ΟΚ ! η απίθανη ιστορία της διασημότερης λέξης στον κόσμο !


"Θεωρώ ότι το ΟΚ θα πρέπει να εορτάζεται με παρελάσεις και πανηγυρικούς λόγους", λέει ο Άλαν Μέτκαλφ, καθηγητής Αγγλικών στο Ιλινόι, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε ολόκληρο τον κόσμο στην ιστορία και την έννοια του ΟΚ.

Στο βιβλίο του το 2001 με τίτλο "ΟΚ: Η Απίθανη Ιστορία της Σπουδαιότερης Λέξης της Αμερικής", ο Μέτκαλφ χαρακτηρίζει το ΟΚ "την πιο πολύ χρησιμοποιημένη στον γραπτό ή προφορικό λόγο λέξη στον πλανήτη", η οποία χρησιμοποιείται συχνότερα από την λέξη "Κόκα Κόλα" ή από το "μα (μά)" που προσπαθούν να αρθρώσουν τα βρέφη.

Το λεξικό Oxford στην ιστοσελίδα του απορρίπτει ότι το ΟΚ προέρχεται από την σκωτσέζικη έκφραση "och aye", την ελληνική "όλα καλά" ή από τη γαλλική "aux Cayes" ("ο Κεΐ"), ένα διάσημο λιμάνι της Αϊτής που φημίζεται για το ρούμι του. Το 1963, ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Άλεν Γουόκερ Ριντ αποκάλυψε την προέλευση του "OK", σύμφωνα πάντα με τη δική του έρευνα.

Τα αρχικά σημαίνουν "oll korrect", που είναι η ανορθόγραφη διατύπωση της έκφρασης "all correct". Στα ελληνικά, η έκφραση μεταφράζεται ως "όλα καλώς" ή "όλα σωστά". Την άνοιξη του 1838 στη Βοστόνη, εφημερίδες άρχισαν να χρησιμοποιούν χιουμοριστικές συντομογραφίες που προέρχονταν από ανορθόγραφες εκφράσεις. Έτσι, η συντομογραφία ΟW ήταν το "oll wright", δηλαδή το ανορθόγραφο "all right", που σημαίνει, "όλα εντάξει".

Η έκφραση "no use", που σημαίνει "δεν ωφελεί", γραφόταν "know yuse" ή ΚΥ. To "no go", δηλαδή "δεν προχωράει", έγινε "know go" ή KG. Tο "enough said", που σημαίνει "αρκετά είπαμε", γράφτηκε "nuff said" και η σε συντομογραφία, NS. Το ΟΚ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου.

Ο κόσμος διασκέδαζε με τις ανορθόγραφες συντομογραφίες, αλλά οι περισσότερες ξεχάστηκαν μετά από λίγο καιρό. Το ΟΚ δεν ήταν μία από αυτές. Ήταν πολύ εύχρηστο και μέσα σε ένα χρόνο άρχισε να χρησιμοποιείται κανονικά στην ομιλία. Η χρήση του καθιερώθηκε  το 1840, όταν ιδρύθηκε ο πολιτικός σύλλογος "ΟΚ". Ο σύλλογος υποστήριζε τον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών και υποψήφιο Πρόεδρο της Αμερικής, Μάρτιν Βαν Μπιούρεν.

η εφημερίδα BOSTON MORNING POST 23/3/1839

Το παρατσούκλι του πολιτικού ήταν "Old Kinderhook", δηλαδή ο γέρος απ’ το Κίντερχουκ, την περιοχή στη Νέα Υόρκη από την οποία καταγόταν. Οι αντίπαλοι του Βαν Μπιούρεν προσπάθησαν να στρέψουν την έκφραση εναντίον του και υποστήριξαν ότι το "ΟΚ" προερχόταν από τον προκάτοχό του, Άντριου Τζάκσουν, για τον οποίο πίστευαν ότι ήταν αγράμματος. Άρχισαν μάλιστα να δημιουργούν δικές τους πιθανές έννοιες του "ΟΚ", που προσέβαλαν τον πολιτικό. Μία τέτοια έκφραση ήταν το "Out of Kash, Out of Kredit, Out of Klothes" ή "Oll Killed", που συνεχίζει τη χιουμοριστική παράδοση της ανορθογραφίας και σημαίνει "Χωρίς μετρητά, χωρίς πίστωση, χωρίς ρούχα".

Η συντομογραφία πάντως έμεινε και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Αρκετοί πιστεύουν και την εκδοχή ότι προέρχεται από την ελληνική φράση "όλα καλά".

Mε την αγάπη που ξέρετε! Ian

Allen Walker Read

Διαφημιστικό μήνυμα του υποψήφιου προέδρου Martin Van Buren - 1840

Διαφημιστικό μήνυμα του υποψήφιου προέδρου William Henry Harrisson - 1840Πληροφορίες για το άρθρο βρήκα :
- εδώ : protothema.gr
- εδώ : tothestory.blogspot.com
- εδώ : en.wikipedia.org
- εδώ : news247.gr

Σχόλια