ORVILLE STAMM - Το αγόρι "Ηρακλής" που εντυπωσίασε όλο τον κόσμο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ...

Orville Stamm

Ο Όρβιλ Λ. Σταμ αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως το «Δυνατότερο αγόρι στον κόσμο». Τον θυμούνται ιδιαίτερα για τις παραστάσεις του, που συχνά συνδύαζε τη μουσική με επιτεύγματα δύναμης.

Σε ένα show του ο Stamm έπαιζε βιολί ενώ ένα αγγλικό μπουλντόγκ 30 κιλών κρεμόταν από τον αγκώνα του μπράτσου του. Μια δημοφιλής περιγραφή αυτής της παράστασης έλεγε: «Το μπουλντόγκ έκανε χαριτωμένες φιγούρες στον αέρα καθώς ο Όρβιλ έκανε πιτσικάτο και κουνούσε το δοξάρι του».

Μια άλλη παράσταση του Stamm περιγράφεται λεπτομερώς στο My First Quarter Century in the Iron Game, κεφάλαιο 2 από τον Siegmund Klein, συμπεριλαμβανομένου και του σκύλου του Tige.

Orville Stamm Trio By Maurice Seymour - Chicago

Για ένα encore, κράτησε έναν μαυροπίνακα περίπου 15 ιντσών σε τετράγωνο στο αριστερό του χέρι, και με τον Tige ακόμα κολλημένο στον δεξιό του καρπό και ένα κομμάτι κιμωλίας στο δεξί του χέρι, σχεδίασε ένα περίγραμμα του Teddy Roosevelt.  Έσκισε στη μέση ένα πακέτο τραπουλόχαρτα, πέταξε τα μισά στο κοινό αφού έβαλε ένα λαστιχάκι γύρω από το άλλο μισό, μετά έσκισε το μισό ξανά στη μέση, φτιάχνοντας τα δύο τέταρτα του πακέτου και βάζοντας λάστιχα γύρω από αυτά. στη συνέχεια τα πέταξε και στο κοινό. Ακολούθησε σηκώνοντας τέσσερις άνδρες ως «ανθρώπινη πυραμίδα» ενώ τραγουδούσε ένα τραγούδι. 

Σε ένα άλλο κατόρθωμα, ο Stamm θα έπαιρνε μια θέση "καβούρι" ενώ ένα πιάνο τοποθετούνταν στο στομάχι του. Στη συνέχεια, η βοηθός του ανέβαινε στο σκαμνί και έπαιζε πιάνο, ενώ ο Stamm θα τραγουδούσε το "Ireland Must Be Heaven, Why My Mother Came from There".

Στο βιβλίο Musings ο Robert Lohman (σελ. 80), παραθέτει ένα άλλο show στo οποίo «ο Όρβιλ σήκωσε από το έδαφος μια πλατφόρμα που περιείχε δύο κορίτσια και ένα άλογο, ενώ βρισκόταν μπρούμητα στο πάτωμα της σκηνής». Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι ο Όρβιλ παντρεύτηκε ένα από τα κορίτσια του παραπάνω show που ονομαζόταν Μάρθα. Ο Όρβιλ και η Μάρθα συζούσαν πολύ πριν από το γάμο, κάτι που θεωρούνταν ταμπού εκείνη την εποχή.

από το περιοδικό sex

Μεγάλη αίσθηση είχε κάνει η φωτογράφηση του (επάνω) για το περιοδικό SEX τη δεκαετία του 1920 με την λεζάντα : " Το κορμί που αθλείται και το μυαλό που σκέφτεται, δεν είναι τυχαίο που αυτός ο άνδρας είναι κυρίαρχος στη γή"

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΕΣΩΝ

Η καριέρα του Stamm δεν είναι ευρέως τεκμηριωμένη, εμφανίζεται όμως σε πολλές αναφορές εφημερίδων όλα αυτά τα χρόνια.

1914. The Deseret News, 23 Μαΐου. Μια φωτογραφία (πάνω) περιλαμβάνει τη λεζάντα «Orville Stamm. Ο 17χρονος Ηρακλής είναι ένα από τα αξιοθέατα του νέου τεύχους της εφημερίδος μας για την επόμενη εβδομάδα.»

