Περικλής Κακούσης, ο Αρσιβαρίστας απο την Αίγινα που έγινε θρύλος, ολυμπιονίκης και παγκόσμιος recordman


Ο Περικλής Κακούσης (Αίγινα, 1879 - 1939) ήταν Έλληνας αρσιβαρίστας, ο οποίος πήρε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 στο Σεντ Λούις. Έλαβε μέρος και στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 στην Αθήνα.

Ο Κακούσης γεννήθηκε το 1879 και καταγόταν από την Αίγινα. Ήταν βραχύσωμος και γεροδεμένος και ασχολήθηκε με την άρση βαρών, επειδή από μικρός λόγω φτώχειας υποχρεώθηκε να ασχοληθεί με χειρωνακτικές εργασίες. Δεν είχε καλή τεχνική αλλά είχε τεράτιες δυνατότητές. Ήταν αθλητής του Πανελληνίου και το 1904 αποφάσισε να λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα καλύπτοντας εν μέρει ο ίδιος τα έξοδα, διότι σκόπευε να παραμείνει μόνιμα εκεί. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της άρσης βαρών με δύο χέρια, σηκώνοντας 111,67 κιλά (246 λίβρες), 27 περισσότερα από το δεύτερο αθλητή. Οι 246 λίβρες αποτελούσαν παγκόσμιο ρεκόρ (4 ουγγιές πάνω από το προηγούμενο). Μετά τη νίκη του παρέμεινε μόνιμα στις ΗΠΑ ως μετανάστης και ασχολήθηκε με την επαγγελματική πάλη και άλλες εργασίες.

Το 1905 όταν και βρισκόταν στις ΗΠΑ προσκάλεσε σε αγώνα πυγμαχίας τον αμερικανό πυγμάχο Ντζιμ Σήαρ αλλά ο προγραματισμένος αγώνας στην Νέα Υόρκη αναβλήθηκε. Τελικά κανονίστηκε νέα συνάντηση στην Φιλαδέλφεια στο δημαρχείο της πόλης. Ο Κακούσης έχασε μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα στον δεύτερο γύρο με νοκ άουτ.

Το 1906 ήρθε στους μεσοολυμπιακούς και πήρε την έκτη θέση, στο ίδιο αγώνισμα με 121,50 κ. έλαβε μέρος και στην ελληνική δισκοβολία, αλλά δεν προκρίθηκε στον τελικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θέλησε να εγγραφεί ποτέ σε αμερικανινκό σύλλογο, αν και είχε προτάσεις. Δήλωνε πάντα αθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ. Προς τιμήν του και προς τιμήν του Τόφαλου, η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών διοργανώνει το διεθνές τουρνουά "Τόφαλος-Κακούσης".

Στην Ολυμπιάδα του 1904 μετείχε και στην εθνική ομάδα της διελκυστίνδας, που ουσιαστικά ήταν η ομάδα του Πανελλήνιου, που κατέλαβε την 5η θέση.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 

Πηγή:wikipedia

Πηγή: tromarastrainer.blogspot.com

Σχόλια