Ποιοί ήταν το ζευγάρι της Αγίας Παρασκευής στην παλιά Αθήνα, που έμελλε να γίνει λαϊκή έκφραση.


Το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευή, ποιος δεν έχει ακούσει αυτή την έκφραση … Πρόκειται στην ουσία για μια θλιβερή ιστορία που διαδραματίστηκε στην παλιά Αθήνα και συγκεκριμένα στο Θησείο. Μία ακόμα περίπτωση που μας διαβεβαιώνει πως κανείς δεν ξέρει τι κρύβεται πίσω από μια ωραία «κοινωνική εικόνα», το φαίνεσθαι πολλές φορές είναι απλά και μόνο μια βιτρίνα που «κουκουλώνει» εντέχνως μια άσχημη αλήθεια.

Σε μια συνοικία κοντά στο Θησείο που λεγόταν τότε Αγία Παρασκευή, (δεν υπάρχει πιά με αυτό το όνομα) ζούσε ένα ζευγάρι, οι Θάνος και Παγώνα Παυγιαλή. Είχαν τη φήμη του ιδανικού ζευγαριού, αγαπημένοι, ήρεμοι και νοικοκύρηδες, με αποτέλεσμα να αποτελούν πρότυπο για τους νέους της εποχής, όλοι θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια οικογένεια σαν κι αυτή! Το πρότυπο αυτό λοιπόν, γκρεμίστηκε όταν περαστικοί έξω από το σπίτι του ζευγαριού ένα βράδυ, άκουσαν φωνές και κλάματα, τι συνέβαινε; ..ο Θάνος έδερνε την Παγώνα, κάθε βράδυ όπως παρατήρησαν γινόταν αυτό, αλλά κάθε επόμενη ημέρα, έξω από το σπίτι, έδειχναν αγαπημένοι, ήρεμοι και ερωτευμένοι.

Φωτογραφία της περιοχής του Θησείου περίπου στο 1930 
Τοπογραφική Υπηρεσία Υπουργείου Συγκοινωνιών 

Η ιστορία συζητήθηκε αρκετά, καθώς όπως προ είπαμε, το ζευγαράκι ήταν πολύ γνωστό στην περιοχή και από τότε οι Αθηναίοι, όποτε έβλεπαν κάποιο ανδρόγυνο να προσποιείται ότι είναι ευτυχισμένο, έλεγαν ότι μοιάζει με το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής, πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα την έκφραση.

*Κατά την έρευνα μου στο διαδίκτυο, δεν μπόρεσα να βρω πότε τοποθετείται χρονικά η ιστορία του ζευγαριού και ποια ήταν η συνοικία της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Θησείο --- όποιος από τους αναγνώστες έχει κάποια πληροφορία, θα ήθελα να την αναφέρει στα σχόλια από κάτω, ώστε να εμπλουτίσουμε και το άρθρο μας! 

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 


Σχόλια