Πως και γιατί δημιουργήθηκε ο κώδικας MORSE

Χειριστήριο σημάτων Morse

Το 1825 ο ζωγράφος Samuel Morse βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, όταν έλαβε ένα γράμμα που τον ενημέρωνε ότι η γυναίκα του αρρώστησε βαριά. Την επόμενη μέρα, προτού προλάβει να ξεκινήσει για το σπίτι του στο Νιου Χέιβεν, παρέλαβε ένα δεύτερο γράμμα που ανέφερε ότι η γυναίκα του πέθανε. Όταν τελικά έφθασε σπίτι, ανακάλυψε ότι την είχαν ήδη θάψει. Εξοργίστηκε τόσο πολύ με τα αργά γράμματα και το θάνατο της γυναίκας του, που αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα νέος ταχύτερος τρόπος επικοινωνίας.

Η λύση στο πρόβλημα του θα ερχόταν το 1832 όταν γνώρισε τον επιστήμονα Charles Thomas Jackson σε ένα από τα ταξίδια του, ο οποίος του ανέλυσε κάποιες από τις ιδιότητες του ηλεκτρομαγνητισμού. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να στείλει πληροφορίες μέσω καλωδίων χαλκού γρήγορα και σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι ξεκίνησε να σχεδιάζει έναν τηλέγραφο. Το σύστημα που επινόησε λειτουργούσε με διακοπτόμενο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι παλμοί που αποστέλλονταν αντιπροσώπευαν κουκίδες, παύλες και διαστήματα, τα οποία αναπαριστούσαν τα γράμματα του αλφαβήτου, τους αριθμούς και τα σημεία στίξης.

1922 Πίνακας του διεθνή Μορσικού κώδικα

Με την βοήθεια του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Leonard Gale και του μηχανικού Alfred Vail, ο Morse κατάφερε να κατασκευάσει έναν λειτουργικό τηλέγραφο, που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στις 11 Ιανουαρίου 1838 στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου, με την αποστολή μηνύματος σε απόσταση δύο μιλίων. Η πρώτη επίσημη χρήση του τηλεγράφου του έλαβε χώρα την 1η Μαΐου 1844, όταν μεταδόθηκε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Henry Clay για την προεδρία των ΗΠΑ από το συνέδριο του κόμματος των Whigs στη Βαλτιμόρη προς το Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον σε απόσταση 61 χιλιομέτρων.

Από εκείνη τη στιγμή ο τηλέγραφος εξαπλώθηκε ραγδαία και άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στην ραδιοεπικοινωνία, ιδίως μετά το 1890. Η τεχνολογική ανάπτυξη οδήγησε σταδιακά στην κατάργηση του τη δεκαετία του 1990, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται μόνο σε εξειδικευμένες εφαρμογές όπως οι ραδιοφάροι με σύγχρονες συσκευές που μετατρέπουν αυτόματα τα σήματα Morse σε αλφάβητο.

Σάμιουελ Μορς

Ποιος ήταν ο Σάμιουελ Μορς

Ο Σάμιουελ Μορς ήταν Αμερικανός ζωγράφος και φυσικός. Αφού εδραίωσε τη φήμη του ως ζωγράφος πορτρέτων, συνέβαλε στην εφεύρεση του τηλέγραφου. 

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1791 στο Τσαρλστάουν της Μασαχουσέτης. Ήταν βορειοαμερικανικής καταγωγής. Σπούδασε ζωγραφική και ήταν ένας από τους ιδρυτές και πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Σχεδίου (National Academy of Design) των ΗΠΑ. Εκτός από τη ζωγραφική, πολύ σοβαρά ασχολήθηκε ο Μορς με τη φυσική, όπου αφιέρωνε όλες τις ελεύθερες ώρες του.

Για πολύ διάστημα βασάνιζε το μυαλό του η σκέψη της δημιουργίας μιας συσκευής, που θα βοηθούσε στη μετάδοση διάφορων μηνυμάτων σε μεγάλη απόσταση. Τέλος κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να κατασκευάσει την πρώτη τηλεγραφική συσκευή, την παρουσίαση της οποίας έκανε το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 1837. Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου τηλέγραφου ήταν αρκετά ικανοποιητικά και αυτό ώθησε το αμερικανικό κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τις παραπέρα έρευνες του Μορς για την τελειοποίηση της συσκευής.

Η πρώτη τηλεγραφική γραμμή ήταν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη. Γρήγορα διαδόθηκε το σύστημα αυτό σε όλα τα κράτη. Στην Ελλάδα ο πρώτος τηλέγραφος λειτούργησε στα 1859. Η λειτουργία του τηλέγραφου στηρίζεται πάνω στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Για την ευκολότερη χρήση του τηλέγραφου σε διεθνή κλίμακα, ο Μορς και ο βοηθός του Άλφρεντ Βέιλ (Alfred Vail) εφηύραν ειδικό αλφάβητο, το αλφάβητο Μορς, γνωστό και ως Κώδικας Μορς. Το αλφάβητο αυτό δεν έχει γράμματα αλλά τελείες και παύλες που συνδυαζόμενα αντιστοιχούν στα γράμματα του αλφαβήτου, στους αριθμούς 0-9, σε ένα μικρό σύνολο σημείων στίξης και σε κάποιους ειδικούς κωδικούς. Οι στιγμές (τελείες) και οι γραμμές (παύλες) αντιστοιχούν σε ηλεκτρικά κύματα. Η διάρκεια της στιγμής λαμβάνεται ως μονάδα. Χρονικά, η στιγμή (τελεία) αντιστοιχεί στο 1/6 του δευτερολέπτου. Η γραμμή έχει διάρκεια τρεις φορές μεγαλύτερη (δηλαδή 1/2 δευτερόλεπτο). Η απόσταση μεταξύ των λέξεων είναι ίση με 7 στιγμές. Η απόσταση μεταξύ των γραμμάτων είναι ίση με τρεις στιγμές, η απόσταση μεταξύ των ίδιων γραμμάτων είναι ίση με μια στιγμή. Με τον οπτικό τηλέγραφο μπορούμε να δούμε το σήματα Μορς, που μεταδίδονται με οπτικά μέσα. Ο Μορς απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 1872.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian 
Πηγή: Σεντούκι Ιστορίας
Πηγή: Wikipedia

Σχόλια