Ο Ποπάυ, η φημολογία για το "πράσινο" σπανάκι και ένα τυπογραφικό λάθος που τον οδήγησε να το τρώει ....


Η φημολογία σχετικά με το τί αντιπροσωπεύει το σπανάκι

Ο Ποπάι ο Ναύτης είναι γνωστός για την λατρεία του στο σπανάκι, η δημοτικότητα του χαρακτήρα, οδήγησε σε γενιές παιδιών να τρέφονται με το "ζόρι" συχνά, παραψημένα χόρτα αυτής της ποικιλίας, με την ελπίδα να μεγαλώσουν δυνατά. 

Αν και το σπανάκι δεν στερείται θρεπτικής αξίας, ιδιαίτερα όταν είναι ωμό, είναι σίγουρο οτι οι μητέρες δεν είχαν ιδέα, ότι το σπανάκι του Ποπάι, είναι στην πραγματικότητα ένα αστείο και ότι το λαχανικό αντιπροσωπεύει την κοκαΐνη, ένα ναρκωτικό πολύ δημοφιλές στο δημιουργικό περιβάλλον που γεννήθηκε ο Popeye, και του οποίου τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν και στιγμιαία αύξηση της αίσθησης της δύναμης.

Αν και αυτό μπορεί να ξεκίνησε ως αστείο αυτών που γνώριζαν καλά την πραγματική σημειωτική σημασία του αγαπημένου "πράσινου" του ναυτικού, η κοκαΐνη μπορεί να ειπωθεί ότι βοήθησε πολύ τη βιομηχανία του σπανακιού. Οι πωλήσεις του "πράσινου" τριπλασιάστηκαν κατά τα χρόνια της αρχικής φήμης του Ποπάι και διπλασιάστηκαν ξανά όταν το κατεψυγμένο σπανάκι έγινε άμεσα διαθέσιμο.

Πώς ένα αριθμητικό λάθος... τάισε τον Ποπάυ με σπανάκι

Έγινε πολύ δημοφιλές με τη σειρά κινουμένων σχεδίων Ποπάυ, ως το αγαπημένο λαχανικό του ήρωα, ειδικά εξαιτίας της υψηλής ποσότητας σιδήρου που περιέχει. Ο Ποπάυ, μάλιστα, συνετέλεσε στο να αυξηθεί η κατανάλωση του σπανακιού στις ΗΠΑ το 1931, όταν η σειρά άρχισε να προβάλλεται, μάλιστα μία περιοχή στο Τέξας, που φημίζεται για την παραγωγή σπανακιού, του έστησε και άγαλμα.

Ο μύθος για το σπανάκι και την υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ξεκίνησε από μία δημοσίευση το 1870, όπου εξαιτίας ενός μαθηματικού λάθους (έγινε λάθος σε ένα δεκαδικό ψηφίο), η ποσότητα του σιδήρου στο λαχανικό εμφανιζόταν 10 φορές υψηλότερη (35 ml αντί για το σωστό 3,5 ml). Αυτό το μαθηματικό λάθος διήρκεσε μισό αιώνα περίπου – η αλήθεια αποκαταστάθηκε το 1937.

Στις αρχές της δεκαετίας του '30, η χειμαζόμενη βιομηχανία σπανακιού –αξιοποιώντας αυτό το «λάθος»- έπεισε τους παραγωγούς του διάσημου καρτούν για την υψηλή περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο, η κατανάλωση του οποίου κάνει καλό στον οργανισμό και προσδίδει ενέργεια.

Αποτέλεσμα ήταν να επιλεχθεί το σπανάκι ως το απόλυτο δυναμωτικό του Ποπάυ – μέχρι τότε η δύναμή του προερχόταν από το... τρίψιμο του κεφαλιού μιας κότας.

Αν και το σπανάκι περιέχει κάποιο ποσοστό σιδήρου, αυτό βρίσκεται σε τέτοια μορφή που δεν είναι εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Έτσι το σπανάκι, προς μεγάλη απογοήτευση των μαμάδων που ήθελαν να δουν τα βλαστάρια τους δυνατά σαν τον Ποπάυ, δεν αποτελεί καλή πηγή σιδήρου.

Σε ότι αφορά στο "αριθμητικό - τυπογραφικό λάθος" είναι σχεδόν επιβεβαιωμένο και διασταυρωμένο, σε ότι αφορά όμως την "σημασιολογική" σύνδεση με την κοκαΐνη  ...  νομίζω δεν θα μάθουμε την αλήθεια ποτέ...

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Διαβάστε επίσης : Ποπάυ, η αληθινή ιστορία του ήρωα και τα "απαγορευμένα" ρατσιστικά επεισόδια

Πηγή: marketing-tips.gr

Πηγή: damninteresting.com

Σχόλια