Το παγκόσμιο "S" - του Ελληνικού Smile ... ένας youtuber χρειάστηκε 5 χρόνια έρευνας για να ανακαλύψει πως ξεκίνησε το σύμβολο.


Παιδιά απο κάθε ήπειρο του κόσμου έχουν σχεδιάσει αυτό το S στα θρανία ή τα βιβλία τους. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;

Δεν υπάρχει σχεδόν παιδί στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη που δεν χάραξε κάποια στιγμή στα σχολικά του τετράδια αυτό το περίεργο αγγλικό S με τις 14 γραμμές, γνωστό (μεταξύ άλλων ονομάτων) και ως «Universal S» ή «Cool S». Αν και ίσως κανείς δεν θυμάται ποιος του το έδειξε για πρώτη φορά ήταν ένα κλασικό… γκράφιτι στα σχολικά βιβλία και θρανία.

Στην πραγματικότητα κανένας δεν ξέρει από πού έχει προέλθει αυτό το περίπλοκο σχέδιο του S και πώς κατέληξε να γίνει τόσο δημοφιλές. Την απάντηση ανέλαβε να βρει ο Σουηδός Ντάβιντ Βόνγκστεντ (David Wångstedt), ένας γνωστός YouTuber με το όνομα LEMMiNO. Αυτό που δεν ήξερε ο νεαρός YouTuber, όταν ξεκινούσε την αναζήτησή του ήταν ότι θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια συνεχούς έρευνας για να φτάσει τελικά στην ανακάλυψη του πώς- ίσως- άρχισαν όλα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος σε ένα βίντεο του στο YouTube από το 2019 αυτό που ανακάλυψε σε πρώτη φάση ήταν ότι δεν ήταν ο μόνος που χρησιμοποιούσε αυτό το σύμβολο στα μαθητικά του χρόνια. Άνθρωποι από το Ουινσκόνσιν των ΗΠΑ, το Οντάριο του Καναδά, την Γαλλία, την Αυστραλία, την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Νότια Αφρική, την Ισλανδία και φυσικά την Ελλάδα επικοινώνησαν μαζί του για να του πουν ότι το σχέδιο αυτό το είχαν ζωγραφίσει και οι ίδιοι στο σχολείο. Ωστόσο όλοι, όπως και αυτός, δεν είχαν ιδέα από πού είχε προέλθει αυτό το σύμβολο και αν αντιπροσώπευε κάτι.

Όπως λέει ο ίδιος πολλοί προσπάθησαν να ανακαλύψουν την προέλευσή του και απέτυχαν, αλλά ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να μην τα παρατήσει και να φτάσει ως το τέλος.


Ο Βόνγκστεντ ξεκίνησε την διαδικτυακή του αναζήτηση και εντόπισε πάνω από 40 συζητήσεις σε φόρουμ και σάιτ σχετικές με το θέμα.
Ένα από τα πρώτα του ευρήματα ήταν ότι το σύμβολο σχετιζόταν με μια μάρκα ρούχων από τις ΗΠΑ, την Stussy, η οποία είχε ιδρυθεί το 1980.
Ωστόσο, παρόλο που κάποιοι πίστευαν ότι το σύμβολο «S» ήταν κάποτε ένα από τα λογότυπα της Stussy, ο Βόνγκστεντ δεν μπόρεσε να βρει καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο και λέει ότι κανείς δεν μπόρεσε να βρει ένα λογότυπο της εταιρίας που να μοιάζει με το σύμβολο αυτό, αν και όντως κάποιες γραμματοσειρές που επέλεγε η εταιρία ήταν παρόμοιες με το «Παγκόσμιο S». Πάντως, η ίδια η εταιρεία λέει ότι το σύμβολο προϋπήρχε, ενώ το δικό της αρχικό λογότυπο το εμπνεύστηκε από το λογότυπο της Chanel.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το σύμβολο προέρχεται από το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας Suzuki, το οποίο μοιάζει αρκετά παρόμοιο, αν και υπάρχουν αρκετά εμφανείς διαφορές. Δεδομένου όμως ότι η εταιρία υπάρχει από το 1958 θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι το σύμβολο είναι μια απλοποιημένη εκδοχή του λογότυπου που αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου.


Ωστόσο, ούτε αυτό έπεισε τον Βόνγκστεντ καθώς δεν του φαινόταν λογικό να δημιουργήθηκε αυτή η παγκόσμια μόδα από παιδιά που μιμούνται το σύμβολο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μια άλλη θεωρία συνδέει το σύμβολο με το όνομα διαφόρων ροκ ή μέταλ συγκροτημάτων, όπως  οι Slipknot ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει καμία ομοιότητα στο σχήμα του S. Άλλα συγκροτήματα που έχουν συνδεθεί είναι οι Kiss, οι Styx και οι Slayer.


