Τι είναι η Θρομβοφιλία, Συμπτώματα, Διάγνωση, Θεραπεία & Αντιμετώπιση


Τι είναι η θρομβοφιλία

Θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση ή προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει θρόμβωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν θρομβοφιλία δεν θα εμφανίσουν ποτέ θρόμβωση. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι που δεν είναι θρομβοφιλικοί μπορεί να εμφανίσουν θρόμβωση.

Συμπτώματα και αίτια

Η θρομβοφιλία δεν είναι μία πάθηση, αλλά μία προδιάθεση για εκδήλωση πάθησης (δηλ. θρόμβωσης). Αυτό σημαίνει ότι δεν εκδηλώνεται με κάποια εμφανή συμπτώματα. Οι θρομβοφιλικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν φλεβική θρόμβωση των ποδιών και πνευμονική εμβολή.

Η θρομβοφιλία μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς ή άλλους επίκτητους παράγοντες. Μπορεί ακόμη να είναι και συνδυασμός της κληρονομικότητας και των στοιχείων αυτών.

Οι συνήθεις αιτίες είναι:

- Ηλικία

- Παχυσαρκία

- Εγκυμοσύνη

- Καρκίνος

- Εγχειρήσεις

- Φλεβική ανεπάρκεια

- Αυτοάνοσα νοσήματα

- Φλεγμονώδεις νόσοι

- Χρήση φλεβικών καθετήρων

- Ακινητοποίηση για μεγάλο διάστημα

- Χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων

- Καρδιαγγειακές παθήσεις

Διάγνωση και εξετάσεις

Η διάγνωση της θρομβοφιλίας γίνεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο αιματολόγος. Για μία ολοκληρωμένη διάγνωση απαιτείται ενδελεχής λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού και εργαστηριακός έλεγχος.

Στον εργαστηριακό έλεγχο συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος όλων των μεταλλάξεων για κληρονομική θρομβοφιλία, καθώς και κάποιων αιματολογικών παραμέτρων για την επίκτητη θρομβοφιλία. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η συνεχής και ανά μήνα παρακολούθηση με αιματολογικές εξετάσεις της εγκύου κρίνεται απαραίτητη.

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η θεραπεία της θρομβοφιλίας μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε μη. Στις φαρμακευτικές μεθόδους συμπεριλαμβάνεται η λήψη αντιπηκτικής αγωγής με χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη ή αντιβιταμίνες Κ. Τα αντιπηκτικά στοχεύουν στην αποτροπή της πήξης του αίματος και της πρόκλησης θρομβώσεων. Ο γιατρός θα επιλέξει αναλόγως του ατομικού ιστορικού του ασθενούς ποια αγωγή είναι η καταλληλότερη για εκείνον.

Στις μη φαρμακευτικές μεθόδους πρόληψης θρομβώσεων λόγω θρομβοφιλίας συμπεριλαμβάνεται η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και της πολύωρης ορθοστασίας, καθώς και η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις για την πρόληψη θρομβώσεων μπορεί να εφαρμοστούν ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες.

Κόστος και διάρκεια θεραπείας

Το κόστος των εξετάσεων για τη διάγνωση της θρομβοφιλίας εξαρτάται από το διαγνωστικό ή μικροβιολογικό κέντρο που θα επιλέξεις να πραγματοποιήσεις τον αιματολογικό σου έλεγχο.

Δεν απαιτείται καμία ειδική προετοιμασία για την εξέταση. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις πριν το ραντεβού το γιατρό σου για τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνεις.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής της. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται ιατρική παρακολούθηση ανά 3 μήνες, ενώ για τις εγκύους ο επανέλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πηγή : doctoranytime.gr

Σχόλια