Sudoku, η μικρή ιστορία του παιχνιδιού, που ήταν 2 αιώνες στην αφάνεια ! Ποιός το εμπνεύστηκε ...


Είναι γνωστό ότι τα σταυρόλεξα και τα παζλ – με κορυφαίο τα τελευταία χρόνια το αριθμητικό Sudoku – αποτελούν εξαιρετική πνευματική άσκηση, η οποία συνδράμει στην αντικατάσταση των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστρέφονται με την πάροδο της ηλικίας. Για τη λύση τέτοιων πνευματικών παιχνιδιών (ειδικότερα του Sudoku) ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί συνδυασμούς σκέψης ανώτερους και από τους πιο εξελιγμένους υπολογιστές, υποστηρίζει ο διδάκτορας του Τομέα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας (Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλειος Παπαλιάγκας. Να λύνεις λοιπόν όσα περισσότερα μπορείς για πνευματική ανανέωση και προστασία από εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ.

Η ιστορία του Sudoku

Το Sudoku δεν αποτελεί ιαπωνική εφεύρεση. Το σκέφτηκε πρώτος ο Ελβετός μαθηματικός Leonard Euler, ο οποίος το 1783 σε ηλικία 76 ετών δημιούργησε τα “μαγικά τετράγωνα” (carres magiques) – την πρώτη μορφή του σημερινού Sudoku. Δεν πρόλαβε όμως να χαρεί το παιχνίδι του, καθώς απεβίωσε την ίδια χρονιά. Τα μαγικά του τετράγωνα παρέμειναν στην αφάνεια για περίπου δύο αιώνες, ώσπου το 1979 ο εκδοτικός οίκος Dell τα επανέφερε προσφέροντάς τα στους Αμερικανούς αναγνώστες και λάτρεις των σταυρολέξων και παιχνιδιών λογικής.

Γραμματόσημο με τον Leonhard Euler

Παρόλο που το Number Puzzle – όπως μετονομάστηκε το παιχνίδι του Euler – δεν κατάφερε να κερδίσει το αμερικανικό κοινό, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης στη μακρινή Ιαπωνία, όταν πρωτοκυκλοφόρησε από την εκδοτική εταιρεία Nikoli. Εκεί το παιχνίδι πήρε και τη σημερινή του ονομασία Sudoku (Suji wa dokushin ni kagiru), που μεταφράζεται σε: “Οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν μόνο μία φορά”.

Ποιος το διέδωσε

Η εξάπλωση του παιχνιδιού στον δυτικό κόσμο οφείλεται σε έναν Νεοζηλανδό συνταξιούχο δικαστή, τον Wayne Gould. Ο Gould βρισκόταν στην Ιαπωνία και χαζεύοντας σε κάποιο βιβλιοπωλείο, μιας και δεν γνώριζε την ιαπωνική γλώσσα, επέλεξε να αγοράσει ένα βιβλίο με παζλ αριθμών, το Sudoku. Τα συγκεκριμένα παζλ τον συνεπήραν και γρήγορα εθίστηκε σε αυτά. Θέλοντας να λύνει όλο και περισσότερα δημιούργησε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, που θα του πρόσφερε αμέτρητα Sudoku. Ενθουσιασμένος σκέφτηκε πως το παιχνίδι αυτό θα έπρεπε να γίνει γνωστό σε περισσότερο κόσμο. Έτσι έφτασε ως τα γραφεία των Times του Λονδίνου παρουσιάζοντας την ιδέα του για δημοσίευση του παιχνιδιού στην εφημερίδα.

Wayne Gould

Η πρόταση του έγινε αποδεκτή και στις 12 Νοεμβρίου 2004 το Sudoku έκανε το ντεμπούτο του στην αγγλική εφημερίδα. Η ανταπόκριση που έτυχε από το αναγνωστικό κοινό ήταν άνευ προηγουμένου, με αποτέλεσμα λίγες μέρες μετά και άλλες αγγλικές εφημερίδες, όπως η Daily Mail και η Daily Telegraph, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Times. Οι πωλήσεις των εφημερίδων εκτινάχθηκαν στα ύψη και σύντομα το παιχνίδι επανεμφανίστηκε στην Αμερική.

Σήμερα το Sudoku παίζεται σε όλο τον κόσμο και μάλιστα το συνιστούν όλοι οι ειδικοί ως μια άριστη πνευματική άσκηση.

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian
Πηγή:poiostigiati.gr


Σχόλια