Η πρώτη εξέγερση της Αμερικής ήταν εναντίον γιατρών... The Doctors Mob Riot of 1788


Ένα νεαρό αγόρι κοίταζε στην αίθουσα ανατομής στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στο μετα-αποικιακό Μανχάταν και είδε τον φοιτητή ιατρικής Τζον Χικς, Τζούνιορ να παίρνει το χέρι ενός πτώματος και να του το κουνάει. Τότε ο Χικς φώναξε: «Αυτό είναι το χέρι της μητέρας σου. Μόλις το ξέθαψα. Το αγόρι έτρεξε γρήγορα και έφυγε φοβισμένο, πιστεύοντας κάθε λέξη που είχε πει ο μαθητής επειδή η μητέρα του είχε πεθάνει λίγες μέρες πριν.

Ο πατέρας, μόλις άκουσε την ιστορία, μάζεψε μερικούς φίλους και κατευθύνθηκε προς το τοπικό νεκροταφείο και τον τάφο της συζύγου του. Βρήκαν τον τάφο ανοιχτό και άδειο. Η τρύπα δεν είχε καν ξαναγεμίσει και το φέρετρο είχε καθαριστεί. Σύντομα η είδηση ​​διαδόθηκε στο κάτω Μανχάταν και εκατοντάδες εισέβαλαν στο νοσοκομείο.

Ήταν η αρχή της πρώτης εξέγερσης της Αμερικής – The Doctors’ Mob Riot of 1788.

Οι δράστες της ληστείας των ταφών ήταν μια ομάδα γνωστή ως «αναστάσιμοι» και σκοπός τους ήταν να πάρουν πτώματα για ιατρική εκπαίδευση. Φοιτητές ιατρικής και καθηγητές ανατομίας εκείνης της εποχής εμπλέκονταν συχνά σε ληστείες τάφων για το σκοπό αυτό. Οι αναστάσιμοι προτίμησαν να ληστεύουν τους τάφους των φτωχών και των αστέγων, αλλά δεν είχαν πρόβλημα να βεβηλώσουν οποιοδήποτε αφύλακτο τάφο, εάν η ζήτηση ήταν αρκετά μεγάλη. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο στη Νέα Υόρκη που οι πλούσιες οικογένειες πλήρωναν έναν φύλακα που κρατούσε κυνηγετικό όπλο για να φρουρήσει μια νέα ταφή για δύο εβδομάδες, μετά την οποία το σώμα θα γινόταν άχρηστο για ανατομή.

Όταν ο όχλος έφτασε στο νοσοκομείο έκανε κύκλους γύρω απο το κτίριο και έκλεισε τις εξόδους. Το πλήθος που μετέφερε τη δάδα φώναζε και ήθελε να λιντσάρει τους γιατρούς, θα το κατάφερνε αν όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο δεν έφευγαν απο τα παράθυρα. Μόνο ο Δρ Ράιτ Ποστ και τρεις μαθητές παρέμειναν μέσα για να προστατεύσουν τα ανατομικά δείγματα. Αλλά δεν μπόρεσαν να αψηφήσουν τους ταραχοποιούς και τα πάντα, από τα σπάνια δείγματα μέχρι τα χειρουργικά εργαλεία καταστράφηκαν. Ο Δρ Ράιτ και οι τρεις μαθητές του οδηγήθηκαν στη φυλακή της πόλης από τον σερίφη για να τους προστατεύσει.

Ο θυμός του όχλου συνέχισε να αυξάνεται όλη τη νύχτα. Έψαχναν εκδίκηση και γιατρούς καθώς μετακινούνταν από δρόμο σε δρόμο. Το πλήθος έψαξε για τον Τζον Χικς στο σπίτι ενός εξέχοντος γιατρού και θα τον έβρισκε αν έψαχναν στη σοφίτα.

Το πρωί ο κυβερνήτης Τζορτζ Κλίντον φώναξε την πολιτοφυλακή και πολλοί γιατροί έτρεξαν να φύγουν από την πόλη. Αλλά ο όχλος αυξήθηκε σε μέγεθος καθώς προχωρούσε η μέρα και τελικά κατευθύνθηκαν προς το Κολέγιο Κολούμπια. Επιτέθηκαν στο κολέγιο και κατέστρεψαν ακόμη περισσότερα δείγματα και ιατρικά εργαλεία. Ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον προσπάθησε γενναία να τους ηρεμήσει, ενώ ο μελλοντικός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Τζέι έπεσε αναίσθητος από μια πέτρα που του πέταξαν. Μέχρι το βράδυ οι ταραχοποιοί είχαν κατέβει στη φυλακή του Μανχάταν και δεν ήθελαν να διαλυθούν. Ο βαρόνος Friedrich von Stueben, ήρωας της Αμερικανικής Επανάστασης, ήταν επικεφαλής της πολιτοφυλακής και αρνιόταν να χρησιμοποιήσει βία - αυτό ήταν μέχρι που χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα τούβλο. Δόθηκε η εντολή να πυροβολήσουν τους ταραξίες.

Η πολιτοφυλακή πυροβόλησε. Οκτώ σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι γιατροί περιέθαλψαν τους τραυματίες και οι ταραξίες διαλύθηκαν το πρωί.

Εβδομάδες αργότερα, το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης ψήφισε νόμο που επέτρεπε την ανατομή των απαγχονισμένων εγκληματιών, αλλά η ληστεία των ταφών συνεχίστηκε καθώς άρχισαν να φτάνουν πτώματα από το Λονγκ Άιλαντ. Οι αναστάτες και οι ληστές των ταφών δεν σταμάτησαν να παρέχουν πτώματα στους γιατρούς μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, καθιστώντας έτσι την εξέγερση εντελώς μάταιη.

Σήμερα υπάρχει ακόμα μια λαθραία αγορά για πτώματα και μέρη σώματος στην Αμερική. Η νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει την εμπορία και την πώληση πτωμάτων. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας νομικά κενά, ορισμένα πτώματα μπορούν να πουληθούν πάνω από 10.000 $ το ένα.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Πηγή: damninteresting.com

Σχόλια