Έχετε δει ποτέ το φράγμα του ήχου; (παρουσίαση & φωτογραφίες)


Έχετε δει ποτέ το φράγμα του ήχου;

Για όσους δεν έχουν δει το ηχητικό φράγμα εδώ είναι πραγματικές φωτογραφίες του!Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει μόνο τη στιγμή που ένα αεροσκάφος σπάει το φράγμα του ήχου. Κυριολεκτικά φαίνεται σαν το αεροσκάφος να περνάει μέσα από έναν τοίχο.Την ώρα που συμβαίνει αυτό ακούγεται μια έκρηξη το λεγόμενο sonic boom. 

Το Sonic Boom, η ηχητική έκρηξη δηλαδή, είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου. Η ταχύτητα του ήχου σε ατμοσφαιρικό ξηρό αέρα στους 20 °C είναι 343 m/sec ή 1.235 km/h. Γενικά δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από τις καταστατικές μεταβλητές του συστήματος (πίεση, θερμοκρασία).

Τα Sonic Boom παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και έχουν ως αποτέλεσμα να ηχούν σαν έκρηξη. Η ηχητική έκρηξη συμβαίνει όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν την ταχύτητα του ήχου, Έτσι, προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος που θυμίζει τον ήχο μιας μεγάλης έκρηξης.

Όταν συμβαίνει το φαινόμενο αυτό, εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο. Αιτία αυτής της εικόνας, είναι η πτώση του αέρα, όπου κατά την συμπύκνωσή του σχηματίζονται σταγονίδια νερού. Ο ακροατής ακούει έναν κρότο, μόλις το αεροσκάφος σπάσει το φράγμα του ήχου, επειδή ακούει στην πραγματικότητα τον ήχο που έχει συσσωρευτεί πίσω του.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian



Σχόλια