1917. The Deseret News, 24 Αυγούστου. «Ο Orville Stamm, ένα καλά ανεπτυγμένο φυσικό δείγμα νεαρής ηλικίας, προτείνει και απεικονίζει «ειδικές ασκήσεις για κυρίες», όπως το να στηρίζει ένα πιάνο (με τον ερμηνευτή) στο στομάχι του και να σηκώνει με το ένα χέρι μια πλατφόρμα στην οποία πάνω βρίσκονται 5 άνδρες ».

1921. The San Jose Evening News, 25 Μαρτίου, σελίδα 5: «…Ο Όρβιλ Σταμ, το αγόρι Ηρακλής, είναι ένας ζωντανός μύθος. Δεν εμφανίζεται μόνο με εκπληκτικά επιτεύγματα δύναμης, αλλά είναι ένας εξαιρετικός μουσικός και ένας έξυπνος διασκεδαστής».

1927. The Milwaukee Sentinel, 15 Μαΐου, σελίδα 8, ενότητα 6. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, η καριέρα του Stamm εξελίχθηκε από το «Boy Hercules» σε ένα πρωτοσέλιδο με τη σύζυγό του, όπως αναφέρεται:

Ο κύριος και η κυρία Όρβιλ Σταμ, το πιο τέλεια σχηματισμένο ζευγάρι στον κόσμο, θα είναι το βασικό αξιοθέατο του βοντβίλ που θα προβάλλεται συνεχώς στο θέατρο Majestic για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

Ο κύριος και η κυρία Orville Stamm έχουν κορίτσια μαζί τους στην επιθεώρησή τους. Ο κ. Stamm προσφέρει και έκθεση άθλων δύναμης, ενώ η γυναίκα του είναι χορεύτρια.

ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ίσως η καλύτερη βιογραφία του Stamm ήταν ο επικήδειος του το 1963, ο οποίος δημοσιεύτηκε στο Evening Standard στις 6 Ιουνίου 1963, σελίδα 54, με τίτλο : Ο ειδικός σε θέματα φυσικής κατάστασης Orville Stamm υπέκυψε.

Ο θάνατος του Orville L. Stamm, 65 ετών από το Rockford Illinois, σημειώθηκε στο Uniontown στις 8 Μαΐου. Ειδικός φυσικής κατάστασης, χορευτής και εφευρέτης. Η μόνη κοντινή του συγγενής είναι η σύζυγός του, Martha Jane Stefanik… Ως νεαρός άνδρας στο σόου μπίζνες, ο Stamm ήταν γνωστός ως «Boy Hercules». Υπηρέτησε ως φυσικός εκπαιδευτής στο Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας από αυτούς στις τάξεις του ήταν ο αείμνηστος Franklin Dr. Roosevelt. Ενώ ο FDR ήταν πρόεδρος, ο Stamm προσκλήθηκε στα πάρτι March of Dimes στον Λευκό Οίκο. Οι Stamms παντρεύτηκαν το 1927. Η γυναίκα του ήταν τότε μέλος του New York City Ballet. Περιόδευσαν διεθνώς δίνοντας χορευτικές επιδείξεις. Τα τελευταία χρόνια, ο Stamm ήταν εφευρέτης. Κατείχε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εξοπλισμό γυμναστικής, προβολείς χωρίς αντανακλάσεις και γυμναστές σκύλων και γατών. Όταν οι Stamms περιόδευαν σε θέατρα και ξενοδοχεία ως χορευτική ομάδα, εμφανίστηκαν με αστέρια όπως οι Burns and Allen, Jack Benny, Olsen and Johnson, Joan Blondell και Fred Allen.

Αν και ο επιδήδειος ανέφερε ότι ο Stamm ήταν 65 ετών, όλες οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο για τον Orville Lee Stamm ανέφεραν τη γέννησή του στις 29 Ιουνίου 1893, πράγμα που σημαίνει ότι ο Stamm πιθανότατα υπερέβαλλε την ηλικία του για να προωθήσει την εικόνα του «Boy Hercules» και ήταν σχεδόν 70 όταν πέθανε.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Πηγή: wafflesatnoon.com

Δείτε παρόμοια άρθρα εδώ

Σχόλια