Ιστορικά μπονσάι, πραγματικά έργα τέχνης. Αφιέρωμα και φωτογραφίες

Το ιαπωνικό λευκό πεύκο από το 1625

Στο National Bonsai and Penjing Museum της Ουάσιγκτον υπάρχει ένα ιαπωνικό λευκό πεύκο μπονσάι που η ηλικία του φτάνει σχεδόν τα 400 χρόνια. Αλλά δεν είναι η ηλικία του που το κάνει ιδιαίτερο αυτό το μπονσάι. Το συγκεκριμένο δεντράκι επέζησε από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Crape Myrtle, 2010

Παρά το γεγονός ότι η ζώνη της έκρηξης ήταν λιγότερο από δύο μίλια μακριά, το μπονσάι βρισκόταν σε ένα παιδικό δωμάτιο με ψηλά τείχη που το προστάτευσαν από την έκρηξη. Ανήκε στον αυθεντία στα μπονσάι Masaru Yamaki, ο οποίος το δώρισε στο Μουσείο το 1976. Η ιστορία του όμως έγινε γνωστή, όταν τα εγγόνια του Yamaki επισκέφθηκαν το Μουσείο το 2001.

California Juniper, 1964

Αυτό το ιστορικό δέντρο είναι μέρος μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές ιαπωνικών μπονσάι και κινέζικα penjing στη Βόρεια Αμερική. Το Μουσείο διαθέτει επίσης ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα μπονσάι στον κόσμο, γνωστός ως Goshin, που στα Ιαπωνικά σημαίνει "προστάτης του πνεύματος" και είναι δημιουργία του John Y. Naka.

Το Goshin του John Y. Naka 

Το Goshin - φωτογραφία Stephen Voss

Η τέχνη των μπονσάι διακατέχεται από τον Ζεν Βουδισμού και αυτό που είναι γνωστό ως "Wabi-Sabi", δηλαδή ο ατελής και παροδικός. Τα μπονσάι χρειάζονται χρόνια αφοσίωσης και επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που τους προσέχουν.

Chinese Elm, ημερομηνία άγνωστη

Sargent Juniper, ημερομηνία άγνωστη

Οι φωτογραφίες (εκτός από το Goshin) είναι του φωτογράφου Stephen Voss από το βιβλίο του

Σχετικά με τα Μπονσάι 

Ο ιαπωνικός όρος μπονσάι (ιαπωνικά: 盆栽‎), IPA: boʊnsaɪ, κατά λέξη σημαίνει «δέντρο σε δοχείο/γλάστρα») περιγράφει γενικότερα την τέχνη που αφορά στην καλλιέργεια δέντρων σε γλάστρες. Η τέχνη αυτή έχει τις απαρχές της στις χώρες της ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία) και τα τελευταία χρόνια καθίσταται δημοφιλής και στον δυτικό κόσμο. Οι πρώτες αναφορές για μπονσάι έρχονται από την εποχή της Δυναστείας των Χαν στην Κίνα.
Τα δέντρα αυτά όταν χαίρουν τακτικής περιποίησης συχνά ζουν πολύ περισσότερα χρόνια από τα αντίστοιχα είδη στη φύση. Μπορεί κανείς να δει σε διάφορα μουσεία μπονσάι που είναι ηλικίας 500 ή και 1000 χρονών. Το μπονσάι δεν είναι ένα λουλούδι ή φυτό εσωτερικού χώρου, αλλά ένα δέντρο και κατά συνέπεια έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Το κάθε δέντρο έχει τις δικές του ανάγκες για έκθεση στον ήλιο, σε τύπο χώματος, σε συχνότητα ποτίσματος κλπ.

Τα Μπονσάι απο όποια άποψη και αν τα δούμε .. είναι έργα τέχνης !!!
Απολαύστε τις φωτογραφίες που ακολουθούν :  

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή: 3otiko.blogspot.com
Πηγή: el.wikipedia.orgΣχόλια