Οι τολμηρότερες ληστείες όλων των εποχών (μέρος 1ο)


(Φωτ.) ο Stéphane Breitwieser (δεξιά) με τον δικηγόρο του Thierry Moser (αριστερά).

Stephane Breitwieser (1,4 δισ. δολ.)

Από το 1995 μέχρι το 2001, ο Stéphane Breitwieser, ένας Γάλλος σερβιτόρος και γνώστης έργων τέχνης έκλεψε περισσότερα από 200 αντικείμενα από μουσεία, γκαλερί και κάστρα σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχές υπολογίζουν ότι η αξία των κλοπιμαίων αγγίζει τα 1,4 δισ. δολ. Ο Breitweiser ισχυρίστηκε ότι το ενδιαφέρον του ήταν καθαρά καλλιτεχνικό καθώς δεν προσπάθησε να πουλήσει κανένα από τα αντικείμενα που έκλεψε, παρόλο που πολλά από αυτά καταστράφηκαν από την μητέρα του όταν έμαθε ότι τον συνέλαβαν. Έμεινε στην φυλακή μόνο 26 μήνες έχοντας καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση.

*

(Φωτ.) Αμερικανός στρατιώτης φυλά σκοπιά απέναντι από την κατεστραμμένη τράπεζα της Βαγδάτης τον Απρίλιο του 2003. 

Κεντρικη Τραπεζα του Ιρακ, Βαγδατη, Ιρακ (920 εκ. δολ.)

Καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις πλησίαζαν την Βαγδάτη το 2003, ο Saddam Hussein έστειλε τον γιο του Qusay στην Κεντρική Τράπεζα στις 19 Μαρτίου με ένα χειρόγραφο σημείωμα με το οποίο διέταζε τους διευθυντές της τράπεζας να του παραδώσουν 920 εκ. δολ. σε μετρητά. Περίπου 650 εκ. βρέθηκαν αργότερα πίσω από έναν ψευδότοιχο στο παλάτι του Uday Hussein, του μεγαλύτερου γιου του Saddam. Τα υπόλοιπα δεν βρέθηκαν ποτέ. 

*

(Φωτ.) Ιρακινός στρατιώτης έξω από την τράπεζα στην Βαγδάτη. 

Τραπεζα Νταρ Ες Σαλαμ, Βαγδατη, Ιρακ (282 εκ. δολ.)

Και πάλι η Βαγδάτη στη λίστα μας. Στις 12 Ιουλίου του 2007, τρεις φύλακες ασφαλείας κατάφεραν να αποσπάσουν πάνω από 282 εκ. δολ. σε μια νύχτα από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Οι δράστες δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιοι ήταν, απλώς εικάζεται ότι είχαν σχέσεις με τους ντόπιους παραστρατιωτικούς. 

*


Αεροδρομιο Σιπολ, Αμστερνταμ, Ολλανδια (118 εκ. δολ.)

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2005, τέσσερεις ληστές με ένα κλεμμένο βανάκι της KLM σταμάτησαν ένα άλλο φορτηγό της KLM το οποίο μετέφερε ακατέργαστα διαμάντια τα οποία προορίζονταν για την Αμβέρσα του Βελγίου. Οι ληστές κατάφεραν να διαφύγουν παίρνοντας τα διαμάντια αξίας 118 εκ. δολ και μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί ούτε τα διαμάντια αλλά ούτε και οι ληστές. 

*


Κεντρο Θυριδων Ναιτσμπριτζ, Λονδινο (98 εκ. δολ.)

Ο Valerio Vicci, ένας κατ' εξακολούθηση ληστής από την Ιταλία, μπήκε σε ένα κέντρο θυρίδων στις 12 Ιουλίου του 1987 παριστάνοντας τον μελλοντικό πελάτη. Μόλις μπήκε στο θησαυροφυλάκιο, μαζί με έναν συνεργάτη του τράβηξαν όπλο και ακινητοποιώντας τον διευθυντή και τους φύλακες, κατάφεραν να σηκώσουν 98 εκ. δολ. Ο διαβόητος ληστής κατάφερε να διαφύγει στην Νότια Αφρική αλλά πιάστηκε όταν επέστρεψε για να πάρει την Ferrari του. Ο Vicci καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση. 

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Το άρθρο το βρήκα εδώ: msn.com

Σχόλια