Μελετώντας διάφορες ακόμα εκδοχές, ο YouTuber κατάλαβε ότι είχε βρεθεί σε πολλαπλά αδιέξοδα και έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο με σκοπό να βρει την αρχή του νήματος. Ο Βόνγκστεντ μελέτησε πάνω από 27.000 σχόλια από όλες αυτές τις online συζητήσεις και αφού απέρριψε αυτά που φαίνονταν να μην έχουν καμία αξιοπιστία απέμεινε με 1.215 σχόλια. Επέλεξε μόνο όσα είχαν αναφορά σε κάποια χώρα ή πόλη ώστε να καταλήξει με όλα τα σημεία του κόσμου, όπου το σύμβολο χρησιμοποιούνταν (ΦΩΤΟ). Μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα όπου το σύμβολο χρησιμοποιούνταν ως αρχικό γράμμα της λέξης «Smile» με έναν φοίνικα στη θέση του γράμματος «l».


Στη συνέχεια έκανε ένα νέο ξεκαθάρισμα και ταξινόμησε τα σχόλια με βάση την αναφορά σε κάποια χρονολογία. Έτσι, ανακάλυψε ότι οι παλαιότερες αναφορές περιλαμβάνουν τη δεκαετία του 1940, ενώ φυσικά φτάνουν μέχρι και τις μέρες μας. Φυσικά, μια μεγάλη αύξηση καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Ο Βόνγκστεντ μελέτησε επίσης και το ενδεχόμενο το σύμβολο να μην είναι καν ένα «S», αλλά άλλα σύμβολα όπως τα νούμερα 8, 5 ή 2 ή ακόμα και το σύμβολο του απείρου (αν γυριστεί στο πλάι). Μελέτησε επίσης πολλές φωτογραφίες έργων αιώνων ώστε να διαπιστώσει μήπως το σύμβολο ήταν μέρος ενός αρχαίου μοτίβου. Όπως λέει αν και βρήκε μοτίβα με ορισμένες ομοιότητες δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να ταυτίζεται.

Αρκετό καιρό αργότερα και αφού είχε σταματήσει την αναζήτηση για αρκετό καιρό, ο Βόνγκστεντ είδε την  φωτογραφία ενός έργου του Αμερικανού καλλιτέχνη  Ζαν-Μισέλ Μπασκιάτ, το οποίο είχε ολοκληρωθεί το 1982 στη Νέα Υόρκη. Το έργο του περιείχε το σύμβολο και έγραφε δίπλα του ότι ήταν το «κλασικό S του γκράφιτι».



Παράλληλα, μελέτησε το βιβλίο του φωτογράφου Τζον Νάαρ, ο οποίος το 1974 είχε εκδώσει ένα λεύκωμα με φωτογραφίες γκράφιτι. Εκεί, εντόπισε το σύμβολο σε διάφορα κτίρια σε πολλές φωτογραφίες τραβηγμένες το 1973. Επίσης, σε μια σκηνή από την ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία», που γυρίστηκε το 1978 στο Λος Άντζελες, εντόπισε κι εκεί το σύμβολο, ενώ υπήρχε και σε μια φωτογραφία ενός τοίχου με γκραφίτι του φωτογράφου Χάουαρντ Γκριμπλ από τις αρχές του ’70.

Ψάχνοντας για χιλιοστή φορά τα αρχεία του έπεσε πάνω σε μια φωτογραφία από ένα βιβλίο με την ονομασία «Mechanical Graphics» του καθηγητή γεωμετρίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, Φρέντερικ Γουίλσον, ο οποίος ειδικευόταν στην γραφιστική.

Στο βιβλίο του περιελάμβανε έναν στυλ γραμματοσειράς που για το γράμμα S πρότεινε το συγκεκριμένο σύμβολο- αν και με πιο στρογγυλοποιημένες άκρες. Ίσως ο Γουίλσον να είχε διδάξει στους μαθητές του αυτό το ωραίο κόλπο για να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν ένα συμμετρικό S. Το εντυπωσιακό ήταν ότι το βιβλίο χρονολογείται από το 1890! Όπως αναφέρει ο Βόνγκστεντ, το Πρίνστον ίσως ήταν το σχολείο που ξεκίνησαν όλα.


Σίγουρα, όπως καταλήγει ο Βόνγκστεντ, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς ξεκίνησε αυτό το meme που υπήρχε σε παγκόσμιο επίπεδο πριν καν υπάρξει το ίντερνετ. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι η μορφή που παρουσιάζει ο Γουίλσον στο βιβλίο του είναι μια από τις παλαιότερες που υπάρχουν και θα μπορούσε να έχει καταλήξει εύκολα από το Πρίνστον στις κολεγιακές και στη συνέχεια στις μαθητικές τάξεις όλου του κόσμου.

Μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο εδώ:

Με την αγάπη που ξέρετε! ΑΣΜΟΔΑΙΟΣ
Πηγή:Janus.gr

Σχόλια