έως τότε. Μετά το 1980 ο Ψαρόπουλος με την εκδοτική ANGLO-HELLENIC AGENCY βάζει μόνο τη φίρμα του στο εσώφυλλο αλλά και στα εξώφυλλα.

Τον Δεκέμβριο του 1984 η εκδοτική Μαμούθ Comix παίρνει τα δικαιώματα της σειράς τα οποία έχει μέχρι σήμερα και αναλαμβάνει την έκδοση και εκδίδει το 1ο τεύχος της σειράς στην Ελληνική γλώσσα: Ο Ληστής με το ένα Χέρι.


Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Πληροφορίες για το άρθρο βρήκα :

- εδώ :en.wikipedia.org

- εδώ :lucky-luke.com

- εδώ :cartoon-photocollection.blogspot.com

Σχόλια